BEASTIE BOYS съдят 'MONSTER' за 2 МИЛИОНА ДОЛАРА

28 Май 2014
news page

BEASTIE BOYS съдят 'MONSTER' за 2 милиона долара.

Според двамата живи членове на хип-хоп бандата, които се явиха в съда в Ню Йорк по делото, популярната американска компания за енергийни напитки е нарушила авторските им права, като е използвала без разрешение тяхна музика за рекламен видеоклип през 2012.

Ден след смъртта на третия члeн на бандата, АДАМ ЯУЧ през май 2012, компанията пуска онлайн видео, с което рекламира организирано от нея състезание по сноуборд в Канада, в което са включени откъси от ремикси на 3 песни на BEASTIE BOYS 'Sabotage', 'So What'cha Want' и 'Make Some Noise'.

Групата реагира като ужилена, защото в завещанието си, покойният ЯУЧ подчертава, че не разрешава музика, писана и свирена от него, нито снимката му да бъдат използвани, по какъвто и да е повод за реклама на продукти и подобни комерсиални цели. 

'MONSTER'
признават, че са били нарушени авторски права, но настояват, че става дума за грешка.

Според адвоката на компанията, РИЙД КАН, клиентът му "технически погледнато е нарушил авторското прави", но само, защото служител е мислел, че има разрешение за използване на музикалните произведения в рекламата.

"В този случай става дума просто за грешка."

Адвокатът изразява мнението, че исканата от BEASTIES BOYS компенсация от 2 милиона долара е "нелогична". Според него, компанията не трябва да плаща повече от 125 хиляди, с които да покрие периода от 5 седмици, през които видеото е било онлайн и е било гледано едва 14 000 пъти.

ПОЛ ГАРИТИ, адвокат на групата, изрази тезата, че 'Monster' "са откраднали от Beastie Boys правото им да кажат НЕ".

Днес има ново заседание на съда.

 

Източник: bbc.co.uk