THERION на живо в София

18 Ноември 2010
news page

THERION, Leprous, Loch Vostok

18.11.2010, София, зала 'Юбилейна', ВТУ
текст: Георги Георгиев, снимки: Георги Георгиев

18 ноември - денят, в който голямото чакане свърши. Денят, в който бащицата на симфоничния метъл  Маестро Кристофър Джонсън ни направи съпричастни към магията, наречена THERION...

Но всичко по реда си - около 19.30ч залата отваря врати и определено ми се струва по-просторна, отколкото изглеждаше на снимката. И по-чиста и светла от редовите места за метъл концерти. До входа ни посреща щандът с мърча, който изненадва с приличните си цени.

Към 19.30ч обзаведен с блузон гордо пристъпвам в залата, където LOCH VOSTOK вече са започнали сета си пред все още пълнещата се зала.  Музиката им е приятна и незапомняща са, поне за мен.

Следват норвежците LEPROUS, които определено показват хъс и енергия. Група, която с удоволствие ще прослушам по-задълбочено.

THERION

След 21ч настава часът на истината. В залата ситуацията е „как се каляваше стоманата”- помещението е препълнено с хора, въздух не стига, а потта се лее на воля... Но всички тези несгоди биват забравени с първите акорди на едноименната песен от новия албум - 'Sitra Ahra'. Пред нас са THERION, предвождани от Кр.Джонсън и с чисто нов състав, който имах щастието да гледам при първото им представяне пред публика в Полша преди 2 години.

Сравнявайки първите си впечатления оттогава и сега спокойно мога да кажа, че групата вече е сработила перфектно и мачка!! Пред нас е една машина, един организъм, който тупти с едно сърце - това на музиката...

THERION

Аржентинската гордост Кристиан Видал е китарен виртуоз и достоен заместник на предшественика си (Кристиан Нииман б.а.), на баса е емблематичния Валдемар Сориста покрепян от Джоан Кулберг на барабаните. Вокалната четворка е от дамите с ангелски гласове - Лори Люис и Катарина Лилия, блудния син Сноуи Шоу и човекът-глас Томас Викстрьом. И разбира се Маестрото, човекът слял в едно метъла и класиката за да постави основите на цял един жанр, симфоничния метъл- Кристофър Джонсън!

Въпреки че концертът е част от световното турне по случай новия албум, сет листът предлага балансирана селекция от всички албуми в над 20 годишната история на групата и новите песни не доминират. Звукът е учудващо добър, синхрона на 8-ната на сцената впечатлява, а класиките се редят една след друга! Получаваме „добър вечер” от Томас и „как сте” от Лори, и двете на приличен български.

Тази група прави освен музика  и спектакъл, шоу, което се запомня. Няма да ви изреждам песните, те са видни от сет листа, но усещането, което оставят е за едно цяло на музика, визия, сценично поведение и примесено с много топлина.



THERION

Топлината, която групата раздаваше и получаваше, в прекия и буквалния смисъл...

Времето се изнизва неусетно, Томас свири на флейта, Лори на пиано, картините се редят една след друга и ние получаваме обещанието, че Те пак ще се върнат!

А финалът бе описан от Маестрото с 3 думи- To-Mega-Therion….Екстазът е пълен, е певците почти нямат работа, надвикани от тълпата!

Източник: