Ще сменят ли името на вдъхновилата BEATLES - 'Penny Lane' заради РАСИЗЪМ

16 Юни 2020
news page

В последните седмици сме свидетели на много случаи на събаряне и вандализиране на паметници в Съединените щати и Европа, заради връзката им с търговията с роби в миналите векове.

Сега и името на знаменитата улица 'Пени' в Ливърпул, вдъхновила BEATLES за едноименната песен 'Penny Lane', също е подложено на преоценка.

В края на миналата седмица, съобщава Sky News, вандали заличили надписа 'ПЕНИ' от табелките на улицата, а отзад изписали 'РАСИСТ'

Предполага се, че действията им са продиктувани от асоциация с името на търговеца на роби ДЖЕЙМС ПЕНИ.

Районният кмет СТИЙВ РОДЪРЪМ обяви, че името на улицата може да бъде сменено, ако се установи връзка с ливърпулския търговец от 18 век.  

Това трябва да се докаже. Но, представете си да нямаме 'Penny Lane' и песента на BEATLES да се окаже за "нищото". Не вярвам да има връзка с Джеймс Пени.” 

Според кмета, от документите, които е изчел, по всяка вероятност името на улицата идва от организирания там в миналото пост за тол-такса, която се е заплащала в пени.
 
Учителката по история ЛИЗ МАКИНСЪН, която е и член на Общинския съвет в Ливърпул твърди, че улицата няма абсолютно нищо общо с фамилията на търговеца.
 
От своя страна, Международният музей на робството в града бе принуден да публикува и своето становище, според което "няма категорично доказателство" за връзка на името на 'PENNY LANE' с ДЖЕЙМС ПЕНИ

Песента на THE BEATLES излиза през 1967 като двоен сингъл със "Strawberry Fields Forever". 
 
 
Източник: loudwire.com