AMORPHIS - Еса Холопайнен

19 Април 2009
news page
"Като мислим за турне, определено се стараем да направим така, че пак да минем през София."

Те са невероятни, най-малкото с това, че всеки следващ техен албум, е по-добър от предишния. Дори и това да не е съвсем вярно, то поне със сигурност можем да кажем, че предстоящият, девети студиен продукт 'Skyforger' е страшно силен. Месец преди неговото официално излизане, говорим с лидера на групата - китариста Еса Холопайнен.

едно интервю на Васил Върбанов    

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СМЕ ПРАВИЛИ ТОЛКОВА МНОГО ИНТЕРВЮТА С ТЕБ И СЪМ ТИ ЗАДАВАЛ ТОЛКОВА МНОГО ВЪПРОСИ. КАКВО ЩЕ КАЖЕШ ЗА НАЧАЛО СЕГА ТИ ДА МИ ЗАДАДЕШ ЕДИН?
Ха-ха! Ами, как мина Великден? Има ли яйца?

С ДОСТА ЯЙЦА, ДА. А ЗА ТЕБ КАК МИНА? КАКВО ПРАВИ МИНАЛАТА СЕДМИЦА, КОГАТО БЕШЕ ВАШИЯТ ВЕЛИКДЕН?
Прекарахме един хубав Великден. Свирихме на 4 концерта тук във Финландия. Обиколихме страната по време на този празничен период.

НЕ СИ СЕ СЪБРАЛ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ? ПРОСТО СИ БИЛ, ЕДИН ВИД, НА РАБОТА?
Да. Същото като миналата година. Всяка година, когато дойдат такива празнични дни, букинг агенциите стават алчни и гледат да запазят колкото може повече дати.

‘SKYFORGER’ Е ТРЕТАТА И ПОСЛЕДНА ЧАСТ ОТ ТРИЛОГИЯТА ВИ ОТ АЛБУМИ. А СЕГА – НАКЪДЕ ПО ДЯВОЛИТЕ ОТИВАТЕ ОТ ТУК НАТАТЪК?
Не знам. Може би ще направим нещо по-политическо... (пауза) Не, не мисля така. Мисля, че ще продължим да се придържаме към темата на 'Калевала'. Под каква форма или към коя точно история – не мога да кажа от сега. Но 'Калевала' наистина е нещо силно за нас и ще продължим да сме свързани по някакъв начин с тази епика. Ще видим.

ОТЗИВИТЕ ЗА ‘SKYFORGER’, КОИТО УСПЯХ ДА СЪБЕРА ДО ТУК, ОБЩО ВЗЕТО СА, ЧЕ ТОВА Е НАЙ-ДОБРИЯТ ВИ АЛБУМ ОТ ГОДИНИ. ТИ КАК МИСЛИШ?
Чух доста коментари от доста различни хора, които ми казаха, че са очаквали такъв албум от Amorphis от години. От друга страна има и хора, които ми казват, че е най-добрият въобще. Като музикант не мога и да се надявам на някакво по-добро чувство, така че наистина се радвам за тези отзиви.

АЗ ЛИЧНО БИХ КАЗАЛ, ЧЕ ‘SKYFORGER’ Е ДОРИ ПО-КИТАРНО ОРИЕНТИРАН ОТ ПРЕДИШНИТЕ ВИ АЛБУМИ. ГРЕША ЛИ?
Не, прав си. Има повече мелодия от предишните албуми. Има клавирни партии, които подредихме около китарните. А и във всяка песен има повече свирене от началото до края. Беше голямо предизвикателство за нас. За предния албум беше ОК да порепетираме малко и после да отидем в студиото, но този път наистина трябваше доста да отработим аранжиментите и свиренето преди да записваме.

МИСЛЯ И ЧЕ ИЗПОЛЗВАШ ПОВЕЧЕ DELAY ЕФЕКТИ НА КИТАРАТА ОТ ПРЕДИ, НАЛИ?
Да, така е. Например в песента ‘Sky is Mine’. Тя е една от тези, за които мислех, като ти казах, че кийбордите са подредени около китарите.. Почти всяка песен има китарни партии с delay ефект, които първоначално бяха замислени като клавишни. Искахме да видим как звучи с китари и се получи невероятно. Наистина придаде ново измерение на цялата песен. Голямо предизвикателство беше да подредим партиите по този начин и ще е още по-трудно да ги свирим на живо.


КАЗА, ЧЕ ТАКА СЕ ПРИДАВА ИЗМЕРЕНИЕ, НО НЕ САМО. ПСИХОЛОГИЧЕСКИЯТ ЕФЕКТ Е, ЧЕ ТАКА СЕ ОТВАРЯ ПРОСТРАНСТВО И ОБЩО ВЗЕТО НЕЩАТА СТАВАТ МНОГОПЛАСТОВИ?
Да, така се отварят доста врати. Като инструменталист ти дава възможност да пробваш доста неща, които по принцип не би направил. Идеята в ‘Sky is Mine’ е кийбордните партии, свирени на китара да придадат това космическо усещане на песента.

amirphis live in sofia 2007

СПОМЕНА ПАК КИЙБОРДИТЕ. ВДЪХНОВЕНИЕТО ТИ ЗА ПИСАНЕ НА МУЗИКА ИДВА ЛИ ИЗОБЩО ОТ КИТАРНО-ОРИЕНТИРАНИ НЕЩА?
В нашата банда им 5 души и очевидно, това означава доста музика. Това, което свири кийбордистът, се пише главно от него самия. Когато аз пиша песни, мога да започна и от кийбордите и от китарите. През годините, кийбордите станаха все по-важен елемент за нас.

Отначало бяха доста назад и само подчертаваха други неща. А сега са доминиращият елемент, което е супер, защото можеш да постигнеш доста неща с този инструмент.

А В НАЧАЛОТО НА ‘HIGHEST STAR’ – ТОВА ИСТИНСКА ФЛЕЙТА ЛИ Е ИЛИ СИНТЕЗАТОР?
Синтезатор е. По-нататък в албума имаме саксофонист, който свири на истински саксофон, но в тази песен са кийборди.

ПАК ТЕЗИ КИЙБОРДИ! ОСЪЗНАВАШ ЛИ, КОЛКО МНОГО КЪСМЕТ ИМАТЕ, ЗАТОВА, ЧЕ НАМЕРИХТЕ ТОМИ ЙОУТСЕН ЗА ВОКАЛИСТ? ГЛАСЪТ МУ Е НЕВЕРОЯТЕН!
Да, невероятен е. Направо ни тръшва в земята след всеки албум. Когато записахме ‘Eclipse’ с него, всички бяхме изненадани колко добре звучи. Със ‘Silent Waters’, а и сега ‘Skyforger’, той доказа, че има още по-дълбок обсег на измерения на гласа си. И наистина е невероятно как успява да построи страхотни вокални хармонии. Това наистина ни впечатлява.

КАТО СПОМЕНА ВОКАЛНИТЕ ХАРМОНИИ – ВИЕ НАГЛАСЯТЕ ЛИ МУЗИКАТА СИ ОКОЛО ГЛАСА МУ, ИЛИ ВСИЧКО СТАВА ОТ САМО СЕБЕ СИ?
Май се получава от само себе си. Обикновено сме готови с всичката музика преди той да започне да нарежда вокалните линии. Така, че обикновено има доста неща, които са направени предварително и по времето, през което репетираме песните. Но самите вокални хармонии ги измисляме в студиото. Невероятно е усещането, когато отидем после и слушаме готовите неща.

МАРКО ХЕЙТАЛА ОТ NIGHTWISH ПРОДУЦИРА ВОКАЛИТЕ ОТНОВО, НАЛИ?
Да той ги продуцира, а и помага с бек вокалите.

ОСМАТА ПЕСЕН В АЛБУМА – ЗАГЛАВНАТА  ‘SKYFORGER’. ДОКОЛКОТО НЕ СЪМ ГЛУХ, В НЕЯ ЧУВАМ ОБЩО ВЗЕТО СЪЩАТА МЕЛОДИЯ КАТО ОТ ‘BORN FROM FIRE’ ОТ АЛБУМА ПРЕДИ ПРЕДИШНИЯ ВИ АЛБУМ - ‘ECLIPSE’. ПРАВ ЛИ СЪМ?
Май да. И аз това си помислих, когато чух готовата песен. Наистина ни напомня на онова парче.

НЕ МИ КАЗВАЙ, ЧЕ ТОВА Е СТАНАЛО НЕНАДЕЙНО...
Не, наистина – така си стана. Без да имаме това намерение. Всъщност е малко по-различно. Аком слушате акустичната версия на мелодията наистина си приличат. Но това е само в началото на парчето. След това е различно.

НАСКОРО ИМАШЕ ЕДИН ПРОМО-КЛИП В ИНТЕРНЕТ, В КОЙТО ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА БАНДАТА ОБЯСНЯВАХА КОИ СА ЛЮБИМИТЕ ИМ ПЕСНИ. ПОЛОВИНАТА ПРОИЗНАСЯХА ИМЕТО НА АЛБУМА КАТО ‘СКАЙФОРГЪР’. ЗАЩО ПО ДЯВОЛИТЕ?
Не знам. Това е шведското произношение. Иначе клипът е доста тъп.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВАТ ДОСТА ГРАМАТИЧЕСКИ ГРЕШКИ В ИНТЕРВЮТАТА НА ЙОУТСЕН НА АНГЛИЙСКИ. СЕГА АНГЛИЙСКИЯТ МУ ПО-ДОБЪР ЛИ Е?
Ами аз не мисля, че е бил толкова лош. А и той не беше давал почти никакви интервюта и не беше говорил много на английски преди да дойде в Amorphis. Така че явно можеше да се чуе доста силен финландски акцент. Но пък това е хубаво.

Последното, което искаме, е един финландец да се напъва да звучи като американец.

НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ВСИЧКИ ТЕКСТОВЕ СА ПИСАНИ НА ДОСТА ДОБЪР АНГЛИЙСКИ, А И ДОКАТО ПЕЕ, ЙОУТСЕН НЕ ДЕМОНСТРИРА НИКАКЪВ АКЦЕНТ. ЯВНО Е ДОСТА ДОБЪР В ТОВА ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДА ЗВУЦИ. А ЗНАЕМ КОЛКО Е ВАЖЕН АНГЛИЙСКИЯТ ЗА МУЗИКАТА, ОСОБЕНО ЗА РОКА. НЯКОЙ ПОМАГА ЛИ ВИ С АНГЛИЙСКИЯ?
Марко (Хейтала) е доста добре с английския и ни помага, както и приятели, които проверяват текстовете. Всичко е ОК, защото накрая резултатът е доста добър.

МИНАХА ГОДИНА И ПОЛОВИНА ОТ ПЪРВИЯ ПЪТ, КОГАТО СВИРИХТЕ В БЪЛГАРИЯ. ИМАШ ЛИ НЯКАКВИ СПЕЦИАЛНИ СПОМЕНИ ОТ ТОГАВА?
Беше супер. Добра публика и чудесни хора. А и помня огромното афтърпарти. Ха-ха! Доста се забавлявахме.

ВЕЧЕ ИЗДАДОХТЕ ПЪРВИ СИНГЪЛ, ‘SILVER BRIDE’. ПЛАНИРАТЕ ЛИ ВЕЧЕ СЛЕДВАЩИЯ?
Да, планираме вече втория сингъл. Вероятно ще е ‘From the Heaven of My Heart’. А, като мислим за турне, определено се стараем да направим така, че пак да минем през София.

amorphis live in sofia 2007

А КАТО ГОВОРИМ ЗА ТУРНЕТА – ИМА ЛИ БАНДА, С КОЯТО ВИНАГИ СТЕ ИСКАЛИ ДА СВИРИТЕ, ДА НАПРАВИТЕ ТУРНЕ ЗАЕДНО, НО НЕ СТЕ ИМАЛИ ТАЗИ ВЪЗМОЖНОСТ ДОСЕГА?
Винаги ни е било нещо като реалистична мечта да споделим сцената с някоя яка банда като Porcupine Tree. Друга банда, с която имахме възможност да свирим само веднъж на един фестивал в Америка, са Riverside. Те са страшна банда и наистина си представям как правим турне заедно.

Иначе, естествено, ще е супер яко да сме на турне с Led Zeppelin или Pink Floyd. Ха-ха! Също така Faith No More, които сега правят тези реюниън шоута. Ще е супер да свирим с тях. Аз всъщност се срещнах с Били, когато бях в София. Страшен пич!

ИНТЕРЕСНОТО ЗА МЕН Е, ЧЕ ВИЕ В AMORPHIS НЕ ПРАВИТЕ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО МНОГО ГОСТ-УЧАСТИЯ ПО АЛБУМИ НА ДРУГИ АРТИСТИ, КАКТО И НА ВАС НЕ ВИ ГОСТУВАТ ОСОБЕНО ЧЕСТО. ТОМИ ЙОУТСЕН ПЕЕ В НОВИЯ АЛБУМ НА BLACK SUN AEON. НО ОСВЕН ТОВА, КАКВА Е ПРИЧИНАТА ДА СТОИТЕ ТОЛКОВА НАСТРАНА ОТ ДРУГИТЕ?
Не знам. Може би, просто никой не ни е канил, ха ха. Но е факт, че не го правим особено често. Аз съм свирил в няколко албума. А в Black Sun Aeon пее Томи Койвусаари. Забавният момент е, че едва ли би направил нещо подобно с Amorphis.

ТАЗИ ВЕЧЕР ОСВЕН ТЕБ, В ТОВА РАДИО ШОУ ЩЕ УЧАСТВА И КРИСТИНА СКАБИА, КОЯТО ОЧАКВАМЕ ДА НИ СЕ ОБАДИ ВСЕКИ МОМЕНТ. КАКВО МИСЛИШ ЗА LACUNA COIL И ТОВА МОМИЧЕ?
Те са страшна банда. Доста далеч стигнаха, като се има предвид откъде тръгнаха. И сега са доста успешни! Мисля, че наистина това заслужават. Всичко е плод на доста здрава работа от тяхна страна. Моля те, предай много поздрави на Кристина от мен.

права Тангра Мега Рок

Източник: