BLIND GUARDIAN - Ханзи Кюрш

14 Май 2007
news page
"Убеден съм, че феновете ни в България знаят, че на тях се пада ролята на бекинг вокалист по време на концерта ни в София."

Около 60 часа преди преди първия в историята концерт на Blind Guardian в България, насрочен за 17 май 2007 г. в столичната зала "Фестивална", успяхме да се свържем с 41-годишния вокалист на немските пауър метъл бардове, Ханс Юрген Кюрш, известен по цял свят с умалителното си прозвище Ханзи Кюрш, и да проведем един приятелски разговор преди очертаващото се като паметно шоу...

Васил Върбанов: Хей, Ханзи, как е правилно да се каже "Гутен Абенд", т.е. "Добър вечер" на немски?

Ханзи Кюрш: Да, "Гутен Абенд", прозвуча доста добре, но лично аз бих казал здрасти (hi).

В. В.: Къде се намираш в момента?

Х. К.: В студиото на Blind Guardian съм и давам интервюта. Като изключим това, усилено се готвим за посещението в София.

В. В.: Знаеш ли, тази седмица тук, по Тангра Мега Рок, отбелязваме 20-ия рожден ден на Nuclear Blast, а вие, в качеството си на една от най-известните по света немски групи... Всъщност, нека се опитам да съкратя историята...

Х. К.: Ха-ха, това обикновено е моя привилегия!

В. В.: Е, значи ставаме двама. Имам предвид, че сте заедно повече от 20 години, но едва отскоро сте част от семейството на Nuclear Blast. Какво е толкова специфично и привлекателно в този лейбъл?

Х. К.: Това, че са отбор, а не еднолично ръководена фирма. Освен това, този отбор има прекрасна визия за това, което трябва да се случи. Винаги са отворени за комуникация с групите и са наясно с всички видове метъл. Много е приятно да се работи с тях и това ги прави уникална компания. Именно затова избрахме Nuclear Blast пред всички останали лейбъли, с които преговаряхме.

В. В.: Съвсем наскоро, в началото на май, издадохте новия си сингъл, озаглавен "Another Stranger Me". Освен въпросната песен, явяваща се шеста от актуалния ви албум, "A Twist in the Myth" (2006), изданието предлага и няколко изненади, нали?

Х. К.: Да. Искахме да направим едно истински ценно ЕР. Освен песента "Another Stranger Me", в диска сме включили и видеоклипа към нея, както и два демо записа на парчета от "A Twist in the Myth" - "Lionheart" и "The Edge". Има и кавър версия на "Dream a Little Dream of Me" на The Mamas & The Papas, както и една типична за Blind Guardian балада, "All the King’s Horses", която бе записана за "A Twist in the Myth", но не пасна достатъчно добре на цялостната концепция.

В. В.: Тази седмица, в четвъртък, ще изнесете първия си концерт в България. Защо чак сега?

Х. К.: Не трябва да питаш мен. Според мен това има нещо общо със старата ни звукозаписна компания, EMI... Сега, с Nuclear Blast, всичко е по-лесно, тъй като можем да общуваме с много хора и всичко върви значително по-гладко. Така разбрахме, че има желание за наш концерт в София, и просто се възползвахме от отворилата се възможност.

В. В.: Какво очаквате от шоуто ви в зала "Фестивална" и има ли нещо, за което трябва да бъдем подготвени?

Х. К.: Убеден съм, че феновете ни в България вече са подгтовени и знаят, че на тях се пада ролята на бекинг вокалист по време на концерта - нещо, което е задължително за изявите на Blind Guardian. Трябва да се забавлявате и да станете част от групата. Ние, от своя страна, сме подготвили сет с най-големите си хитове, тъй като това ще е първото ни посещение в София. По принцип, винаги се готвим по-специално от друг път, когато отиваме за първи път на дадено място, защото знаем, че публиката ни е чакала отчаяно от години, а и ние самите сме отчаяно любопитни да видим каква ще е реакцията на хората. Сигурен съм , че ще се получи един незабравим концерт.

В. В.: Между другото, Ханзи, знаеш ли, че абревиатурата на Blind Guardian и на България е една и съща - BG?

Х. К.: Ха-ха-ха-ха-хааа...

Права: Тангра Мега Рок

Източник: