DEF LEPPARD - Фил Колън

20 Май 2008
news page
"Достигнали сме онзи етап в кариерата си, в който искаме да правим албуми за себе си."

По-малко от два месеца преди историческия съвместен концерт на Def Leppard и Whitesnake на 4 юли на стадион "Академик" в София, Тангра Мега Рок успя да се свърже с китариста на "леопардите", Фил Колън, и да научи някои любопитни подробности относно задаващото се шоу в столицата ни и актуалния албум на британските хард рок звезди, “Songs from the Sparkle Lounge”...

Данаил Цонков: Здравей Фил, къде си в момента?

Фил Колън: В Калифорния.

Д. Ц.: В Лос Анджелис ли?

Ф. К.: Малко по на юг от Ел Ей - в Ориндж Каунти.

Д. Ц.: Как мина американската част от турнето ви?

Ф. К.: Чудесно, като изключим факта, че Джо Елиът и аз се разболяхме доста сериозно... а когато пристигнахме в Лондон, Рик Савидж пипна някакъв много тежък грип, вследствие на което се наложи да отменим някои от датите ни в Канада, но пък концертите, които изнесохме, бяха страхотни.

Д. Ц.: Отзивите за новия ви албум са страхотни, и то дори и в английската преса. Как би описал “Songs from the Sparkle Lounge” на някой, който още не го е чул?

Ф. К.: Ако сте запознати с Def Leppard, вероятно ще възприемете новия ни албум като една освежена, подмладена и по-рокаджийска версия на музиката ни. Все така си звучи като нас, но ми се струва, че е някак си по-рок.

Д. Ц.: Направихте го за нови фенове или е по-скоро подарък за старите ви почитатели?

Ф. К.: Изобщо не е за феновете, а за самите нас. Същото направихме и с предишния ни диск, "Yeah!". Много хора ни питаха дали не искаме да запишем албум за феновете, но им отговаряхме отрицателно. Достигнали сме онзи етап в кариерата си, в който искаме да правим албуми за себе си. Така и стана.

Д. Ц.: Тоест можем да кажем, че това е истинският Def Leppard саунд?

Ф. К.: Да, поне за момента. Вероятно звучим по-различно, но мисля, че това е нормално за всеки следващ албум - все пак сме преживели нови неща. Изключително съм доволен от настоящото ни звучене, тъй като до голяма степен представя духа ни като група.

Д. Ц.: Виждаме Мът Ланг на обложката на диска. Може ли да се каже, че той бе шестият член на Def Leppard през 80-те?

Ф. К.: Да, определено. Има страхотни идеи и... Всъщност, започнахме работа с Мът по едно парче, което трябваше да влезе в този албум, но не успяхме да го завършим навреме, така че може би ще остане за следващия ни диск...

Д. Ц.: Знаеш ли какво прави той в момента?

Ф. К.: Пътува много и е страшно зает, така че не знам с какво се занимава точно сега.

Д. Ц.: Вече имате много повече опит в продуцирането и контролирането на целия процес. Какви са преимуществата и недостатъците в това да се продуцирате сами в сравнение с работата ви с Мът Ланг?

Ф. К.: Виж, Мът Ланг е съвсем различна история. Истината е, че повечето продуценти не искат да работят с нас, тъй като не могат да усетят какво точно искаме, докато Мът Ланг участваше в създаването на нашия саунд. Както стана дума, той е нещо като член на групата.

Д. Ц.: Някои от вас имат странични проекти - Вивиан направи блус албум, свири и с Clock, ти имаш Man Raze, Джо поработи с Рики Уоруик... Специално на теб какво ти дава работата с Man Raze, което не получаваш в Def Leppard?

Ф. К.: Man Raze е алтернативна банда и именно това й е хубавото - можем да направим и реге, и пънк парче, а в Def Leppard това е невъзможно. В текстово отношение Man Raze също е различна група - можем да пишем всякакви текстове, докато при Def Leppard нещата трябва да следват точно определена насока. Мисля, че Man Raze е доста по-отворен проект.

Д. Ц.: Откъде идва вдъхновението да продължавате да свирите и композирате?

Ф. К.: Откъде ли не. Колкото повече опит придобиваш, толкова повече вдъхновение получаваш - забавляваш се, харесва ти да се изразяваш по този начин... Това е просто начин на себеизразяване в изкуството. Ето, да вземем например един художник - той иска да рисува все повече и повече. Е, същото е и с музиката.

Д. Ц.: Още ли тренираш кик бокс?

Ф. К.: Всъщност е тай бокс - тайландски кик бокс. И да, още се занимавам с този спорт - следващата ми тренировка е след около час.

Д. Ц.: Така ли се поддържаш във форма?

Ф. К.: Да.

Д. Ц.: Европейската част от турнето ви започва на 21 май в Норвегия. Ще свирите на много места, включително и в България. Какви очаквания имате?

Ф. К.: В много от държавите, които ще посетим, включително и България, не сме свирили преди, така че се вълнуваме доста. Def Leppard е типична концертна група и едно от най-важните неща за нас е да свирим на колкото се може повече места. Имаме запланувани концерти в много непознати за нас страни, така че този път смятам да взема и камерата си със себе си.

Д. Ц.: Има държави, в това число и България, в които ще свирите за първи път и много фенове ще бъдат щастливи, ако изпълните парчета от първите си албуми. Ще нагодите ли сетлиста си към тези очаквания?

Ф. К.: Да, обикновено го правим. В Япония, например, се въртят различни сингли от тези в Англия или Щатите, така че ако знаем, че някоя песен е много популярна, задължително я свирим.

Д. Ц.: Значи можем да очакваме да чуем "Wasted" и "Let It Go"?

Ф. К.: Да, мисля, че би могло да се уреди.

Д. Ц.: Как се събрахте с Whitesnake за това турне?

Ф. К.: Ами просто бяха на разположение. Когато потегляме на турне, получаваме от агентите ни списък с групите, които са свободни или възнамеряват да потеглят на път по същото време. Ето, на летните ни концерти в Америка преди нас ще свири Били Айдъл, а в Европа сме с Whitesnake.

Д. Ц.: Знаеш ли кой ще излезе първи на сцената в София - Def Leppard или Whitesnake?

Ф. К.: Да - Whitesnake. Ние ще закрием вечерта.

Д. Ц.: Като група сте видели и добрите, и лошите страни на музикалния бизнес. Какво според теб става с индустрията днес? В крайна сметка е обречена да умре или ще се развие по някакъв начин?

Ф. К.: Мисля, че ще се развие в нещо ново - всъщност, вече го прави. Ние например бяхме първата група, издала сингъл чрез играта "Guitar Hero" - можете да си свалите песента именно оттам. Никой не бе правил подобно нещо преди. Мисля, че пред нас се откриват и други интересни възможности.

Д. Ц.: Накрая, имаш ли някакво послание към феновете ви в България?

Ф. К.: Благодаря ви, че ни чакахте толкова време! Знам, че много се забавихме, но нямаме търпение най-сетне да дойдем в България и ви обещавам, че ще е страхотно! Ще се убедите, че чакането си е заслужавало.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: