VADER окървавиха Черната кутия

19 Май 2007
news page

След неуспешния опит да свирят за втори път в София в края на миналата година, поляците Vader се завърнаха на 19 май 2007 г. За подкрепа от българска страна отново бяха избрани Hyperborea, а Past Redemption допълниха сполучливо съпорта. След няколко промени в мястото за провеждане на концерта, броени дни преди шоуто стана ясно, че то ще се проведе в клуб “Black Box” - не особено подходяща зала за такива събития, но пъти по-добра от столичните читалища, често приютяващи големи имена от метъл ъндърграунда.

Началото, по традиция, бе поставено по-късно от уречения час. Първи на сцената се качиха Past Redemption, които забиха в типичния си брутален стил няколко песни с новия си вокалист. Уви, клубът остана полупразен и след края на тяхното изпълнение. По-голямата част от публиката продължаваше да стои отвън, което внесе объркване сред останалите хора дали изобщо някой свири вътре...

Past Redemption

Вече бяха изминали около 25 минути, когато инструментите си приготвиха другите български екстремисти - Hyperborea. Публиката ги посрещна бурно и в продължение на близо половин час скандираше името им. Дет метъл от висока класа се оплете в разветите коси на сцената и почти навсякъде пред нея.

Hyperborea

Клубът започна бавно, но сигурно да се пълни с фенове на тежката музика и точно в 21:25 ч. зазвуча интрото от последния албум на Vader, “Impressions in Blood” (2006), а ревът на насъбралата се тълпа посрещна Питър и компания. Без да се колебаят, те забиха толкова мощно, че обезсмислиха притесненията за звученето на новите си песни на живо. Феновете бяха добре подготвени и искрено показаха възхищението си от невероятния професиоанлизъм, демонстриран от поляците още с първите няколко парчета. Истински китарни чудеса бяха сътворени от ръцете на Маузер, озвучаването бе прилично, а осветлението - подобаващо мрачно. Едно, две, три и, докато се опомним, няколко песни, изпълнени с типичните за състава дет/траш рифове, се забиха в мозъците на близо 400-те пощурели фенове, дошли в дъждовната съботна вечер да подкрепят любимата си банда.

Vader's Peter in action.

Не случайно Vader са водеща формация в стила си от много години насам. Доказаха го с издаването на изключително силния и брутален “Impressions in Blood”, а присъствието им на живо дори надмина чутото от студийните записи. Уникално е как се свири толкова добре при подобна скорост. В един момент свикваш със стената от звук, която Дарей създава на барабаните си, при това с такова темпо, че много негови колеги могат спокойно да му завидят.

Често се споменава, че дадена група се е разходила из дискографията си. Е, и в този случай стана нещо подобно. Чухме едни от най-силните парчета на Vader от последните две десетилетия. Погото съпътстваше всяка бърза част, а “гмуркането” на феновете от сцената в публиката бе направо дразнещо често за подобен концерт.

Vader

Час след началото на касапницата, групата се скри за кратко. Привикана бе малко след това, за да забие финалните си песни на бис. Още няколко резачки и предизвикалия истерия кавър на “Raining Blood” на Slayer и... Час и петнадесет минути минаха неусетно при това лудо темпо.

Осветлението се включи и феновете успяха да поговорят с музикантите, да се снимат с тях, да вземат автографи и дори да получат предложение за продължение на веселбата, придружено с алкохол, от самата банда.

Vader изсипаха мощния си дет метъл над главите ни почти без да се напрегнат. С извинение за проваленото им предишно участие и много топло отношение и призиви на български към публиката, те отчетоха страхотното присъствие не само с музикалните си възможности. Освен удоволствието от това преживяване и невероятната музика, остана и чувството, че групата ще се върне за пореден концерт.

Текст: Бояна Атанасова

Снимки: Виктор Александров

Още снимки от концерта ще откриете в ГАЛЕРИЯТА.

Източник: