THERION - Кристофър Йонсон

18 Ноември 2010
news page
Минути преди да се качи на сцената в София

Шведските майстори на симфоничния метъл свириха за първи път в България на 18 ноември 2010.

Малко преди да се качи на сцената, техният духовен водач се срещна с един от най-големите THЕRION фенове у нас.

Едно интервю на Георги Георгиев  

КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПУБЛИКА? НИЕ СМЕ ИЗВЕСТНИ КАТО ДОСТА "ЛУДА" ПУБЛИКА, КОЯТО ПОСРЕЩА ГОРЕЩО СВОИТЕ ЛЮБИМИ БАНДИ...
Мисля, че ще бъде както обикновено на изток, Латинска Америка е доста близка до Източна Европа. Тъй като там няма много концерти хората са много пламенни, когато нещо такова се случи.

Ако живеете в Германия или Холандия ще може да избирате между 2-3 концерта всяка събота и неделя, така че това вече не е кой знае какво. Хората си казват - ако не видя групата тази година - ще я видя догодина...

Така че в Източна Европа хората оценяват повече концертите, същото е и в Латинска Америка, там публиката е доста ентусиазирана. Защото за тях няма гаранция, че групата ще дойде пак.

А СРАВНЯВАЙКИ ПУБЛИКАТА В ЛАТИНСКА АМЕРИКА И ТУК, В ЕВРОПА- КАКВО БИХТЕ КАЗАЛИ?
Ами има голяма разлика да свириш в Европа и в Латинска Америка. Латиноамериканците са доста близки като темперамент до източноевропейците, но Източна и Западна Европа доста се различават.

Също така има и разлика и в самата Западна Европа, френската публика е фантастична, докато германците примерно са по-спокойни. Като цяло това турне върви добре дотук, всъщност най-зле беше в Словения, което е наистина странно.

Защото в Словения имахме наистина добра публика но сега, когато всеки идва и свири в Словения е друго. Не е свързано с манталитета на хората, по скоро е въпрос на посещаемост на концертите. Kакто вече казах има разлика дали има концерти всяка седмица или 2-3 за цялата година.

Както и в България - сега всеки има интернет вкъщи, но преди 15 години това беше като научна фантастика, въпреки че на запад имаше нет...

Сега не можем да си представим живота без мобилни телефони и интернет, но тогава, преди 15 години само богатите можеха да си го позволят.

Същото важи и за концертите - след 15 години не мисля, че би имало някаква разлика дали ще свирим в България, Франция, Испания или където и да било другаде... Аз мисля, че хората от цял свят в общи линии доста си приличат.

PARTNERS IN CRIME

ИМАТЕ ЛИ ИНФОРМАЦИЯ ДАЛИ КОНЦЕРТЪТ Е РАЗПРОДАДЕН?
Не знам, но мисля, че да. Преместихме се в тази по-малка зала, тъй като в другата покривът бил паднал. Казаха ни и друга причина, но знаете, че истинската причина не винаги се споменава. Както и да е - ще видим.

Ние често попадаме на организатори, които не са правили много концерти преди това. Не е трудно да се разбере, когато ти отнеме примерно цял ден, за да се донесе тоалетна хартия за единствената работеща тоалетна за 50 души...

Или докато по време на саунчека в залата има хората, които те снимат...Това са по-скоро фенове, отколкото промоутъри, такъв е и случаят в Латинска Америка, където обикновено ораганизатор е някой, който обича музиката. Те може да осигурят финансирането, но не знаят как всъщност се прави концерт.

Това е чест проблем в страните, в които тези неща все още се развиват.

И в Латинска Америка, когато започнахме да свирим беше катастрофа но сега е много по-добре, вижда се развитието...

НЯКОЛКО ДУМИ ЗА НОВИЯ АЛБУМ 'SITRA AHRA' - КАК ВЪРВЯТ ПРОДАЖБИТЕ? НОВИТЕ ПЕСНИ КАК СЕ ПРИЕМАТ ПО КОНЦЕРТИТЕ?
Все още не знам как са продажбите, тъй като те се съобщават от звукозаписната компания в рамките на 6 месеца, а първите 6 месеца от пускането в продажба още не са минали.

Ще знаем през декември. Но според мен е както обикновено, ние не сме група, която издава албум-разбивач, след това албум-разочарование, ние сме по средата в това отношение. Имаме своите фенове и продажбите ни са горе долу едни и същи всеки път.

Относно новите песни - те никога не са били приемани добре на живо и преди. С всеки нов албум ние получаваме коренно различни мнения, ние винаги променяме стила драстично.

Така че някои хора казват - това е най-добрият албум създаван някога от Therion, други пък се чувстват предадени лично защото това не е, което са очаквали. Но ние просто правим албума, който искаме. Ако хората го харесват - добре, ако не го харесват чак толкова- може би ще харесат повече следващия...

THERION

ТОВА ОЗНАЧАВА ЛИ, ЧЕ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ ОТ МНЕНИЕТО НА ФЕНОВЕТЕ ИЛИ КАКВО МИСЛЯТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ?
Естествено е, че ни интересува трудът ни да бъде оценен, но не това е най-важното! Ние никога не бихме променили нещо, за да угодим на нечий вкус.

Ние съдаваме албум, който ние самите бихме закупили и след това, разбира се се надяваме и другите да го харесат. Бихме се радвали ако хората го харесат и не толкова радостни ако не го харесат...

Групите, които се опитват да угодят на масовия вкус, обикновено свършват по един и същи начин. Имат период, в който създават няколко добри албума, след което са напълно забравени. Ние успяваме да се запазим "свежи".

Създали сме 14 студийни албума - сериозно - колко други групи познаваш, които са създали 14 албума, все още са на върха на кариерата си и се считат за свежи и иновативни? Всъщност хората се интересуват от последните албуми, които групата създава.

И най-лошият пример за обратното е Saxon. Имам предвид, че хората харесват албумите им от първата половина на 80-те. Всъщност хората дори не харесват, сътвореното от тях през втората половина на 80-те (смее се).

Да сте чували някой да казва - новият Saxon е най-доброто създавано от тях? Според мен и самата група не мисли така... Харесвам старите Saxon, харесвам и Motorhead, те са добри групи, но това е добър пример как нещата не би трябвало да са...

АКО ИМАХТЕ ШАНСА, БИХТЕ ЛИ ПРОМЕНИЛИ НЕЩО В МУЗИКАТА, КОЯТО СТЕ СЪТВОРИЛИ ЗА ТЕЗИ 20 ГОДИНИ?
Има милиони неща, които бих могъл да направя по-добре, не да променя, по-скоро да направя по-добре. Защото човек се обучава през целия си живот, ние в Therion работим най-добре с нож опрян в гърлото.

Винаги създаваме страшен хаос, когато правим албум. Но от хаоса се ражда съзидателността! Koгато имаш опита, правейки нещо отново, то ти би го направил със сигурност по-добре.

Това е нещо, което се прави цял живот, така че не мисля, че има нещо недонаправено. По-скоро неща, които биха станали по-добре.

THERION

СЪС 'SITRA AHRA' ЦИКЪЛЪТ ОТ 4 АЛБУМА Е ЗАВЪРШЕН, СЛЕД 'LEMURIA', 'SIRIUS B' И 'GOTHIC KABBALH', ТОВА Е ПОСЛЕДНИЯТ ОПУС. ЗНАМ, ЧЕ Е МАЛКО РАНО НО - КАКЪВ ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ ВИ АЛБУМ?
Никой не знае, дори аз... Нямам представа какво бихме направили. Принципно правим албум на период от всеки 3 години, така че трябва да направим турнето, след това- година почивка; след това да се опитаме да видим как стоят нещата и какво се случва.

Не можем да решим какво ще правим, всичко става много спонтанно- зависи какво чувстваме точно в този момент...

ЗНАМ, ЧЕ ИМАТЕ МАЛЪК СИН. КАК E ДА БЪДЕТЕ И БАЩА И МУЗИКАНТ В СЪЩОТО ВРЕМЕ?
Хубавото е, че съм си вкъщи и мога прекарам повече времес него. Сега той е малък и не ходи на училище и аз мога да съм с него през цялото лято.

От друга страна, когато съм на турне не мога да го виждам изобщо. Така че е и хубаво и лошо, но като цяло е по-скоро добре. Сега той е малък и не разбира, когато му кажа по телефона "тати ще се прибере след 2 месеца", това не значи нищо за него.

Той знае какво е утре или вчера но седмица или месец не му говорят нищо. Когато порасне след някоя година ще е по-добре, защото аз нямам много свободно време, тъй като работя много от вкъщи. Поне съм около него повече отколкото един обикновен работещ човек...

СИГУРЕН СЪМ, ЧЕ НА МНОГО ХОРА ИМ Е ИНТЕРЕСНО КАКВО ТОЧНО СЕ СЛУЧИ СЪС СНОУИ ШОУ?
Той не е постоянен член на групата, така че няма нужда да работим заедно. Той взе много погрешно решение, след това го осъзна. Обади ми се и каза - "сгреших много, това най-голямата грешка в живота ми".

Отвърнах му - "добре, какво мога да направя за теб?", на което той отговори: "Майната им на Dimmu Borgir"...

THERION

ЗНАЧИ СТЕ ДОСТА ЛИБЕРАЛЕН?
По-скоро съм практичен... Вижте, ако беше който и да е друг, бих му казал да върви на майната си... Но Сноуи казва за себе си "аз съм 10 годишен и слушам KISS", което е много близо до истината.

Той е като дете и аз не мога да съдя постъпките му по съшия начин, по който примерно бих съдил Томас или който и да е друг. Също така човекът не е постоянен член... всъщност ние никога не подписваме договори, всичко е устна договорка. Но когато някой не е постоянен член, тогава не е задължително да участва в турнето...

Е, логично е, когато си записал албума да участваш и в турнето. Но пък от друга страна ние можехме да кажем - "съжаляваме, трябва ни някой друг за турнето" и тогава той нищо не можа да направи. Но ние не сме хора, които биха направили това...

С Матс Левен - той записа албума 'GOTHIC KABBALH' и по средата на турнето ние осъзнахме, че нещата не вървят. Той е чудесен човек и никога не се е провалял но се усещаше, че цялата тази артистичност му е чужда.

Той е прекалено соло певец, тип "аз съм звездата", разбирате какво имам предвид. Така че трябваше да вземем накой друг. Поговорихме, той се съгласи и ние взехме Томас. Но ако той не беше разбрал, тогава можеше да го уволним, тъй като той не е член на групата.

Да кажем "съжаляваме, но повече не се нуждаем от услугите ти, ще вземем някой друг за оставащите концерти".

Виждате, нещата не са еднозначни - можеше да се случи обратното, той да каже, че не иска да довърши турнето с нас. Та това са плюсовете и минусите да работиш с толкова много хора, които не са постоянни членове на групата. Което пък ми дава голяма възможност да съм независим от този или онзи вокалист и да планирам нещата както аз искам.

И от друга страна - ако си истински член на групата ти просто не може да си тръгнеш ей така...

права Тангра Мега Рок

Източник: