Ден 3: Финалът на KAVARNA ROCK FEST 2011

18 Юли 2011
news page

ARCH ENEMY, Lake Of Tears, Suicidal Angels

17.07.2011, стадион 'Калиакра', Каварна

текст: Ивайло Александров, снимки: Ивайло Александров

Ден трети започва с тъпа болка високо във врата и миризма на сяра от водопровода, свързващ вероятно чешмите ни с канализацията на крайните кръгове на ада. Съответно хотел ‘Рай’ импулсивно е прекръстен от Коко Джамбо на хотел ‘Райд’. Едно кафе и две палачинки по-късно, калейдоскопът на битието мазно подрежда по-приемлива реалност и официалното фестивално радио започва да излъчва с пълна честотна газ.

Каварна наистина вече е международно метъл средище. След срещата ми с Мас от SAMAEL на сцената през деня, следобед сред тълпата изпъкват физиономиите на немалко музиканти от българския рок и метъл ъндърграунд. Ванката от SMALLMAN попива мълчаливо атмосферата, Дидо от CENTER се весели семейно със жена си и двете им бебета, докато няколко души от бургаското метъл семейство на VRANI VOLOSA, THE REVENGE PROJECT, DIMHOLT, АЛКОФИЛИЯ и ЕБАНИЗЪМ вилнеят щастливо, унищожили резервът от домашна мастика на Тошко Сепултурата.

Поводът става ясен в момента, в който в студиото ни влиза Христо от VRANI VOLOSA. „Днес ставам на 32.” Честит рожден ден, Ицо! И наздраве! (изкрещяно с пресипналия патос, с който така обичаме да врещим 'SLAYER').

Христо споделя, че днес е тук основно заради SUICIDAL ANGELS. Гърците отдавна са си отгледали мощна агитка в България и между песните им кънтят викове “Suicidal”. Пичовете свирят жесток класически траш и са толкова искрени, че е трудно да не се подпалиш от парчета като ‘Reborn In Violence’, ‘Dead Again’ и ‘Pestilence Of Saints’. Песните на бандата са посрещнати от непрестанно куфеене и нагледни уроци по мошинг. Яки и надъхващи, SUICIDAL ANGELS пускат четирилентова магистрала към 80-те с ограничение поне 200 в час.

LAKE OF TEARS имат нов албум и откриват концерта си с ‘Taste Of Hell’ и ‘Illwill’. Фактът, че днес има само 3 групи, им позволява да свирят повече от час. Макар и винаги в периферията на готик метъла, през 90-те шведите издадоха няколко чудесни албума и касетките ми с ‘Greater Art’ и ‘Headstones’ стоят гордо до тези с ‘Irreligious’, ‘A Dead Poem’ и ‘Mandiylion’.

LAKE OF TEARS свирят ‘Ravenland’ и ‘Sweetwater’ от онези записи, поднасят шепа песни и от ‘Black Brick Road’ и ‘Moons And Mushrooms’, но изпълнението им е леко вяло и  имат излъчването на инженери, свирещи музика в отпуските си. Не впечатляват особено, но е приятно да видим на живо още една от групите, които сме слушали като малки.

В последните 7-8 години ARCH ENEMY се наложиха като водеща банда в техничния метъл. Мелодичният дет от първите им албуми преля в технична виртуозност със смяната на Йохан Лиива с ревящата Анджела Госов, като този ход им отвори път към големите световни сцени и сърцата на по-масова и млада аудитория.

На предна линия еуфорично крещят хлапета, намазали скулите си с черни мазутни линии. Е, на кака им не й е необходимо да се вапца. Тя внася доста колорит с неспирно куфеене, тичане и дълбок гърлен рев.

ARCH ENEMY реално са dream team в метъла с имена като Майкъл Амът и Шарли Д’Анджело в състава. Момчетата се скъсват от свирене и въпреки че не разбирам необходимостта от безцелни кдрави и еднакви сола във всяка песен, не мога да остана безучастен при гледката на три хиляди души, които се смазват от хедбенг и кеф, когато ARCH ENEMY удрят ‘Ravenous’, ‘My Apocalypse’ и ‘Dead Eyes See No Future’.

Групата вилнее на сцената до 22:30 и когато прожекторите светват, а колоните замлъкват, стотици фенове се понасят към изхода на стадион ‘Калиакра’ потни, ухилени и доволни.

KAVARNA ROCK FEST 2011 предложи уникален афиш не само за страната ни, но и в световен мащаб. Събирането накуп на имена като PARADISE LOST, OPETH, MOONSPELL, KATATONIA и TIAMAT е абсолютен празник за хора, обичащи дълбока и красива интровертна музика. И въпреки че посещаемостта на фестивала тази година беше далеч от най-силните му издания, тези няколко хиляди души оцениха усилията на LOUD CONCERTS като жест към феновете на готик и дарк метъла. Да видим какво ще ни предложат догодина!

Виж ГАЛЕРИЯ с изпълненията на всички групи и СНИМКИ от фестивалния ден.

Ден 1: РЕПОРТАЖ, ГАЛЕРИЯ, СНИМКИ
Ден 2: РЕПОРТАЖ, ГАЛЕРИЯ, СНИМКИ

Източник: