ЕРИК КЛЕПТЪН и ПИТЪР ГЕЙБРИЪЛ са против забраната на РОДЖЪР УОТЪРС

21 Март 2023
news page

Петиция срещу решението на управата на Франкфурт да отмени планирания за 28 май концерт на РОДЖЪР УОТЪРС в града е събрала над 10 хиляди подписа.

Кметството на германския град изтъкна като причина това, че бившият басист и певец на PINK FLOYD бил "един от най-известните антисемити в света."

Цитирани бяха думите на УОТЪРС, с които той сравнява Израел с апартейда в Южна Африка, декларацията му, че поддържа връзки с ислямската организация "Хамас" и използваните в турнетата му големи надуваеми, летящи прасета със звездата на Давид.

Фестивалната зала във Франкфурт не е изцяло частна - цели 60% от нея са общинска собственост и това улеснило Градската управа при отмяната на шоуто.
 
Обвиненията срещу УОТЪРС бяха подкрепени от бившия му колега - вокалистът и китарист на PINK FLOYD - ДЕЙВИД ГИЛМОР.
 
Той сподели в Twitter  думите на съпругата си, ПОЛИ САМСЪН, според които УОТЪРС е "антисемит" и "апологет на Путин.” 

 

Петицията в подкрепа правото на УОТЪРС да изнесе своя концерт в германския град е била подписана от музиканти като ЕРИК КЛЕПТЪН, ПЕТЪР ГЕЙБРИЪЛ, БРАЙЪН ИНО, китариста на RAGE AGAINST THE MACHINE - ТОМ МОРЕЛО и дори от барабаниста на PINK FLOYD - НИК МЕЙСЪН
 
Инициаторката на подписката, журналистката Кейти Хелпър е от еврейски произход, но според някои американски медии е инфилтриран сред тях руски симпатизант. 
 
"Критиките на Уотърс към начина, по който Израел се отнася към палестинците, са част от неговите дългогодишни опити да говори в защита на човешките права на планетата. " - четем в текста, придружаващ петицията на Хелпър.

"Уотърс вярва, че всички наши братя и сестри навред в света, независимо от цвета на кожата си или от това, колко са пълни джобовете им, заслужават правото да бъдат равени пред закона."
 
В същото време подписи се събират и в друга петиция - в подкрепа на отмяната на концерта на УОТЪРС във Франкфурт.  
Източник: loudersound.com