'Приключих с БОРАТ' - твърди САША БАРЪН КОЕН

07 Януари 2021
news page

Сагата на БОРАТ САГДИЕВ приключи, така поне твърди САША БАРЪН КОЕН пред Variety.

 
Образът на "лъчезарния журналист от Казахстан" вече беше "пенсиониран" след първия филм през 2006.

"Сатирата в 'Борат' се основава на изненадата. Като си мислeха, че говорят пред допотопен журналист от почти неизвестна страна, хората не се притесняваха да изразят своя расизъм, омраза, антисемитизъм и т.н." - припомня КОЕН.
 
Но, според него, "изненадата" вече била невъзможна след колосалния успех на 'Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan' и проектът бил приключен. 

КОЕН започнал да променя нагласата си през 2018, предизвикан от това, което той нарича "Заплахата Тръмп". И след като в началото на 2020 минал от врата на врата облечен като БОРАТ в квартал на Лос Анджелис и никой не го разпознал, вече знаел, че пред съживяването на образа има зелена светлина.
 
Завръщането на измисления казахтански журналист било с мисия, свързана с (тогава) предстоящите президентски избори в Америка. 
 
Твърди се, че новият филм със сцената с ДЖУЛИАНИ - един от най-близките хора на ТРЪМП, е оказала пряко влияние за победата на БАЙДЪН.   
 
С други думи, след като задачата е изпълнена, героят отново може да бъде "изваден от играта".

Върнах БОРАТ, заради ТРЪМП - този филм имаше цел. Сега вече не виждам смисъл да продължаваме и да правим нов филм. Така че, БОРАТ е заключен в шкафа.
 
В същото време, според Consequence of Sound, действителната държава Казахстан била приела знаменитата реплика на БОРАТ за нов официален туристически слоган - “Very Nice!”.
Източник: consequenceofsound.net