РЕЙ - бащата на покойния КЛИФ БЪРТЪН от METALLICA почина на 94

20 Януари 2020
news page

РЕЙ БЪРТЪН - бащата на покойния басист на METALLICA - КЛИФ БЪРТЪН е починал на 94.

Новината бе съобщена от дъщеря му КОНИ в социалните мрежи.
 
До последно, РЕЙ общуваше с момчетата от групата, а през 2017 стана ясно, че той дарява парите, които получава от METALLICA, за стипендии на ученици в бившата гимназия на покойния си син.
 
РЕЙ БЪРТЪН получаваше регулярно чекове за участието на КЛИФ в първите три албума на групата. Без да вдига шум около себе си, той стимулира талантливи деца в училището в Кастро Вали.    
 
В интервю за Ultimate Guitar, РЕЙ сподели следното: 
 
Децата, които печелят стипендиите са ми благодарни. Мисля, че самият Клиф би постъпил по подобен начин с парите си, защото за него образованието беше нещо много важно.”
 
Бащата си спомня и първия чек, който младият БЪРТЪН донесъл у дома.
 
Струва ми се, беше за 1500 долара. Дойде си и каза "Мамо, татко - ето първия ми чек, хайде да ви заведа на вечеря днес. Отидохме в любимия му суши ресторант - точно до гимназията...
 
Въпреки напредналата си възраст и разликата в поколенията с колегите на сина му, РЕЙ БЪРТЪН все така се забавляваше на концертите на METALLICA
 
Музиката им не е точно като на моите любими бег бендове, на въпреки това е забавна. Музиката трябва да те забавлява, а тяхната го прави. Джеймс върши страхотна работа като певец и фронтмен. Толкова е естествен.”
 
КЛИФ БЪРТЪН загина едва 24-годишен при катастрофа на буса на METALLICA в Швеция през 1986 по време на турнето в подкрепа на албума 'Master of Puppets'.
 
Той влезе посмъртно в Залата на Рокендрол Славата заедно с колегите си от METALLICA, които бяха въведени в нея през 2009. 
 
 

 

Източник: bravewords.com