КИРИЛ МАРИЧКОВ с НАГРАДАТА на СОФИЯ на 'София Филм Фест'

17 Март 2019
news page

КИРИЛ МАРИЧКОВ получи специалната НАГРАДА НА СОФИЯ на Столичната община на 23-ия София Филм Фест.

Това стана на церемония в Зала 1 на НДК в събота вечер.

"Искам да кажа на майка "благодаря", а на баща ми,че съм буден. Да пазят място в Рая, когато заспя или се загубя..." - каза КИРЧО при получаването на плакета на сцената (от текста на песента 'Искам да кажа').

Сред носителите на тази награда са и МАЙКЪЛ ПЕЙЛИН, Сър АЛЪН ПАРКЪР, ВИМ ВЕНДЕРС, ТЕРИ ДЖОУНС, ВАНЕСА РЕДГРЕЙВ, НИКИТА МИХАЛКОВ, ТЕРИ ГИЛИЪМ, братя ТАВИАНИ, КЛАУДИЯ КАРДИНАЛЕ,ТЕД КОЧЕВ, РУСИ ЧАНЕВ, ИЦХАК ФИНЦИ, МИЛЧО ЛЕВИЕВ, РАНГЕЛ ВЪЛЧАНОВ, СТОЯНКА МУТАФОВА, НИКОЛАЙ ВОЛЕВ и други. 

снимки: Орлин Николов-Orleff

Няколко часа преди това, в Дома на киното, КИРИЛ МАРИЧКОВ участва в разговор с десетки фенове, воден от ВАСИЛ ВЪРБАНОВ и ИЛИАНА БОЙЧЕВА от радио ТАНГРА МЕГА РОК. Оказва се, че любимият му филмов композитор е ЕНИО МОРИКОНЕ, а от днешните музикални кинохитове - 'Бохемска рапсодия' и 'Роди се звезда', легендарният ЩУРЕЦ харесва много и двата, но повече втория.

Разбрахме, че през есента ще излезе нов солов албум на КИРИЛ МАРИЧКОВ, както и неговите виждания за развитието на градската среда в София - от позицията му и на внук на бележития български архитект - КИРИЛ МАРИЧКОВ

След това, КИРЧО раздаде и автографи и поговори поотделно с всеки от наредилите се на опашка почитатели (на снимката долу), преди да бъде прожектиран филмът 'Щурците – 20 години по-късно' (1988) истински документално-игрален портрет на рок-групата, характеризираща цяла епоха за българската музика. Присъстваха и режисьорът и продуцент ПАНЧО ЦАНКОВ  и операторът АНДРЕЙ ЧЕРТОВ.


снимка: случаен превоз

КИРЧО е автор и на музиката за осем български филма, сред които 'Вчера' на ИВАН АНДОНОВ, откъдето е и 'Клетва' (една от най-популярните песни в българското кино), 'Адио, Рио', 'Индиански игри', 'Вампири Таласъми', 'Дунав мост' (с песента 'Моят свят'), 'Най-важните неща' (с песента 'Обичам те завинаги') и др.

През 1992 година, КИРИЛ МАРИЧКОВ заедно с КОНСТАТИН МАРКОВ (басист на ТАНГРА) създадоха рок радио ТАНГРА. Незабравими ще останат концертите в Летния театър, с които се сложи началото на двата Рок Филм Фест-а от 1993 и 1994 година, организирани от радиото.
 
На 30 октомври, легендарният ЩУРЕЦ ще отпразнува 75-ия си рожден ден с голям концерт на ФОНДАЦИЯТА
Източник: http://siff.bg/