МАЙКЪЛ НЕСМИТ - певец и китарист на легендарните MONKEES почина на 78

13 Декември 2021
news page

Един от ключовите американски музиканти от революционната епоха на 60-те - МАЙКЪЛ НЕСМИТ е починал на 78.

Роден в Тексас през 1942, още на 22 той композира песента 'Different Drum', която ЛИНДА РОНСТАД ще превърне в хит, както и 'Mary, Mary' за PAUL BUTTERFIELD BLUES BAND

 
В периода 1965 - 1970 НЕСМИТ е не само китарист, но и един от певците на THE MONKEES. Точно той през 1967 вдига групата на бунт срещу наложения от мениджъра ДОН КЪРШНЪР излъскан за ТВ неин облик. 
 
След като напуска THE MONKEYS, МАЙКЪЛ продължава кариерата си с проекти като THE FIRST NATIONAL BAND и със самостоятелни издания.

През 1995 се завръща в групата за албума 'Justus', а две години по-късно пише сценария и режисира телевизионния филм 'Hey, Hey, It's the Monkees'.  
 
След смъртта на ДЕЙВИ ДЖОУНС през 2012, останалите трима от оригиналния състав на THE MONKEYS - НЕСМИТ, МИКИ ДОЛЕНЦ и ПИЙТ ТОРК правят поредица от турнета.

Пред 2018 НЕСМИТ бе диагностициран със заболяване на сърцето и не скри в интервюто си пред Rolling Stone, че е изплашен, не харесва болката и е отегчен от "джаджите", прикачени от лекарите към тялото му.
 
След смъртта на ТОРК през 2019 и кончината на НЕСМИТ сега - единственият оцелял от THE MONKEYS - ПИЙТ ДОЛЕНЦ не скри тъгата си и написа трогателно прощално писмо за последния си колега и приятел от групата.

Двамата успяха да направят един последен концерт заедно през ноември в Лос Анджелис.
 
 
Източник: loudersound.com