Едва 12% от 43 млрд. ПРИХОДИ в музикалния бизнес за САМИТЕ МУЗИКАНТИ

08 Август 2018
news page

В последните години сме свидетели на колосални промени в разпределението на парите в музикалния бизнес, след като стрийминг платформите задминаха по продажби музиката издадена на физически носители.

В един момент, цената на платформа като Spotify дори надмина стойността на цялата музикална индустрия. Всичко това размести структурите в бизнеса, както и начините, които самите музиканти започнаха да търсят, за да оцелеят. 

Да, музикантите се ориентираха най-вече към изпълненията на живо, като основен източник на средства, но това изобщо не решава проблема им изцяло.

Според проучване на една от най-големите финансови институции в Америка - Citigroup, от целия приход от 43 милиарда долара натрупани в индустрията през 2017, до самите музиканти са достигнали една 12%.

С други думи, създателите на стоката в този бизнес, са си разпределили малко над 5 миларда долара.

Къде са отишли останалите пари? Според данните изнесени в проучването, една голяма част от тях е била отхапана от посредници - тези, които работят в УКВ радиостанции, онлайн платформи и звукозаписни компании.
 
И ако 12% звучи обидно, то все пак, добрата новина за музикантите е известното покачване на техния процент, защото в предищното десетилетие те са се задоволявали едва със 7%.

Това подобрение се дължи именно на концертната част от бизнеса, където групите и артистите изглежда държат нещата по-близо до себе си.
 
Можете да прочетете целия доклад на Citigroup от 88 страници - ето тук.
Източник: consequenceofsound.net