TERION - Всички

06 Септември 2008
news page
"В свободното си време не пипам китарата, обичам да чета книги, да ходя на опера….. В момента съм ангажиран и с ремонта на къщата, която има

Потегляме на 1600 километрово пътешествие до сърцето на Европа, за да видим шведските майстори на симфоничния метъл Therion на техния единствен преди 2010г. концерт!!!

На 05.09. рано сутринта тръгваме към Полша, чака ни дълъг път, но пък ентусиазъм за тази сметка не липсва!!! След почти 20 часово пътеществие пресичаме река Висла и се озоваваме в полския град Плоцк, където ще се състои 3-тото издание на Plock Cover Festival, с хедлайнери THERION.

Отправяме се към върха на хълма, надвесен над реката, където е насрочена пресконференция с групата. След представителите на полските медии, имаме щастливата възможност да вземем интервюта от Маестро Йонсон и вокалистите…

едно интервю на Георги Георгиев, снимки: Цветан Тодоров

Кристофър

КРИСТОФЪР ЙОНСОН

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ?
Да, чувал съм…Моите родители са карали медения си месец там, така че съм слушал доста, за Черно море, за красивите плажове. Запознат съм и с политическата история на България, знам че имате турско малцинство…имате винарски район наречен Пловдив (!), пил съм вина от този регион и ако трябва да съм честен - те не са сред любимите ми!

Приеха ви в Европейския съюз през 2006, все още имате доста проблеми с корупцията и бяхте санкционирани за това…. Ще влезете в еврозоната не по рано от 2012…

КАТО ГОВОРИМ ЗА ПИТИЕТА - ОПИТВАЛИ ЛИ СТЕ НАШЕТО НАЦИОНАЛНО ПИТИЕ - РАКИЯТА?
Не, но бих желал да го опитам!!


НЯКАКВИ ПРИТЕСНЕНИЯ ОТНОСНО ТОЗИ КОНЦЕРТ, КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД ОБНОВЕНИЯ СЪСТАВ НА ГРУПАТА?
Не особено, имам предвид- с професионални музиканти като тези. Те научиха 17 песни доста бързо. Когато започнахме репетициите, имах чувството, че работим заедно от години!!

ИМАТ ЛИ ШАНС СЕШЪН ВОКАЛИСТИТЕ ДА СТАНАТ ПОСТОЯННИ ЧЛЕНОВЕ НА ТHERION?
Това принципно не е невъзможно. Примерно – Лори. Ние винаги ще имаме нужда от добро сопрано, освен това направихме заедно добри неща, но фактът, че живее в Щатите усложнява нещата. Ако тя се премести в Швеция, определено би станала постоянен член! Също Сноуи, който е добър композитор, както и Томас, който е добър тенор. Но тук нещата имат две страни: ако си просто нает като певец, то тогава е по-просто - не поемаш отговорности при евентуален проблем. Казваш си: аз съм нает, плаща ми се за това. Другото не е моя работа…може да се каже, че просто взимаш “черешката на тортата” директно.

От друга страна, като постоянен член имаш повече права, думата ти се чува и имаш право на глас, като всеки друг от групата, докато като наемник- примерно- ти просто си вършиш работата, за която си нает. Какво значение има за хората какво казваш… просто всяка страна си има своите преимущества.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ПРЕТЪРПЯХТЕ ИНТЕРЕСНА “МЕТАМОРФОЗА”- ОТ OLDSCOOL DEATH METAL ДО ДНЕШНОТО ВИ СИМФОНИЧНО ЗВУЧЕНЕ. КАК СЕ СЛУЧИ ТОВА, ЧЕ ВСЕКИ СЛЕДВАЩ АЛБУМ Е КРАЧКА НАПРЕД В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДИШНИЯ?
Първо, ‘олдскуул’ - когато ние започнахме да свирим не съшествуваше като понятие. Просто в онези дни това беше death metal, такива бяха времената. За нас беше едно естествено развитие. Знаете ли: повечето групи след като подпишат договор и издадат няколко класически албуми, губят “пламъка” и започват да издават албуми, които не че са лоши, но вече далеч не могат да се нарекат класически.

Най-добрият пример за това са Saxon. Не знам дали има някой, който да каже, че новите им неща са толкова добри. Не ме разбирайте погрешно, аз съм техен фен, но на техните концерти хората отиват, за да чуят песни от преди 20-25 години, техния сетлист винаги е един и същ. При нас не е така: опитваме се да надграждаме нещата, винаги рискуваме със всеки следващ албум, докато повечето групи залагат на сигурното казвайки си - “хей ние звучим така и така, нека се придържаме към това…”

Понякога се изкушават да направят нещо по-комерсиално, като Celtic Frost с Cold Lake, но виждайки че не се получава си казват- “хмм, не се получава, нека се върнем към същите неща, каквито винаги сме правили”. При нас, рискувйки, резултатите не винаги са еднозначни- понякога продажбите се увеличават, друг път спадат, но Therion винаги са правили нещата, които искат, независимо как това ще повлияе на продажбите! Заради това съм горд че правя неща, които от гледна точка като фен бих желал аз самия да закупя, имам предвид - отивам в магазина и си казвам - бих искал да закупя това, то липсва в момента и именно затова аз го правя…

Това е проблемът с повечето групи, особено когато постъпленията им намалеят, те правят нещо комерсиално, промотират го като “най-добрия ни албум досега” и когато догодина се окаже, че продажбите не са никак добри те се отметат и казват “е, всъщност албума не е толкова добър… ”. От мен няма да чуете такова нещо, Secret of the Runes примерно отбележи спад в продажбите, въпреки, че за мен когато го издадохме беше най-доброто нещо до момента, сега - дори и да имах възможност не бих променил нищо в него.

Тук е разликата, която поддържа огъня жив, като артист винаги да отстояваш позициите си. Другото е, че винаги съм работил с музиканти, които не са били известни, вземете предния състав, братята Нийман & П. Калсон,  когато станаха част от групата, те нямаха нищо издадено, въпреки, че са страхотни музиканти, но това беше и една страхотна инжекция- представете си само- за първи път имаш възможността да издадеш нещо, да реализираш албум и т.н.

Това е страхотен тласък за една група, още повече, че тези хора се оказаха и добри композитори. Петер имаше доста от песните за последния ни албум готови преди 10 години и никой до момента не се беше съгласил да ги издаде, а материалът беше страхотен…


В ТАЗИ ВРЪЗКА И ЗА ПРИЧИНИТЕ ДА СЕ РАЗДЕЛИТЕ?
След 5 албума с Therion, световни турнета и т.н. те някак си се умориха, нещата станаха рутинни, не че не работеха професионално, но някак си онзи пламък вече го нямаше, те бяха станали като всяка друга група. Може би щяхме да запишем още няколко добри албума но като цяло щяхме да вървим надолу като развитие, знаете че винаги е по-добре да се откажеш докато си на върха като продуктивност, отколкото да правиш нещата просто така.


ИЗГЛЕЖДА ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ДОБРОТО РЕШЕНИЕ ЗА ВСИЧКИ…
Да, разделихме се без лоши чувства, независимо от това какво може да прочетете в мрежата.


КАКЪВ Е КРИСТОФЪР ЙОНСОН ИЗВЪН СЦЕНАТА?
(смее се)… Не знам какво да кажа…работохолик, за повечето хора може би дори скучен, почти не пия алкохол, може би не бих направил нещо, което да се смята за интересно… в свободното си време не пипам китарата, обичам да чета книги, да ходя на опера….. В момента съм ангажиран и с ремонта на къщата, която имам в Ирландия…

ЛЮБИМИ ГРУПИ?
Ако говорим за метъл групи - Voivod и албумите им ‘Killing Technology’ и ‘Phobos’ са едни от фаворитите ми за всички времена. От класическите композитори - Вагнер, Щраус… като говорим за опера предпочитам немския звук, харесвам и славянските композитори - Чайковски, Мусоргски, Шостакович, Стравински.

Ladies

Интервю с дамите - Катарина Лиля & Лори Люис:

ЩЕ ВИ ВИДИМ ЛИ ОТНОВО НА СЛЕДВАЩОТО ТУРНЕ И ЩЕ ВИ ЧУЕМ ЛИ В СЛЕДВАЩИЯ АЛБУМ?

КЛ: Всъщност не знам… въпрос на време е, също и на разстояние. Ще видим…

ЛЛ: Не сме го дискутирали директно, но от разговорите, които проведохме досега с Крис, мисля че да - ще ме чуете в новия албум на Therion, наистина зависи какво точно ще ми предложи. Но аз имам чувството, че ще ни видите отново мен и Катарина на сцената.

ВИЕ И ДВЕТЕ СТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ ОПЕРНИ ПЕВИЦИ, НАЛИ?
КЛ: Аз съм алт и всъщност не пея опера, а рок….

ЛЛ: Катарина има, нека да преброя…6 различни гласа, това е удивително, тя е една от любимките ми!!

ЛЛ: (смее се)… Знаеш, че аз също обичам твоя глас..

КАК СТАНА ТАКА, ЧЕ СЕ ОРИЕНТИРАХТЕ КЪМ МЕТЪЛ МУЗИКАТА, ЗА ДОСТА ХОРА ТАКАВА КОМБИНАЦИЯ Е СТРАННА?
ЛЛ: Аз участвам и в една оперно-симфонична метъл група - Aesma Daeva. Започнах с тях преди около 3-4 години. Тогава бях в период, в който бих приела всяка работа, с тях придобих опит и увереност на сцената, израснах като музикант и се срещнах с прекрасни хора…

КЛ: През годините Кристофър на няколко пъти ме беше питал дали бих участвала в турне и студиен запис на групата, но имайки предвид, че не съм оперна певица, не бях сигурна, че тази работа е за мен. Накрая, когато ми се обади за участие в последния албум (‘Gothic Kabbalah’) и ми каза, че му трябва рок певица в комбинация с оперна такава, приех…

Викстрьом

ТОМАС ВИКСТРЬОМ:

ЕДИН ВЪПРОС, КОЙТО ЗАДАДОХМЕ И НА ДАМИТЕ – ЩЕ ВИ ЧУЕМ ЛИ ОТНОВО И В СЛЕДВАЩИЯ АЛБУМ?
Абсолютно, имам договор за следващия албум, както и за турнето, което ще го последва!

ОЧЕРТАВА ЛИ СЕ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СТАНЕТЕ ПОСТОЯНЕН ЧЛЕН НА ГРУПАТА?
На мен не ми и е предлагано това, както и никой от певците преди мен не е бил постоянен член…Но всъщност това не ме притеснява особено, доколкото имам възможността да си прекарам добре с тези момчета на сцената. Но ако ми предложат- да, бих приел.

ДОСТА ОТ ФЕНОВЕТЕ СЕ ПИТАТ КАК СЕ ЧУВСТВА ТОМАС ВИКСТРЬОМ НА МЯСТОТО НА МАТС ЛИВЕН?

Добре, ние сме стари приятели, имали сме доста съвместни ангажименти… Няма проблем с това, Матс е доста различен като певец. Колкото до мен - аз бих могъл да дам само най-доброто от себе си, така че наистина няма проблеми.

ИМАТЕ ЛИ ДОСТАТЪЧНО СВОБОДА ДА ТВОРИТЕ В THERION ИЛИ ВСИЧКИ РЕШЕНИЯ СЕ ВЗИМАТ ЕДНОЛИЧНО ОТ КРИСТОФЪР?
Да… разбира се  Кристофър е основател на групата и има последната дума, но ако имаш идея за нова песен, която звучи добре и би се вместила в дадения албум – в този аспект, да.

КАКЪВ Е  ТОМАС ВИКСТРЬОМ  ИЗВЪН СЦЕНАТА?
Бих казал, че съм като всеки нормален човек- живея в Щвеция, но отскачам и до Аржентина където е приятелката ми, обичам да ходя за риба, да гледам филми и спортните новини по телевизията…

ЛЮБИМ ИЗПЪЛНИТЕЛ, АЛБУМ…?
Причината да започна да пея hard rock беше първият концертен албум на Kiss, това беше като “пробуждане” за мен, те са класика и винаги ще имат място в сърцето ми. Колкото да албуми- почти всичко което Queen  са създали. Аз съм голям фен на Фреди, също така обичам Judas Priest.

Let it snow

СНОУИ ШОУ:

THERION СА ГРУПА С КОНЦЕРТИ ВЪВ ВСИЧКИ БАЛКАНСКИ ДЪРЖАВИ ОКОЛО БЪЛГАРИЯ…
И която все още не е имала шанса да свири в България, но не ме обвинявайте мен за това, аз бих свирил навсякъде.

ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ?
Не! Нали знаете, сега ще е единствения ни концерт преди 2010, Кристофър движи групата от 20 години, това ще е първата му почивка… е може би ще имаме пак някой концерт дотогава, аз бих отишъл навсякъде. Планираме да се върнем пак в Япония, бихме желали да свирим в Китай, Австралия, Тайван, но това няма как да стане- това ще е единствения ни концерт за тази година, така че нямаме избор.

И след това не мисля, че ще има концерти. Кристофър е уморен от целия този стрес – наближава времето за турнето, но и албумът като запис е по средата, това е доста уморително. Сега той иска да поуспокои топката, да направи новия албум, колкото се може по-добър и когато това е направено, тогава да - бихме направили турне, защо не и световно?

ВЪПРОС, КОЙТО НЕ УСПЯХ ДА ЗАДАМ НА КРИСТОФЪР - КАКЪВ ЩЕ БЪДЕ НОВИЯТ АЛБУМ? ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ‘GOTHIC KABBALAH’ ИЛИ ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ КОРЕНИТЕ НА THERION?
Не искам да спекулирам с това, но нали знаете какво казва Кристофър за Therion (за което го и уважавам): повечето групи започват, създават свой стил след първите няколко албума и след това правят едно и също нещо.

Е, какъв е смисълът да се повтаряш отново и отново? Това би те изчерпало като артист, трябва да се откриват нови територии, да се работи по нови концепции…това е нещото което харесвам в Therion!

Защото това не е като да свириш “безопасно”, трябва да е като нож опрян в гърлото…Няма нужда винаги да ти е “удобно”, доста хора се страхуват да експериментират или не смеят да поемат този риск. Та в този аспект не мога да кажа дали новия албум ще е като ‘Gothic Kabbalah’ или като ‘Theli’.

ЗНАЧИ СЕ ОЧЕРТАВА ДА Е ИСТИНСКА ИЗНЕНАДА ЗА ФЕНОВЕТЕ?
Да!

права Тангра Мега Рок

Източник: