IRINA CHIRKOVA - ИРИНА ЧИРКОВА

27 Декември 2010
news page
Българката, която свири в албума на вокалиста на GODSMACK

Изключителната ИРИНА ЧИРКОВА не само свири на чело в новия солов албум на СЪЛИ ЕРНА, но и преподава музика в Щатите, а и излиза на сцената с Пи Диди, Кание Уест и др.

ИРИНА е завършила музикалното училище в София, след което и консерваторията в Бостън.

В първите дни след Коледа, ИРИНА ЧИРКОВА се свъза по телефона с родината, за директно участие в 'Тангра Метъл Шок', за да ни разкаже за коледната атмосфера около себе, кариерата й до момента, за бъдещите творчески планове (естествено) и мн. др.

едно интервю на Васил Върбанов, снимки irinachirkova.com

ПРИ НАС Е ВЕЧЕР, ПРИ НЕЯ Е СУТРИН – ЗДРАВЕЙТЕ  ИРИНА!
Здравейте на вас и на слушатели на радио Тангра...

ВЕСЕЛА КОЛЕДА!
Весела Коледа и приятни празници.

ГОВОРЕХМЕ ДОСЕГА ЗА БОСТЪН, НО ВЪВ ВАШИЯ FACEBOOK ПИШЕ, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В ЛОС АНДЖЕЛИС?
Ами да, живях в Бостън 12 години, но от миналата 2009 се преместих в Лос Анджелис, където исках да си потърся моя dream life, като музикант и артист и да се запозная с повече музиканти, които са заинтересовани от същия вид музика, стил и....

Всъщност аз нямам един стил, а най-различни видове стилове, но просто исках да съм в средата, в която всеки може да се развие повече.

IRINA CHIRKOVA

ДА, ЛОС АНДЖЕЛИС ОПРЕДЕЛЕНО Е ТОВА МЯСТО, САМО ДА ВИ ПОПИТАМ В СКОБИ, ФУНКЦИОНИРА ЛИ ОЩЕ БАРЪТ НА СТЮ КОУПЛАНД ОТ POLICE – КАЗВАШЕ СЕ BACKSTAGE?
Да да, сещам се. В Холувид, на Сънсет булевард, нали? Да, но те са много и най-различни клубове. Аз съм свирила засега в някои от тях като House of Blues, от по-известните...Има много клубове, не само в Холивуд, но и в останалите части като Downtown LA, в Северен Холивуд, Бърбанк...такива райони, в които има звукописни студия и така нататък.

Между другото, една от моите мечти беше, да дойда тук и да се запозная с музиканти, които работят в звукозаписни студиа и да работя по филмова музика.

Е, ДА, ВИОЛОНЧЕЛОТО ИНСТРУМЕНТ, КОЙТО ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН ПРИВНАСЯ ВЕЛИЧИЕ И ТЪРЖЕСТВЕНОСТ, НЕЩО СИЛНО РАЗПРОСТРАНЕНО ВЪВ ФИЛМОВАТА МУЗИКА...
Да и за щастие не може да бъде имитирано от тези съвременни начини. Тези видове изкуствени звуци, които се възпроизвеждат чрез клавир. Трябва да се купуват най-различни видове софтуеър, които имат копие на всеки инструмент и в днешно време, доколкото знам, музиканти, които не могат да си наемат свирещи на живо инструменталисти, използват такива програми и тон по тон си избират даже, какъв стил да е, какъв вид интерпретация на звука и много често не се наемат истински музиканти.

И въпреки че звучи съвсем естествено, всъщност, това са звуци записани поотделно в Лондонската филхармония – можеш да ги използваш поотделно и просто няма нужда от други. Флейтата например е много често използвана и никой не може да каже, че не е записана на живо.

За щастие, челото не е е така. И ако искаш чело, ти трябва истински музикант, защото иначе не се получава.

КОГАТО, ОБАЧЕ, ПРЕДИ ГОДИНИ СТЕ ИЗБИРАЛИ ДА СЕ ПОСВЕТИТЕ НА ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ, ЕДВА ЛИ СТЕ ЗНАЕЛИ ТОВА...НО ДА ВИ ПОПИТАМ ИРИНА, ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО СЕ СЛУЧВА ДНЕС С ПОВЕЧЕТО ВИ ПРИЯТЕЛИ И СЪУЧЕНИЦИ ОТ МУЗИКАЛНОТО УЧИЛИЩЕ В СОФИЯ?
Преди няколко години, когато Facebook стана известен и когато всъщност се появи в интернет, аз се срещнах чрез Facebook с почти всички мои съученици и близки приятели от Музикалното училище и за щастие всички свирят. Всички са някъде по света, много малко са в България, струва ми се само няколко души са останали и работят по различни радиостанции. Останалите живеят или в Европа, или в Южна Африка, или някъде в Щатите и всеки свири, което много ме радва!


IRINA CHIRKOVA

ЩЕ ВИ ВЪРНЕМ СЛЕД МАЛКО КЪМ ВАШАТА СЪВМЕСТНА РАБОТА СЪС СЪЛИ ЕРНА И GODSMACK, ЗАЩОТО ТОВА БЕШЕ ПОВОДЪТ ДА ВИ ОТКРИЕМ, НО КАЖЕТЕ НИ СЕГА, КОЙ Е ПРОЕКТЪТ, КОЙТО ОЧАКВАТЕ С НАЙ-ГОЛЯМО НЕТЪРПЕНИЕ ПРЕЗ 2011?
Честно казано, неотдавна се явих на едно прослушване за СЕЛИН ДИОН и нейната група. Тя ще има резидентни участия в Caesar's palace в Лас Вегас – едно известно казино. И са ме одобрили и чакам с голямо нетърпение да работя със СЕЛИН ДИОН на 150 концерта в Лас Вегас, което може би означава, че трябва да се преместя за известно време там.

НИЩО, КЛИМАТЪТ ТАМ Е ХУБАВ, ХА ХА ХА...
Да, климатът е хубав, просто е нещо като Дисниленд за възрастни, но както и да е.

КАЖЕТЕ НИ СЕГА, КАК СЕ ЗАПОЗНАХТЕ СЪС СЪЛИ ЕРНА И КАК ИЗОБЩО СТАНА ЦЯЛАТА РАБОТА?
Ами, живеех в Бостън и работех много често в едно звукозаписно студио – казва се Sanctum Sound. Те записват предимно рок, поп – изобщо няма никаква класика в това студио, обикновено записват групи и певци и певици.

Аз съм един от музикантите работещи на повикване. И просто ми се обадиха от студиото и ми казаха да отида след работа, аз тогава преподавах чело в едно музикално училище, и трябваше да отида в студиото късно вечерта.

Отидох там и се запознах със СЪЛИ ЕРНА. Не знаех, кои са GODSMACK, защото тук има толкова много групи, които са много известни... като EXTREME и като много други...известни на местна почва в Бостън...

И КАТО AEROSMITH...
Yes...и отидох в студиото и се запознах със СЪЛИ ЕРНА и не знаех кой е той. Физически не е огромен човек, а е по-скоро мой ръст. Казах OK, нов човек, запознаваме се, ще ми бъде интересно да работим заедно.

И ми дадоха да запиша някаква струнна партия, която всъщност Крис Декато, който е клавиристът в новия ни състав със СЪЛИ, той беше обработил партията и доколкото си спомням, интересното е това, че в момента, в който аз я изсвирих за първи път – това беше първи дубъл, СЪЛИ се бил разплакал в контролната стая, защото не очаквал, че челото ще пасне толкова добре на неговия глас и на пианото, което той свири в песента ‘Until Then…’.

IRINA CHIRKOVA

ВЕРОЯТНО ЗНАЕТЕ ПО-ДОБРЕ ОТ НАС, НО СЪЛИ, ЧИЕТО ЦЯЛО ИМЕ Е САЛВАТОРЕ ИМА КОРЕНИ В СИЦИЛИЯ, КЪДЕТО ИМА ПАМЕТНИК НА ДЯДО МУ, КАТО МНОГО ИЗВЕСТЕН МЕСТЕН КОМПОЗИТОР...
Да...

НИЕ ПОЗНАВАМЕ СЪЛИ ОСНОВНО КАТО ВОКАЛИСТ, НО ВИЕ С ЦЕЛИЯ ОПИТ НА ВАШЕТО АКАДЕМИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ, КАК ГО ОЦЕНЯВАТЕ КАТО МУЗИКАНТ?
Интересното е това, че СЪЛИ няма музикално образования. Баща му е известен местен тромпетист, който си има духов състав, с който свири почти всяка седмица на различин видове събития.

И доколкото знам, СЪЛИ винаги е бил обграден от музиканти -дядо му, баща му и самият той е започнал да свири на ударни още от 3-годишен. И като музикант, аз съм честно казано най-вече впечатлена от това, че той е много изобретателен. 

Той има много добър усет и много добър слух. Има много интересно усещане, какъв инструментален аранжимент подхожда най-добре на всяка песен. Дали флейта или чело, изобщо такива по-необичайни инструменти за рок.

Самият СЪЛИ много често обяснява, че неговият албум НЕ Е РОК албум. Той искаше това да представи съвсем друга страна на неговата личност. Половината от него е GODSMACK, а това е негова лична интерпретация на музика и музикалност.

На мен ми беше много интересно да работя с него, защото той приема всякакви идеи от всички нас – останалите музиканти. Например, когато измисляме някаква мелодия или тема – част от песен, той винаги я слуша с интерес, може и да промени нещо, но винаги има интерес да чуе и пита за нашето мнение.

ОСТАВА ЛИ ВИ ВРЕМЕ ДА СЛУШАТЕ РОК, НЕЩО ВСТРАНИ ОТ ОБИЧАЙНИТЕ ЗА АМЕРИКАНСКИТЕ РАДИОСТАНЦИИ НАПОСЛЕДЪК GODSMACK И NICKELBACK – НЕЩО, КОЕТО СТЕ ОТКРИЛИ И ВИ Е ВПЕЧАТЛИЛО?
Честно казано, аз не слушам само един стил, слушам абсолютно всичко. Затова не бих казала, че съм много специализирана в рока и слушателите на радио Тангра Мега Рок са по-добре информирани от мен спрямо рока.

Тъй като аз слушам много музика, но много често даже не знам, кой я е написал, защото ми се пращат много тракове от музиканти, които искат да запишат нещо и аз вече не знам, кой е известен, кой не е, какво е...аз просто го слушам като парче, като музикално произведение.

Не знам кой е най-известният в момента или кои са най-големите, най-горещите рок групи на деня.  

IRINA CHIRKOVA


ОБЩУВАТЕ ЛИ СИ С БЪЛГАРИ ТАМ? И СРЕЩАЛИ ЛИ СТЕ МИЛЕН КИРОВ – ЕДИН ПИАНИСТ ОТ ПЛОВДИВ, КОЙТО СВИРИ В ЩАТИТЕ И ПРЕДИ 2-3 ГОДИНИ ГОВОРИХМЕ С НЕГО, ПО ПОВОД УЧАСТИЕТО МУ В SATELLITE PARTY - ПРОЕКТА НА НУНО БЕТЪНКОРТ  -ИМЕННО ОТ EXTREME И ПЕРИ ФАРЕЛ JANE’S ADDICTION?
Мисля, че го познавам и май лично съм го засичала, раминавайки се с него в една от консерваториите, в които преподаваме двамата. Веднъж аз посрещах неговите ученици по пиано един следобед и това беше нашият контакт до момента. А иначе аз съм чувала, но не съм си говорила с него.

Срещала съм много други български музиканти, които имат подобна съдба – дошли са, борят се. Един мой съученик – Илия Тошев е тук. Той е пианист, който завърши с мен музикалното училище в София. Опита се да прави различни видове клипове. Жена му Велислава също е пианистка – много добри са.

Има много българи. Аз се запознах с Българската организация тук в Лос Анджелис и миналага година на Деня на благодарността през ноември, те ме бяха поканили за концерт и просто се учудих, че има толкова много българи, които се подкрепят едни-други.

Беше много интересно да се види зала пълна с българи и всеки иска да знае, кой какво прави и всеки казва – “ако имаш нужда от нещо – обади се!” Беше наистина много приятно усещане да се види, че всеки тук помага на всеки.

С КОЯ ЧАСТ ОТ АЛБУМА НА СЪЛИ ЕРНА - ‘AVALON’ СЕ ГОРДЕЕТЕ НАЙ-МНОГО С ВАШЕТО ИЗПЪЛНЕНИЕ?
За мое щастие или нещастие – ‘Until Then…’ е парчето, в което аз свиря непрекъснато от началото докрая и тъй като това е единственото парче, в което ние със СЪЛИ сме единствените музиканти на сцената – няма ударни, нито някави други инструменти – само пиано, неговия глас и чело, а челото е много подчертано като инструмент – чува се непрекъснато всичко.

На мен ми е много близка тази песен, тъй като в момента, в който я пишехме – променяхме някакви неща, той ги хареса, промени други неща после. И просто на мен тази песен ми е най-близка – по важност и като спомени, как сме я сътворявали. А и тъй като челото свири през цялото време – тя ми е най-любимата ми от всички, но има и други песни, които са не по-малко сполучливи, просто челото не се използва толкова.        

IRINA CHIRKOVA 

ИМАТЕ ЛИ НЯКАКВИ ВЪТРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ – ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРЕДСТОИ ЗА GODSMACK?
Доколкото СЪЛИ ми е казал, говорихме преди няколко дни, те в момента се готят да организират европейско турне през лятото на 2011, което ще започне през юни или юли.

Аз го уговарях да дойдат и в България и той каза, че ако продължавам да го уговарям, може би ще стане, ха ха ха.

Е, ДА – ВЪПРЕКИ ЧЕ, КАКТО ЗНАЕМ, ОБИКНОВЕНО МУЗИКАНТИТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ МНОГО С ТОВА И ОСТАВЯТ МАРШРУТИТЕ КАТО ГРИЖА НА СВОИТЕ КОНЦЕРТНИ АГЕНТИ...
Той между другото е един от малкото музиканти, който наистина е наясно непрекъснато, какво става и говори със своите мениджъри всеки ден. Така че, той е в течение на нещата и ме питаше лично мен, колко фенове има в България и аз му казах – да, много хора, във Facebook например непрекъснато ми казват, че има много фенове в България. “Така че – трябва да отидеш!” – му казах и той вика “ОК, I’ll work on it”!

КЪДЕ ЩЕ БЪДЕТЕ НА НОВА ГОДИНА – НА РАБОТА, МОЖЕ БИ?
Ами да. Аз работа с един фокусник – имаме едно шоу и ще бъдем на работа в един хотел в Бавърли Хилс. След това ще свиря с един мой приятел – той е басист и има група, така че сигурно ще свиря и работя до зори, но ще е кеф.

ПРИЯТНО ИЗКАРВАНЕ!
Благодаря и Честита Нова Година на всички българи!  
         

права Тангра Мега Рок 

Източник: