Последният оцелял от MC5 - барабанистът ДЕНИС ТОМПСЪН почина на 75

10 Май 2024
news page

ДЕНИС ТОМПСЪН - последният оцелял от митичната американска протопънк група MC5 - е починал на 75, съобщава Detroit Free Press.

Барабанистът е издъхнал в медицинско заведение в град Тейлър, Мичиган, където е бил настанен с редица сериозни здравословни проблеми, включително и прекаран преди месец инфаркт.


Смъртта на ТОМПСЪН се случва само три месеца след тази на китариста на MC5 - УЕЙН КРЕЙМЪР и месец след мениджъра на групата, ДЖОН СИКНЛЕР
 
След трите албума на MC5, ТОМПСЪН се сдружава с китариста на другата емблематична банда от Детройт от онази епоха - STOOGES, РОН АЩЪН.

Двамата се местят в Лос Анджелис и издават един албум със супергрупата NEW ORDER през 1977, след което основават и бандата NEW RACE съвместно с трима членове на RADIO BIRDMAN, но не успяват да издадат никакви записи с нея.
 
ТОМПСЪН участва в еднократното турне на MC5 през 2004 с останалите живи членове към онзи момент - КРЕЙМЪР и МАЙКЪЛ ДЕЙВИС (бас), а през 2022 свири в две песни в записите на планирания четвърти студиен албум под името MC5

Той трябваше за излезе през октомври същата 2022, но все още няма никаква информация какво се случи с него. Албумът има заглавие - 'Heavy Lifting' и се знае, че е продуциран от БОБ ЕЗРИН. В записите са участвали и редица звездни гости като СЛАШ, ТОМ МОРЕЛО, ВЪРНЪН РИЙД от LIVING CLOLOUR, певеца на ALICE IN CHAINS, УИЛЯМ ДЮВАЛ, ДОН УОС и други. 
Източник: loudersound.com