Британското правителство се обяви в защита на КОНЦЕРТНИТЕ ЗАЛИ в страната

21 Януари 2018
news page

Британското правителство се обяви категорично в защита на концертните зали в страната и в подкрепа на кампанията 'Agent Of Change'.

Тя бе започната от организацията 'Music Venue Trust', след като няколко по-малки зали бяха затворени, заради новопостроени в близост то дях жилищни сгради и комплекси.

Популярните клубове Roadhouse в Манчестър и Cockpit в Лийдс затвориха врати, защото били много шумни и пречели на живеещите наблизо в новите къщи и блокове. През ноември, управителите на Thekla в Бристол алармираха, че също ги заплашва затваряне, след обявените планове за строеж на нов жилищен район.

Министърът на благоустройството и развитието - САДЖИД ДЖАВИД обяви плановете на правителството да разработи съвместно с представители на музикалната индустрия ефективна програма за запазването на концертните зали. Той изтъкна, че ще бъде отговорност на строителния предприемач да осигури адекватна звукоизолация на сградите си, в случай, че ще бъдат построени близо до място, на което се провеждат концерти. 
 
Концертните зали имат жизненоважна роля в нашите общности, като събират хората заедно, а отделно допринасят за местната икономика и поддържат основите на музикалната култура." - подчертава министърът.
 
Винаги съм смятал, че е нечестно отговорността да разрешат проблемите със силата на звука да бъде на концертни клубове и зали, които работят от години, а в един момент до тях започват да изграждат нови места за живеене."
 
МАЙКЪЛ ДЪФЪР - председател на Британското сдружение на работещите в музикалната индустрия изтъкна, че това е "Земетръсна победа" за всички, които от години работят усилено за запазване на музикалните територии във Великобритания.

Музиката има огромен принос за нашата страна - не само носи културни забавления на милиони, но и 4.4 милиарда паунда годишно в икономиката. Длъжни сме да подкрепим и малките зали, там където започва всичко. Те имат ключова роля в това да поддържат туптяща и разнообразна британската музикална сцена. Оттам тръгват талантите, които осигуряват позициите на Великобритания като световна музикална сила.”
 
Кампанията 'The Agent Of Change' бе започната от народния представител на лейбъристите - ДЖОН СПЕЛАР, но се радва на подкрепа от всички партии и от музиканти от ранга на ПОЛ МАКАРТНИ, НИК МЕЙСЪН и БРАЙЪН ИНО.
 
Вокалистът на IRON MAIDEN - БРУС ДИКИНСЪН също е много активен по темата. Миналата година той осъди затварянето на няколко по-малки зали в страната и  призова въпросът да бъде решен на държавно ниво.
Източник: classicrock.teamrock.com