Викингската култура и метъла...

11 Юли 2016
news page

Викингската култура и метъла вървят ръка за ръка на Midgardsblot

Midgardsblot Festival

Борре, Норвегия, 18-20 август, 2016

 В Европа през лятото има много популярни и утвърдени рок и метъл фестивали, които редовно привличат публика и от България, но има и такива, за които малцина са чували. Обикновено е така или защото са твърде малки и на отдалечени места, или защото са практически нови.

Пример за такъв нов фестивал е Midgardsblot в Норвегия, чийто най-известен метъл фестивал извън пределите на страната е Inferno. Midgardsblot, обаче, е доста различен от обичайния метъл фестивал на полето някъде из провинцията, защото практически се провежда във викингски исторически музей и парк на открито и комбинира история и метъл.

Вдъхновена от възраждането на интереса към викингите в последните години и от успеха на фестивала Eidsvablot, който отбеляза 200-годишнината на норвежката конституция през 2014 и на който Ейнар Селвик (Wardruna) и Ивар Бьорнсон (Enslaved) представят проекта си Skuggsja, Руна Стриндин решава да организира Midgardsblot. Първият фестивал се състои през август миналата година и в него участват норвежки величия като Ihsahn (Emperor), 1349 и Ейнар Селвик.

Успехът е толкова голям, че тази година фестивалът ще се проведе за втори път и билетите са вече почти разпродадени.

Както и миналата година, така и тази, събитието ще се състои в  историческия център „Мидгард“ в Борре (60 км южно от Осло), около погребалните могили на норвежките вождове от началото на епохата на викингите и в автентичната възстановка на викингска банкетна зала.

В списъка на групите изпъкват имена като Wardruna, Enslaved, Skuggsja, Skalmold, Hamferd, Melecesh, Inquisition, Tsjuder, Manegram, Kirkebrann, Blot, Leaf, Trollfest и др

Посетителите далеч няма да са само от Норвегия и съседните скандинавски страни. Очакват се гости от Исландия, Великобритания, Холандия, Германия, Финландия, Канада, Бразилия, Израел, Австралия, Франция, Испания.

Освен самия фестивал, който ще се проведе  между 18 и 20 август, ще има и серия от съпътстващи събития: лекции и семинари на тема концертна фотография и история на викингите, филмови прожекции, бирфест с презентации и дегустации на най-добрите норвежки крафт бири и медовина, кулинарен фестивал, занаятчийски базар, тату-фест, изложби и исторически възстановки на викингско селище и битки.

Опциите за нощуване в района са сравнително ограничени: фестивален къмпинг (плаща се допълнителна символична сума за палатка и на човек), няколко хотела в близките селища, както и къмпинг с кемпери и бунгала, също близо до фестивала.

Facebook: https://www.facebook.com/midgardsblot

Сайт: http://www.midgardsblot.no/en

Билети: http://pub.ticketmobile.no/Events/46871/11132

Източник: RadioTangra.com