Гледайте СИД БАРЕТ в първото му приключение с магически ГЪБИ пред 1966

28 Януари 2023
news page

Изумителният студентски филм на НАЙДЖЪЛ ЛЕЗМР-ГОРДЪН, заснет с 8мм камера през 1966, ни дава невероятния шанс да видим първото приключение на СИД БАРЕТ с халюциногенни гъби.

В крайна сметка, злоупотребите на митичния съосновател на PINK FLOYD с различни отключващи подсъзнанието вещества, ще доведат до отстраняването му от групата. Но в онзи ранен етап, те му открили вратата към един завладяващ свят на артистични възможности и вдъхновение.

В първата част на видеото виждаме разходка с приятели из хълмовете Гог Магог край Кеймбридж и БАРЕТ изглежда запленен от заобикалящата го среда. В един момент той започва задълбочено да изследва дланите на ръцете си - очевидно разтърсен от непознати за него досега дълбоки чувства и преживявания.
 
Авторът на видеото, ГОРДЪН, подчертава, че снимането му не е било планирано и се е случило съвсем спонтанно:

"Тук са и Дейвид Гейл, заедно с Андрю Ролинсън, Ръсел Пейдж, Люси Прайър и жена ми, Джени. Тя е с жълто яко и говори на едно дърво. Кадрите с гъбите са легендарни и ще бъдат завинаги.
 
Във втората част вече виждаме БАРЕТ заедно с PINK FLOYD, веднага след подписване на договора с EMI, как работят по нова музика в студио Abbey Road през 1967. Това са сурови, немонтирани кадри.
 
През 2006 ДЕЙВИД ГИЛМОР изрази тезата, че злоупотребите с психеделични и халюциногенни субстанции са били "катализаторът" за унищожаването на душевното здраве на неговия колега. 
 
СИД БАРЕТ почина на 7 юли 2006 в дома си в Кеймбридж.  
 
 
Източник: loudersound.com