MALOKARPATAN + KATLA + OSI AND THE JUPITER

14 Декември 2017
news page

Идването на студените дни е и знак за появата на десетки атмосферни, напоени с езичество и (евентуално) фолклор албуми, които да направят очакваните Юл и Коледа една идея по-топли и изпълнени със сънища за езически богове и древни битки.

В този първи брой на 'КЪСАТА КЛЕЧКА' хвърляме поглед на три остри нови издания, които блестят с народна музика и природни вдъхновения от доста далечни места.

MALOKARPATAN – ‘Nordkapatenland’ (2017)
 
Словаците MALOKARPATAN привлякоха вниманието ни още преди две години с дебютния си албум – ‘Stridžie Dni’, но сега се завръщат, очевидно погълнали огромна доза чародейско биле и по-силни от всякога.

‘Nordkapatenland’ е адски вкусен селски гювеч с основни съставки словашки и чешки народни приказки (за горски бандити, вещици и халюциногенни гъби), хеви метъл рифове а-ла MERCYFUL FATE и старите IRON MAIDEN, малко зла блек метъл атмосфера (основно в клавири и вокали) и много семпли от стари словашки филми и плочи с фолклор. Страховита забава дори без гъбите, които така често споменават. 
5/6
 
 
KATLA – ‘Móðurástin’ (2017)
 
Един от основните въпроси, които си задавахме, след като барабаниста Гутмундур Оли Палмасон напусна SÓLSTAFIR през 2015, е какво ще се случи с исландците оттук нататък. Тази година резултатът е ясен – новият албум на SÓLSTAFIR меко казано не струва, затова пък групата на Палмасон – KATLA, върши чудеса.

‘Móðurástin’ е изключително спонтанен и много подчертано исландски албум, в който всички текстове са извънземно красиви, макар и неразбираеми, а инструменталът се лашка между полуакустични пасажи, силни чисти вокали, доста пост рок атмосфера и шумови (блек) метъл избухвания. Адски есенно-зимна история, обичаме.
5/6 
 
 
OSI AND THE JUPITER – ‘Uthuling Hyl’ (2017)
 
Тези хора са от щата Охайо, но звучат така, сякаш са отрочета на вещици от някоя шведска гора. Освен че названията на текстовете основно са на шведски и норвежки (?), а концептуално ‘Uthuling Hyl’ е свързан с възхвалата на старите северни богове, OSI AND THE JUPITER звучат като много разнообразна (и много добра) европейска неофолк банда.
 
Третият им албум впечатлява с трайбъл перкусии, дарк ембиънт пасажи, чело, акустични китари, лира и шамански вокали, изпипан е адски добре и ако не бяхме запознати с неща като WARDRUNA и FORNDOM, щяхме да му дадем дори по-висока оценка. Във всеки случай, много хубави парчета.
4/6 
 
Източник: RadioTangra.com