CRADLE OF FILTH - Дани Филт

06 Август 2008
news page
"Най-добре в Бургас да е сухо, поне в началото на шоуто ни. Към края може и да се извие буря с гръмотевици!"

Броени дни преди първия в историята си концерт в България (на 17 август в рамките на фестивала Spirit of Burgas 2008), предводителят на британските блек метъл лидери Cradle of Filth, Дани Филт, разкри какво да очакваме от шоуто на групата му, вмъквайки и някой разяснения относно задаващите се нов албум и книга за бандата, класическата музика, олимпиадата в Китай и затворите в Тибет...

Васил Върбанов: Мистър Филт, добър вечер! Как си?

Дани Филт: Чудесно. Добър вечер.

В. В.: Първи въпрос: Кой е любимият ти композитор на класическа музика за всички времена?

Д. Ф.: Любим композитор? Хмм... Без да се замисля, бих казал Стравински.

В. В.: Добре, а какво ново покрай Cradle of Filth?

Д. Ф.: Подготвяме се за концерта ни в България на 17 август. Преди около 6 седмици приключихме с работата и по нов албум - ще се казва "Godspeed on the Devil's Thunder". В момента довършваме обложката и оформлението на диска, ще снимаме и клип... Освен това, съвсем наскоро написах и книга, озаглавена "The Gospel of Filth". Вече е в печатницата.

В. В.: Предстоящият ви концерт в Бургас ще е първото ви идване в България.

Д. Ф.: Да, така е... Я чакай малко - каква е тази музика, която се чува?

В. В.: Една соната от Карл Филип Емануел Бах - едно от най-добрите произведения за флейта, създадено през XVIII век.

Д. Ф.: Да бе, знам, но ми звучи така, все едно слушам дъщеря ми да се упражнява, ха-ха!

В. В.: Ха-ха-ха! Просто мисля, че е чудесен спокоен фон за разговора ни... ако не възразяваш.

Д. Ф.: Не, разбира се, ха-ха!

В. В.: Сигурен съм, че през годините сте получавали доста и-мейли от България, нали?

Д. Ф.: Да, вярно е. Наистина нямаме търпение да дойдем. Надявам се времето да е хубаво.

В. В.: Сериозно? Няма ли да е най-добре да е мрачно, с бури, гръмотевици и...

Д. Ф.: О, не - най-добре да е сухо, поне в началото. Към края може и да се извие буря с гръмотевици. Би било перфектно!

В. В.: Имайки предвид дългата ви и успешна кариера и влиянието ви над съвременната екстремна сцена, едва ли бихте приели, ако някой ви каже да свирите по светло...

Д. Ф.: Не... Всъщност, преди няколко години трябваше да бъдем хедлайнъри на втората сцена на американския OzzFest. Мислехме си: "Страхотно! Хедлайнъри сме, значи ще свирим през нощта!" Нищо подобно! Излизахме пред публиката към 3:30 ч. следобед, и то на места като Аризона! Не само, че беше посред бял ден, но и бе ужасна жега! Само си представи убийствено високите температури, а ние сме там, целите в кожа и... Свалих доста килограми на тези концерти, ха-ха!

В. В.: Един от албумите ви се казваше "Midian", като името на града от онзи роман на Клайв Баркър. Какво ви вдъхнови - книгата или филма по нея?

Д. Ф.: По малко и от двете, плюс факта, че нарекох къщата си Мидиан. Просто се връзваше... Албумът съдържа доста песни за чудовища - като град или място, където живеят тези твари.

В. В.: Кой е по-добър автор на романи на ужасите - Баркър или Ан Райс?

Д. Ф.: Зависи. И двамата са много мейнстрийм. Всъщност, предпочитам книги на ужасите от XIX век - онези типично британски разкази за духове от автори като М. Р. Джеймс... така че не знам кой от двамата е по-добър. Единият набляга на по-приказни сюжети, другият се занимава с вампири...

В. В.: Вероятно се интересуваш и от окултна литература. Ако е така, кой е най-интригуващия труд, който си чел?

Д. Ф.: Доста неща са. Има огромно количество книги на окултна тематика - някои са по-фантастични, други са силно повлияни от митологията на Месопотамия... Ето, такива неща са ми интересни, както и някои от писанията на Ордена на деветте ъгли, което си е сатанински култ. навремето се вълнувах ужасно много от тези неща, но днес съм по-скоро наблюдател, отколкото ревностен последовател - все пак, вече съм семеен човек, така че не мога да се занимавам с изравяне на трупове, ха-ха!

В. В.: Искало ли ти се е да се присъединиш към Църквата на Сатаната в Сан Франциско?

Д. Ф.: Не, макар че човекът, който ми помогна при написването на книгата ми (Гевин Бадели), е висш свещеник в Църквата на Сатаната. Нали знаеш, че Мерилин Монро е била член на Църквата на Сатаната и по този случай е носила розово-черен медальон с изображение на Звяра? Е, всичко това е прекалено американско за вкуса ми. Предпочитам Кроули, тъй като е доста по-английски, за разлика от Антон ЛаВей.

В. В.: Ясно е, че си чел трудовете на Алистър Кроули. Какво мислиш за него? Вярвал ли си е или просто е писал врели-некипели?

Д. Ф.: Не, не, със сигурност не е писал празни приказки - писанията му са изключително задълбочени, бил е много интелигентен и не бих се учудил наистина да е вярвал, че около него има ангели-пазители и духове, които го напътстват какво да пише в "Книга на закона"... Всъщност, доста от тази тематика е пространно разгледана и в книгата ни "The Gospel of Filth" - писали сме доста за Кроули и Църквата на Сатаната, включително и интервю със Зина ЛаВей и един адски рядък разговор със самия Антон ЛаВей, проведен малко преди смъртта му.

В. В.: Книгите безспорно са нещо интересно, но...

Д. Ф.: Обожавам книги! Обичам да работя на компютъра, да чета електронни книги, да обогатявам библиотеката си... Има нещо вълшебно в книгите - можеш да ги държиш, да ги помиришеш...

В. В.: Да, има естетика...

Д. Ф.: Да, точно като при музиката. Знам, че в днешно време хората свалят песни от Интернет, но това изобщо не може да се сравни с усещането да държиш диска или плочата на любимата си група - с обложката, художественото оформление и всичко останало.

В. В.: Писането на книга е един от най-добрите начини на изразяване, но не си ли се замислял и над варианта да режисираш филм?

Д. Ф.: Вече го направих - преди време снимахме "Cradle of Fear", макар тази лента да бе по-скоро рожба на някои мои приятели... Всичко опира до пари, както винаги. Сега завърших книгата и възнамерявам да се заема със следващата стъпка, а тя е да издам стихосбирка по някое време догодина. И каза изразяване - е, изразяваме много неща с музиката си. Новият ни албум например, "Godspeed on the Devil's Thunder", е доказателство за това - представлява концептуална история, вървяща в хронологичен ред, като саундтрак към филм.

В. В.: Очертава се да свирите на един доста "британски" фестивал в България - първата вечер са The Sisters of Mercy, след това ще гледаме Asian Dub Foundation, на третия ден сте вие... Ти самият слушаш ли такива различни по стил неща?

Д. Ф.: Всъщност, и преди сме свирили заедно с Asian Dub Foundation. Иначе слушам какво ли не, но най-вече мрачна и трагическа музика. Обичам класика и обожавам саундтраци, стига да са мрачни и буреносни... като Стравински, когото споменах преди малко. Прекарал съм доста време в Индия и напоследък се запалих доста по дарк транс и неща от сорта. Слушам и траш метъл, и метъл като цяло, и пънк хардкор... Изобщо, харесвам музика, която те кара да се чувстваш добре, но най-вече мрачни неща. И никакъв евро-поп!

В. В.: Очевидно, The Sisters of Mercy са оказали влияние на множество групи.

Д. Ф.: Разбира се, включително и на нас.

В. В.: Последният им албум излезе през 1990 г.

Д. Ф.: Да, "Vision Thing".

В. В.: Макар оттогава да са изминали цели 18 години, те са все така влиятелни.

Д. Ф.: Понятие си нямам защо не издадоха нищо след това, но знам, че това не може да се случи с Cradle. Cradle няма да спре! Ние сме като непреодолима сила, ха-ха!

В. В.: Добре, а къде виждаш Cradle of Filth след десет години?

Д. Ф.: О, не знам. Бих искал да кажа, че ще живея в огромен замък в Южна Франция и ще карам поне 3-4 скъпи и мощни ламборгинита, но... Ха-ха, налага се да се върнем в реалността и... Не знам, не мога да коментирам. Някой ми зададе същия въпрос преди десет години и отново нямах отговор. Как можех да знам, че групата ни ще става все по-известна? Просто пишем музика, защото ни харесва. Харесва ни всичко, свързано с това. Затова ми се струва, че хората се потапят в Cradle of Filth, защото самите ние се потапяме в музиката и естетиката от преди нас... Но наистина не знам какво ще стане. Опитвам се да вярвам, че и след десет години ще сме на върха, но пък тогава ще съм на 43... така че не знам.

В. В.: В момента най-актуалното нещо в световен мащаб е олимпиадата в Китай. Самите вие, Cradle of Filth, заразени ли сте от идеята за свобода на Тибет и пр.?

Д. Ф.: Ами, предполагам... Спомням си, че когато бях в Индия, на доста места се провеждаха митинги в подкрепа на идеята за свободен Тибет. Всъщност, предишният ни клавирист изкара цяла година в затвор в Тибет, така че със сигурност не може да каже нищо хубаво по въпроса, ха-ха! От друга страна, беше се опитвал да изнася злато незаконно, така че си го заслужаваше! Или пък не беше в Тибет, а в Катманду... което си е същата работа... Не знам. Честно казано, хич не ми пука за олимпиадата, но, от друга страна, някои от познатите ни групи, например Arch Enemy, успяха да отидат да свирят в Китай - нещо, което бе невъзможно до преди няколко години, тъй като и свиренето, и слушането на метъл бяха забранени там. Сега и тази граница падна и се надявам, че комунизмът ще си отиде и от този край на света.

Права: Тангра Мега Рок

Източник:

Tangra Top 40

 • 1top40 #1Deutschland
  RAMMSTEIN
 • 2Руса
  IRFAN
 • 3First Class Loser
  DROPKICK MURPHYS
 • 4Jenny of Oldstones
  FLORENCE & THE MACHINE
 • 5Bohemian Rhapsody
  QUEEN

Концертен гид

23
Май
LAST HOPE + VENDETTA Клуб *MIXTAPE 5*, София
31
Май
СТИЙВ ХАКЕТ Клуб 'Music Jam', София
1
Юни
СТИНГ Арена Армеец, София
2
Юни
SOFIA DRUM FEST 2019 Клуб *MIXTAPE 5*, София
4
Юни
GORILLA BISCUITS - отменен Клуб *MIXTAPE 5*, София