GORGON MINI FEST2011 - COMBICHRIST, MORTIIS and more

02 Март 2011
news page

GORGON ELECTRO MINI FEST 2011
COMBICHRIST, MORTIIS, Shrine

2.03.2011, клуб 'R.B.F.', София

текст: Nick The Stripper, снимки: Gorgon

След изключително силния трети Gorgon Electro Mini Fest преди две години (ВИЖ), четвъртото издание обещаваше нов погром върху не така невинните ни души.

Софийската фрийк общност изпълзя от бърлогите си в пълен състав - от малолетни готик проекто-групийс, до стари, вече легендарни фигури, които навремето слушаха Sheep on Drugs, докато всички останали мааха с карирани ризи и пиратски касетки на Nirvana и Pearl Jam.

SHRINE

Клуб RBF беше пълен, без да е претъпкан, което винаги е най-добрият вариант. Лично аз не бях ходил там и мога да кажа, че отвътре клубът доста ми допадна, като изключим състоянието на мъжките гоалетни, които напомняха окопи от Първата световна война, минус плъховете, труповете и дизентерията. Нищо де, на война като на война. А тя започна с ди джей сет на SHRINE, който беше единственият БГ артист за вечерта.

MORTIIS

След това дойде време за норвежкото нашествие. Подобно на едновремешните откачени викингски воини - берсеркерите, Mortiis и Combichrist се нахвърлиха върху нас и ни разсякоха на парчета. Ние това и искахме - търсехме си го, получихме си го. Болката беше сладка.

Първи бяха MORTIIS, водени от Хавард Елефсен, който е единствената постоянна величина в този проект. Преди концерта имаше хора, които твърдяха, че чакат само Combichrist, но впоследствие бяха победени от свирепата атака на Елефсен и групата му, които на моменти звучаха доста метъл.

MORTIIS

MORTIIS издадоха нов албум (‘Perfectly Defect’) само преди няколко месеца и естествено ни "поздравиха" с най-силните моменти от него. Елефсен почти не говореше между парчетата, което му отива.

Паузата между Mortiis и хедлайнърите на вечерта не ми се видя особено голяма, или може би просто съм бил добре почерпен и загубил представа за времето.

MORTIIS 

Когато COMBICHRIST излязоха на сцената, отново стана ясно защо Анди вече дълги години се радва на успех, има верни фенове в целия свят и миналата година той и групата му бяха поканени за съпорт на Rammstein.

COMBICHRIST 

COMBICHRIST просто са адски добри - това е! Особено на живо!! Имат енергията на милион Duracell-и, имат яки парчета, имат и чар!!!

Ако трябва да сравнявам миналия им гиг в София с този - бяха леко различни, но еднакво силни. Групата се раздаваше така, сякаш свири на стадион, а когато това се получи в клуб, ефектът е поразителен. Чухме всички любими "хитове", както и немалко парчета от триумфалния нов албум ‘Making Monsters’.

COMBICHRIST 

Естествено имаше и бис и традиционния край на всеки един истински COMBICHRIST гиг - тотално опустошаване на сцената. Както и миналия път, докато наблюдавах в захлас как по сцената се търкалят чаркове от двата комплекта барабани, си промърморих доволно: "welcome to the church of Combichrist!". 

COMBICHRIST

Източник: