MARILYN MANSON – 'The Pale Emperor' (2015)

14 Януари 2015
news page

Залагам две хубави бири (задължително черни), че най-често срещаното изречение в ревютата на 'The Pale Emperor' ще бъде "Това е най-добрият албум на Менсън за последното десетилетие“.
 
Точно така е. От което не следва, че новата студийна работа на шок рок иконата е сравнима с класата на 'Mechanical Animals'. Никак дори.

Всъщност предните издания - 'Eat Me, Drink Me', 'The High End of Low' и 'Born Villain' (да не забравяме и онази зловеща песен с Ейврил Лавин) оставиха такова петно в иначе приличната му дискография, че в един момент той изглеждаше толкова далече от "Антихриста суперзвезда“, колкото Кортни Лав от Алисън Краус, например.

'The Pale Emperor' пък е албум, който ще чуеш поне три пъти, а ако си фен на добрия стар Менсън – много повече. В него не те очаква нищо крайно смело или стряскащо добро – тук Менсън не експериментира, почти не се отклонява от собственоръчно изработената си формула.

Но май вече е преодолял желанието за първо място в Billboard, затова го дава по-спокойно, изграждайки парче по парче обичайната си мрачновато-декадентска атмосфера, като междувременно стои далече от крайно тийнейджърски заглавия като 'If I Was Your Vampire' или 'Arma-Goddamn-Motherfuckin-Geddon'.

И текстовете, и саундът са обуздани до момента, в който всяко парче прилича на предното, но послевкусът от 'The Pale Emperor' съвсем не е неприятен.

Тежки китари и поп припеви почти липсват, основното тук са ритъмът и гласът на Менсън, който разказва мръсни истории за алкохол, секс, безбожност, бохемско разточителство и саморазрушение. Вместо настъпателния шок рок и псевдо готик напъните, нещата тук се случват по-плавно и по-бавно, на места са сведени до почти блусарски схеми, особено ясно различими в най-дългото парче от албума – 'Odds of Even', което е и сред най-добрите попадения в 'The Pale Emperor' изобщо.

Сред другите, с които е хубаво да се запознаеш, са 'Cupid Carries a Gun' (което звучеше и в началните надписи на вещерския сериал 'Salem', но тук е цяло и действа по-силно), 'Third Day of a Seven Day Binge' и 'Salve Only dreams to Be King'.
 

Източник: www.RadioTangra.com