OVERKILL - Боби 'БЛИЦ' Елсуърт

09 Ноември 2009
news page
"Най-великата пънк група са RAMONES от Ню Йорк."

Те са траш легенди от Източното крайбрежие. Новият OVERKILL - 'Ironbound' излиза на 29 януари 2010 от Nuclear Blast/Wizard. Наложително е да говорим с вокалиста на бандата - Боби 'БЛИЦ' Елсуърт.

едно интервю на Васил Върбанов
снимки: Хакон Грав

ЗДРАВЕЙ БОБИ, КАК СИ?
Здравей България! Здравей, Васил, как си ти?

ДОБРЕ СЪМ, ТОЧНО ПУСКАХ НЕЩА ОТ НОВИЯ ВИ АЛБУМ, В МОМЕНТА ВЪРВИ ЗАГЛАВНОТО ПАРЧЕ, НО НЕКА ДА ЗАПОЧНЕМ С ‘THE GREEN AND THE BLACK’, КАЖИ НИ ОТКЪДЕ ДОЙДЕ ЗАГЛАВИЕТО?
Ами, в историята на Overkill черният и зеленият цвят са доминиращи, като отличителният ни цвят е така-нареченото 'Overkill зелено'. Парчето е написано най-вече за всички онези, които са ни подкрепяли и следвали, и са се жертвали за нас. Не става дума само за групата, а за хората които са участвали по някакъв начин в концертите и са ни подкрепяли по някакъв начин.

СЕЩАМ СЕ ЗА ОЩЕ ЕДНА БАНДА, КОЯТО ИЗПОЛЗВА ТЕЗИ ЦВЕТОВЕ - TYPE O NEGATIVE. ПОЗНАВАШ ЛИ ГИ?
E, да, естествено. Разбира се, че ги познавам.

АЛБУМЪТ ВИ ВСЪЩНОСТ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ В КРАЯ НА ЯНУАРИ - НАЧАЛОТО НА ФЕВРУАРИ 2010, ЗАЩО ГО ПРОМОТИРАТЕ ОЩЕ ОТСЕГА?
Това е първият ни албум за Nuclear Blast, за пръв път работим с тях. Те начертаха рекламната схема за албума. И ние се съобразяваме с нея, като се има предвид, че те са най-големият и утвърден лейбъл за промотиране на метъл. Според нас няма такова нещо като "прекалена реклама". Така че това ще е добър начин всички, включително и хората в България, да научат за новия ни албум ‘Ironbound’.

ТИ И ВАШИЯТ БАСИСТ ДИ ДИ ЛИ СТЕ АВТОРИ НА ВСИЧКИ ПЕСНИ В АЛБУМА?
Така се получава винаги, но естествено и останалите от групата дават своя принос. В албума е пълно с идеи на Дейв Линск и китарите му са вездесъщи. Началните идеи за парчетата винаги идват от мен и Ди Ди, след което минават през другите от групата. В този албум определено се усеща и присъствието на барабаниста ни Рон Липники. Макар аз и Ди Ди да сме автори на песните, талантът на Рон също блести навсякъде.

BOB

ДАЙ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТОВА - КЪДЕ Е ЗАПИСАН АЛБУМЪТ, КОЙ ГО ПРОДУЦИРА И Т.Н.?
Продуцирахме си го самите ние. Записахме го в Ню Джързи, в студиото на Ди Ди, където записахме последните си няколко албума. Достатъчно дълго сме в този бизнес, за да знаем, че е по-добре парите да се въртят в "семейството". Обаче Питър Тегтгрен от Hypocrisy смеси албума в своето студио в Швеция и ние за първи път не участвахме в окончателното миксиране на наш албум. Беше уникално да го предоставим на някой, който е наш фен, но има и обективно мнение за нещата.

ТОВА Е 16-ИЯТ ВИ АЛБУМ. НАИСТИНА СТЕ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ В ИГРАТА....
Ти май искаш да кажеш, че сме стари, а? Хахаха!

НЕ, ИМАХ ПРЕДВИД, ЧЕ ТОЛКОВА МНОГО ДРУГИ ДОбРИ ГРУПИ ДОЙДОХА И СИ ОТИДОХА, НО ВИЕ ВСЕ ОЩЕ СТЕ ТУК.
Да, страхотно е, че се задържахме толкова време. Ясно е, че обичаме това което правим и то си личи в ‘Ironbound’. Въпросът за възрастта никога не ме и притеснявал. Всеки един ден, в който имаме възможност да правим музика е велик ден. И да направим албум като ‘Ironbound’ след толкова години е по-скоро доказателство за това, колко е силна нашата сцена, отколкото самите ние поотделно.

BOB

ОСНОВАХТЕ ГРУПАТА В НАЧАЛОТО НА 80-ТЕ. ПО-КЪСНО ХИП-ХОПЪТ ЕКСПЛОДИРА И СЕ ПОЯВИХА ИЙСТ/УЕСТ КОУСТ ИСТОРИИТЕ. СПОРЕД ТЕБ ИМАШЕ ЛИ ТАКОВА РАЗДЕЛЕНИE ТАКАВА ГРАНИЦА И В ТРАША?
Мисля, че да. Групите от Западното крайбрежие определено си имаха свое отличително звучене, като на моменти китарите бяха почти като оркестри. Бих казал, че ние от Източното крайбрежие бяхме повлияни повече от агресивната хардкор сцена и смесвахме двете неща, което според мен бе уникално само по себе си. Да, имаше граница, но бих казал, че съревнованието беше приятелско, без негативна енергия.

В ПРЕДИШНИЯ ВИ АЛБУМ, В ЕДНО ПАРЧЕ УЧАСТВА РАНДИ БЛАЙТ ОТ LAMB OF GOD. ДА ОЧАКВАМЕ ЛИ НЯКАКВИ ГОСТИ В 'IRONBOUND'? 
Не, този път сме си само ние - в пълния ни блясък, ха ха ха. Иначе може да се каже, че гости на групата винаги са нашите фенове.

ПЪРВИЯТ ВИ КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПРЕЗ 2008-МА. ПОМНИШ ЛИ ГО?
Това че пътуваме из нови места е най-забавната част от нашата професия - интересно е да сравняваш различните държави. Щом музиката гръмне от усилвателите и централното озвучаване обаче, всичко се изравнява - всички страни и култури се обединяват в едно.

В България си изкарах много добре. С нетърпение очакваме да дойдем отново през 2006-та, извинявай, имах предвид 2009-та...

ИЛИ ПО-СКОРО 2010-ТА....
Да, правилно 2010 хахах!

ТОВА ВЕЧЕ ПОТВЪРДЕНО ЛИ Е?
Доколкото разбирам в момента уговарят концерт в София.

OVERKILL

СПОМЕНА ЗА ХАРДКОР ВЛИЯНИЯ ВЪВ ВАШАТА МУЗИКА. КОЯ, СПОРЕД ТЕБ, Е НАЙ-ВЕЛИКАТА ПЪНК ГРУПА В ИСТОРИЯТА?
Най-великата пънк група са  RAMONES от Ню Йорк - винаги сме ги считали за "наша си" група, макар че, естествено те принадлежат на целия свят. Когато израствахме в Ню Йорк редовно засичахме Ramones в Гринуич Вилидж в Ню Йорк, засичахме ги да пият бира и да ядат пица, така че винаги е съществувала много силна връзка между Ню Йорк и любимата на града пънк група.

СУПЕР. КОЯ ПЕСЕН ОТ НОВИЯ ВИ АЛБУМ ИСКАШ ДА ПУСНЕМ СЕГА?
Ами, защо не пробваш ‘Bring Me the Night’, третото парче и едно от най-любимите ми - звучи като Overkill на доза качествен "спийд" (амфетамин).

БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА ИНТЕРВЮТО.
Беше удоволствие да говоря с теб, Васил. Ще се видим в София на 18-ти февруари, 2010-та, току-що проверих датата.

Права Тангра Мега Рок

BOB

Източник: