SEPULTURA Arise in Sofia

06 Февруари 2009
news page

SEPULTURA, The Sorrow, Urban Grey
6.02.2009 София, клуб "Blue Box" 

от Metal Willie, снимки: Виктор Александров & Begemot

Третият рожден ден на Тангра Мега Рок нямаше шанс да не бъде вакханалия от бира, пот и метъл!

София не е точно Bay Area на Сан Франциско от 80-те, но снощи - 6-ти февруари 2009-та, от въздуха струеше агресия, вълнение, енергия и най-вече МЕТЪЛ! 

За третия рожден ден на Тангра Мега Рок  (да, тази рожба е едва на три години, но вече отлично знае как да показва среден пръст или да изрече думите "fuck you") свириха три фантастични банди, пред 900 обезумели фенове.

Обикновено през февруари, София е доста хладно и направо адски студено място, но този път, един Господ знае защо, времето в петъчната вечер беше великолепно. Това означаваше: стотици фенове на SEPULTURA, дошли само по якета и фланелки на бандата.

Скупчени пред залата, те смучат жадно разнообразни алкохоли от флакони и пластмасови бутилки, докато чакат вратите да бъдат отворени.

Това става точно в 20:00 часа и първите проникнали в залата,  веднага се втурват към сцената, за да завоюват местата си точно на металната бариера отпред. Само пълен идиот не би усетил вълнението, което витае във въздуха!

Залата вече се пълни, когато първата група се качва на сцената.

URBAN GREY

Urban Grey са от София, имат над 150 концерта и нов албум, който излезе съвсем наскоро.
Те се появяват под оглушителния рев на полицейска сирена, която просто няма как да не привлече вниманието.

Последва зверска звукова атака, която разгромява събралите се отпред ентусиасти.
Urban Grey забиват абсолютно яростен и безкомпромисен сет.
Горе на балкона, точно зад мен, стоят Андреас Кисер и Пауло от Сепултура. "Много яка банда, браво! Страхотно удариха!" - е коментарът на Андреас за Urban Grey.
От други коментари, смятам, нямаме нужда.

Следващи на сцената са австрийците The Sorrow.

THE SORROW

Австрия е страна , прочута с велики скиори, като Франц Кламер например. The Sorrow пък са внедрили една основна позиция от ските в сценичното си поведение - рало.
От тях не можехме да очакваме новаторство или някакви експерименти...
Това не е критика към групата - те владеят всички класически метъл похвати и стойки на сцената и знаят, как да накарат метълите да вдигат ръце и да крещят "ой ой"!

Наистина изглеждат доста заучени и не звучат особено оригинално, но щом публиката ги харесва, друго няма значение.


Къса пауза, съспенсът нараства. Хора с фанелки на Бразилия нервно изпукват пръсти. Осветлението е мъждиво, все едно сме в бар „Корова” в ‘Портокал с часовников механизъм’...Ръмженето на публиката се усилва, звукът от колоните също! Интрото на Sepultura започна!

На сцената, обвит в мрак призрак внезапно избухва в ‘Alex I/Moloko”. Тотална еуфория. Но това е само началото.

derrick 

SEPULTURA са избрали София и 3-тият рожден ден на Тангра Мега Рок за старт на Европейското си турне и нямат намерение да пощадят никого.

Групата притиска публиката към стената, а инструментите им са опасни оръжия. Колосът Дерик с величествени крачки маркира сцената, като ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ !

"Filthy Rot" ни унищожава, след това насилието продължава и чак около 5 песни по-късно, Дерик най-после казва нещо на публиката. Не съм в състояние да го цитирам, защото всички сме зашеметени от първата атака.

Crowd

Гледан отгоре, мошпитът би могъл да спечели “Снимка на десетилетието”. Дори 60 годишен мъж, попаднал незнайно как до мен, потвърждава, като си тактува одобрително с крак.

Sepultura

"Знаем, че искате да чуете и стари неща, и ние ще ги изсвирим за вас" – казва Дерик.

Всеки, който си мисли, че няма SEPULTURA без братята Кавалера, трябва да изживее този концерт. Защото на живо, SEPULTURA буквално убиват!

Публиката, изпълнила залата до краен предел, е меко казано невероятна и получава за награда бис от 4 парчета. Най-накрая е "Roots Bloody Roots"!

Думите ‘тотална’ и ’еуфория’ , в този случай са жалко бледи. Може би най-близо е ‘Лудница’ - пълна, тотална fucking лудница!

Честит рожден ден Тангра Мега Рок!

SEPULTURA setlist Sofia 2009

intro Alex IV
1. Alex I/Moloko
2. Intro/Filthy Rot
3. What I Do!
4. Manifest
5. Convicted In Life
6. Intro/We've Lost You
7. Alex II/Treatment
8. False
9. D.E.C.
10. Troops Of Doom
11. Forceful Behaviour
12. Sceptic Schizo Escape
13. Mass Hypnosis
14. Innerself
15. Alex III/The Experiment
16. Sepulnation
17. Refuse/Resist
18. Territory
19. Arise

БИСОВЕ
Kayow As Jam
Enough Said
Conform
Roots

Виж SEPULTURA в нашето студио

ГАЛЕРИЯ

Източник: