Пак за MADBALL - този път от СТЕФАН ТОПУЗОВ

11 Декември 2013
news page

MADBALL+Deez Nuts+Your Demise+Nasty
11.12.2013, *MIXTAPE 5*, София

текст: Стефан Топузов, снимки: Danish

ГАЛЕРИЯ 1
ГАЛЕРИЯ 2

В България рядко имаме възможност да гледаме подобен впечатляващ пакет от банди като тези от лайнъпа на Enter the Nu Breed Tour.

Реално и NASTY, и YOUR DEMISE, и DEEZ NUTS, да не говорим пък за MADBALL съвсем спокойно могат да са хедлайнъри поне на средно голямо шоу тук (а и с изключение на YOUR DEMISE – вече са били). Това очевадно е хардкор концертът на годината.

Така че не е учудващо, че билетите за концерта в 'Mixtape 5' в сряда вечерта са почти разпродадени – а до края може би и напълно. Нито че сетът на NASTY, които свирят първи, не ги поставя в ситуацията да “обират” точенето на публиката през входовете. Явно всички са разбрали, че концертът ще започне по-рано, и докато белгийците забиват своя супер тежък бийтдаун хардкор – звучащ сякаш някой ти изпуска щанги върху главата – пред сцената вече е истинска война. Но тежестта не е всичко при NASTY – в затварящата 'Zero Tolerance' определено има доста мелодия, нещо, което отделя тази група от масата останали в нейния стил. Още по-добре, че този път никой не опитва да им провали концерта заради възгледите им.
 

Следва първото и последно участие на YOUR DEMISE в България. Дори да не искат, те са нещо като Kiss на хардкора – преди концерта един приятел ми разказва как ги е гледал два пъти последните две години и все е било част от същото прощално турне.

Но отвъд контекста на появата им самото им шоу реално не е кой знае какво. Групата като че ли не успява да пресъздаде на живо по най-добрия начин цялото разнообразие от стилове, с които борави в албумите си – точно нещото, което всъщност ги прави интересни. Не без помощта на доста подканяне YOUR DEMISE все пак успяват да накарат публиката да участва с постоянно движение и стейдждайвове. Ако не друго, поне имат завидна и заразителна енергия.



Изпускам началото на сета на DEEZ NUTS, защото правя интервю с Фреди Кришън в бекстейджа. След като приключваме, той скача и казва: “Абе, аз трябва да излизам да пея с тях сега.”

Минута по-късно той е на сцената и крещи 'Not a Face in the Crowd' заедно с австралийската група.

Трябва да призная, че при предишното им посещение в София, DEEZ NUTS не ме изкефиха толкова – имаха някакво отношение, което не беше покрито достатъчно убедително с музика. Е, появилият се през времето между тези два концерта нов албум 'Bout It' изглежда е нещото, което накланя везните изцяло в другата посока.

Сега групата на Джей Джей Питърс наистина има песните, с които да направи истинския хардкор купон, който винаги е целяла. Също така има и хит – затварящата 'Band of Brothers' кара всички 5-600 души в клуба да пеят заедно с групата. Казвам на Фреди, че ако в това, което MADBALL правят има някакъв трон, то DEEZ NUTS май ще са тези, които ще го наследят. Съгласен е.



Но е прекалено рано да мислим за нови крале, когато старите още са наоколо, нали?

MADBALL излизат и показват защо са на върха на хранителната верига в този стил вече 20 и кусур години. Те отдавна имат песните, които да накарат публиката да се раздвижи до степен, граничеща с опит за взаимно изтребление. 'Set It Off', 'Empire', 'Infiltrate the System', 'Streets of Hate', 'Can't Stop, Won't Stop'... на практика всяко ключово парче от каталога на MADBALL е изсвирено и тази вечер със същия хъс и енергия, с която групата го е правила и при предишните си концерти в София – а и на стотици други по целия свят през годините. ФРЕДИ успява да накара хората да пеят с него дори на испански по време на '100%'.



Отдаденост – това е ключовата дума при MADBALL и нещото, върху което тази група винаги е акцентирала не само с думи, а и с дела. А когато имаш такъв пример пред себе си, просто няма как да бъдеш безучастен. В тази група просто всичко е напълно истинско.

А като става дума за истинско – докато забиват 'Pride', се замислям как текстът на парчето има свойството да става все по-верен с всяка изминала година.

Точно такива непреходни неща правят една група велика. Тази винаги ще е такава.

ГАЛЕРИЯ 1
ГАЛЕРИЯ 2

Източник: radiotangra.com