KREATOR+MORBID ANGEL+NILE+FUELED BY FIRE

19 Ноември 2012
news page

KREATOR, MORBID ANGEL, NILE, FUELED BY FIRE 
19 ноември, зала 'Христо Ботев', София

текст: Георги Георгиев, снимки: Георги Георгиев

Eкстремна музика за екстремни хора!

Най-екстремното музикално събитие за тази есен (бих казал и за тази година!) настъпи в мрачната вечер на 19 октомври.

Екстремна селекция от адски добри групи, екстремна публика, екстремно пого...

Имах вътрешното усещане, че тази вечер не е за изпускане и излязох прав- благодарение на организаторите Loud Concerts и Art BG станахме свидетели на един от най-яките концерти с главни герои американските дет легенди NILE,  дет кръстниците MORBID ANGEL, немската траш гордост KREATOR.

Всички те подгряти от младите  траш надежди FUELED BY FIRE.




Концертът започна по рано от обявеното и FUELED BY FIRE свириха пред почти празна зала, което обаче въобще не им повлия.

Няма да крия моя афинитет към олдскул траша на 80-те, може би точно затова тези младежи веднага ме грабнаха с бързите си насечени рифове, взривяващата енергия и многото хъс, с който се представиха.

Приятна група, която трябва да се оттърси от очевидното влияние на ранните Destruction, Testament, Exodus и прочие и да вложи малко повече творчески подход в музиката си.

Организацията е повече от перфектна, паузата се изнизва неусетно и на сцената са "египтолозите" от NILE.




Звукът им е доста омазан, но американците компенсират всички възможни минуси с перфектен и техничен дет метъл, скоростни карданни атаки и споделени вокали между тримата китаристи.

Над залата се спуска усещането за нещо древно и злокобно, изпълзяло от саркофазите на отдавна мъртви фараони, усещане за истинска дет касапница!

Четвъртото парче е прекъснато от технически проблем, който бързо е отстранен. Обяснение за това от самите NILE е, че шоуто им е с повишена консумация на енергия, за мен и в буквалния и в преносния смисъл...

Сетлист на NILE:

1. Sacrifice Unto Sebek
2. Defiling the Gates of Ishtar
3. KafirPlay Video
4. Hittite Dung Incantation
5. Supreme Humanism of Megalomania
6. Ithyphallic
7. Lashed to the Slave Stick
8. Sarcophagus
9. Black Seeds of Vengeance

Кратка почивка през която с удоволствие установявам, че залата е доста пълна.





Часът на истината (поне за мен) настъпва с великите MORBID ANGEL, една от групите поставили основите на дет метъла и легендарната флоридска сцена.

Групата, на която се разбивахме преди повече от 20 години, времена когато още не осъзнавахме, че 'Altars of Madness' и 'Blessed are the Sick' ще станат образци за това как се кове стоманата...

Началото е безкомпромисно - 'Immortal Rites', 'Fall from Grace', 'Rapture' и аз се чудя да снимам ли, да куфея ли... MORBID са бойна машина, звукът е като чук в лицето, Trey Azagthoth и Destructhor преплитат солата на китарите си.

Липсата на митичнитя ПИЙТ САНДОВАЛ е запълнена от виртуозния ТИМ ЙЕУНГ, който определено не му отстъпва по нищо!

ДЕЙВИД ВИНСЪНТ има поведение на рок-звезда (хаха-да!), контролира ситуацията изцяло и периодично се осведомява дали си прекарваме добре. Сетът е от цялата дискография на групата като за мое щастие са застъпени и първите им (и любими мои) албуми.

С усилие преодолявам желанието си да се гмурна в зверското пого (все пак не сме на 20!), което не спира и за миг пред сцената.



Размазан от удоволствие излизам за по бира, през което време сцената се преобразява за траш гуруто МИЛЕ ПЕТРОЦА и неговата банда.

С интерес очаквам прокламираното 3D шоу, с което KREATOR ще се появат.

Началото е в 21.30, когато на голямото пано, опънато пред сцената се сменят картини на фона на 'Personal Jesus' в изпълнение на ДЖОНИ КЕШ.

Следва бомбастично начало с едноименното 'Phantom Antichrist' от новия албум, сцената се обвива от гъст дим, който е истинска смърт за моите усилия да снимам...

Впечатлен съм от шоуто и цялостната визия на KREATOR - сцената е раздвижена и на нива; от двете страни са спуснати пана със зомбита и мотиви от обложката на новия албум; под барабаните мяркам бутафорни черепи и глави на адски създания със светещи червени очи.

Звукът е перфектен а сетът е разходка из цялото творчество на тази велика група.



МИЛЕ e  впечатлен от бушуващото море пред себе си и го поздравява с констатацията, че за него България е едно от малкото места, където метълът все още е жив!

Спира за да раздели залата на две за брутална "стена на смъртта", в която две чудовищни вълни от тела се разбиват под първите акорди на 'Extreme Agression'...

Касапницата продължава прекъсната за момент от изстрелян от публиката към сцената чудовищен сутиен, който МИЛЕ връща обратно с обяснението, че това е по-скоро за шоу на Motley Crue (където би било и оценено) но не и за траш концерт!

Всичко върви към своя логичен край и над  останалата без дъх тълпа гордо се развява 'Flag of Hate' (знамето на омразата б.а.), която преминава в класиката 'Tormentor'...

В заключение? Нищо повече от цитат на надписа, щампиран на част от мърча на Morbid Angel: "EXTREME MUSIC FOR EXTREME PEOPLE!"

Автентичният сетлист на KREATOR (вляво) и отново този на MORBID ANGEL (вдясно).


Източник: radiotangra.com