FROLIC IN BULGARIA - DEATH ANGEL в София

17 Март 2011
news page

DEATH ANGEL, Suicidal Angels, Resistance, Roots of Death, Adimiron

17.03.2011, R.B.F., София
текст: Стефан Йорданов - Стифф, снимки: Милена Радева, Про-Рок 

Всичко е добре, когато завършва добре, а тази изпълнена с концертни тръпки седмица приключва просто великолепно и това е извън всякакво съмнение. Само два дни след унищожителния лайф на D.R.I., още една култова банда за първи път стъпи на българска територия - DEATH ANGEL.

Въпреки че в мрачните времена на соца, филипино трашърите от Бей Ериа никога не станаха  първи любимци на българския фен, много години по-късно, в дъждовната вечер на 17-ти март 2011, имаше поне 200 души, които демонстрираха любовта си към тази неоснователно подценявана банда.

DA

И не само към тях, защото източно европейското турне на DEATH ANGEL върви в пакет с още цели четири групи. Същински ад на колела, който безстрашно навърта километри през бившия Източен блок - сектор, избягван с усърдие от популярните (не мега популярните, а набиращите скорост) имена. Причините са ясни- ниски хонорари, малко публика, незначителни продажби на мърч и малка възвръщаемост.

Клуб R.B.F. не посрещна особено уютно първенците на вечерта, ADIMIRON, но реално те не показаха нищо кой знае какво, затова основната част от тълпата продължаваше весело да пуши цигари, пие бира и препикава храстите в околностите на ЖК “Хаджи Димитър”.

ROOTS OF DEATH раздвижиха нещата с метълкор, който понамирисваше на UNEARTH  на моменти, но изглежда се отразяваше добре на присъстващите, защото опитите за сближаване зачестиха. Процесът завърши по време на последното парче от сета им- “Territory” на SEPULTURA.

Да не забравя, понеже около 99% от хората се интересуват предимно от това - ЗВУКЪТ беше идеален, бандите се сменяха сравнително бързо и нямаше време да се отегчим от паузи и закъснели проби. Човек спокойно можеше да отиде до бара и да си вземе питие, без да се налага да прегази някого или да бъде окъпан в бира.

RESISTANCE бяха последни преди SUICIDAL ANGELS и разни такива случайни като мене, очакваха, че ще покажат по-сериозна класа, но за съжаление трябва да призная, че след третото им парче вече ми беше все едно дали ги слушам тях или как колят прасето на дядо Илия. Примерно. В модерния дет метъл и деткор има доста свежи неща като CARNIFEX или WHITECHAPEL, само че RESISTANCE трудно ще се класират в тази категория - и като музика, и като имидж, и като поведение.

SA

SUICIDAL ANGELS от Гърция бяха първите, които НАИСТИНА събудиха интерес сред тълпата. Междувременно тя понабъбна и клубът вече изглеждаше по-скоро наполовина пълен, отколкото наполовина празен, ако мога така да се изразя. Олдскул траш с всичките му там любими клишета и капанчета, такъв, какъвто го искаме. Е, те ни го дадоха.

SA

DEATH ANGEL излязоха на сцената в 23:05 и още с първите рифове започнаха да стрелят от упор. МАРК е невероятен фронтмен - в настроение, усмихнат и с вечната бутилка “Бомбай Сапфир” в ръка. Така съм го запомнил още от белгийския Граспоп преди няколко години.

DA

Бандата е като часовник, а той сочи наляво и надясно в тълпата, смига (в повечето случаи на имагинерни хора) и не спира да се хили. Отбелязвам си наум, че това е ебати якият трик. Всъщност, всеки фронтмен би трябвало да има по една торба такива - не е лесно да запалиш публиката все пак.

DA

Е, DEATH ANGEL определно успяха да подпалят 200-те човека тази вечер. Първо, защото признаха, че това е най-топлото посрещане, което някога са имали и второ, защото ни дадоха няколко наистина ценни подаръка като  “Mistress Of Pain” от “The Ultra-Violence” (1986), “Seemingly Endless Time”  и “Room With A View” от великия и недооценен “Act III”. След края на първия час МАРК ни запозна с хората в бандата и обяви, че останалата част от концерта ще е парти. То май беше започнало още преди това, с краткия откъс от мейдънската класика “Purgatory”, но сега  “Bored” премина в “Heaven And Hell” на Black Sabbath и публиката си отпя.

DA

Последните песни не си ги спомням, защото минаха като снежна лавина и пометоха всичко. DEATH ANGEL бяха у нас. Този миг го запомниха 200 души и едва ли ще го забравят скоро. Ти сред тях ли беше?

DA

Източник: