SKARHEAD live in Sofia!

19 Ноември 2010
news page

HAPPY BIRTHDAY, I HATE MONDAYS RADIO!

SKARHEAD, Vendetta, Last Hope, Redound, Death Squad
19.11.2010, София, клуб '4 КМ'
текст: Стефан Йорданов - Стифф, снимки: Николай Илиев

Думата фестивал е изнасилвана толкова пъти, че значението й (особено в България) е придобило някаква асоциация с неокосена тревна площ, разредена бира и четири-пет групи, които свирят през час и половина.

Рожденият ден на IHM дойде като правилен контрапункт на всичко това. Фестивално усещане наистина имаше. Малката зала на Парти центъра на 4 км. някак предразполага към това.

Въпреки убийствения бетонен соц, безумните шарки на завесите (все едно гледаш депресиращ английски филм) и огромната носеща колона точно по средата, когато се озовеш на събитие с такива параметри, бързо разбираш, че всички негативи бледнеят пред убийствената атмосфера.

На такива места малкото закъснение на началния час не е важно. Death Squad започнаха около 21.00. Докато първите звуци привличаха най-нетърпеливите отпред, Шута (Vendetta) и още 3-4 души сръчно разпродаваха огромното разнообразие от тениски, шапки, ризи  и т.н. на групите, взели участие в празника.

Имаше достатъчно хора навсякъде. И вън и вътре. През това напрежението вътре в залата растеше, защото  Death Squad са станали още по-добри в играта си - Мечката изкара близо 1/3 от концерта долу, пред сцената, сред все още малкото, но много нахъсан народ.

REDOUND

Когато започна здравият бийтдаун на Redound, се снабдихме с водка и пообиколихме отново пространството, въпреки че движението ставаше все по-трудно. Пред вратите и в антрето все още имаше сериозни групи от хора, които се смесваха, раделяха и преформираха в зависимост от участниците и разговорите.

Тези дейности спряха  чак към 22.50, когато Last Hope ни поздравиха с ‘Go Fuck Yourself’ - едно от най-ударните отварящи парчета, заклевам се. Може и само да ми се струва, но с Насо не само стои още по-стабилно, ами и придобива един малко по-зъл, да не кажа по слейърски заплашителен маниер.

LAST HOPE

Last Hope удариха точно половин час. Това беше напълно достатъчно да се убедим за пореден път, че случайни неща няма- спойката от многото опит и турнета е фатална за зелките ни. Софийската хардкор гордост работи като добре смазана машина за убиване. Като прибавим към това дългоочакваното DVD и предстоящото мини издание, всичко е просто прекрасно.

Vendetta убиват по сходен и същевременно с това много различен начин. Близо 45 минути тези момчета нажежиха атмосферата до червено. Имат традиции и стил, на които не изневеряват. За щастие. Истината е, че ако метъл сцената в България беше поне наполовина толкова разнообразна като хардкор сцената, нещата щяха да са направо оптимистични.

VENDETTA

Докато Vendetta раздаваха правосъдие пред пълна зала, най-очакваните тази вечер, Skarhead най-после се появиха в залата, разхвърляха стикери, снимаха се със случайно забелязали ги агенти и оставиха солидно количество мърч на щанда.

Половин час след полунощ, нюйоркските легенди показаха на какво са способни. Още с началното Kings At Crime 350 гърла започнаха да крещят текста дума по дума. Дани Диабло (или Лорд Езек, ако предпочитате) ни поздрави официално чак след Duck Down от новия албум  ‘Drugs, Music & Sex’.

Всеки знаеше как и какво да прави във всеки момент. И никой не спираше да се движи, въпреки малката сцена. През цялото време си мислех, че Майк все пак ще смели главата на някой от колегите си, докато се върти с баса, но това естествено не се случи.

SKARHEAD

Сетът беше балансиран - имаше от класиките, но чухме и няколко актуални парчета. Даже помогнахме със скандирането им. На сцената бандата разиграваше прелюбопитни сценки и диалози, от които стана ясно, че от политика не се интересуват, но пиене и жени не отказват. По това време подът вече беше покрит с натрошени стъкла, а наоколо се лееше пот.

Великолепна пънк комбинация, която отпразнувахме подобаващо. Честит рожден ден, IHM radio!

ГАЛЕРИЯ

Източник: