ПОЛ МАККАРТНИ може да си възвърне правата над каталога на BEATLES след девет години

11 Август 2009
news page

Американският закон за авторското право от 1976-та, цитиран от Billboard, позволявал на авторите на песни да си възвърнат правата на произведения, записани преди 1978-ма, след изтичане на срок 56 години.

Това означава, че 67-годишният Маккартни ще може отново да придобие правата на песните на Beatles от 1962 - през 2018, а на тези писани в 1970 - през 2026.

Всеки уважаващ себе си фен на Beatles знае, че групата загуби контрола над своя доходоносен каталог, след като Майкъл Джексън надцака Маккартни в наддаването за правата на песните през 1985.

10 години след това, Sony влязоха в играта, като платиха 110 милиона долара на Джексън, за да сформират с него съвместното предприятие Sony/ATV Music Publishing и така получиха 50 % от правата върху каталога.

Пак според Billboard, стойността на Sony/ATV по онова време е била 500 милиона долара, но днес надминавала 1.7 милиарда!!! Към момента, компанията държи правата на целия каталог на Ленън-Маккартни, с изключение на 5 песни: ‘Love Me Do’ и ‘P.S. I Love You’ (и двете собственост на Маккартни); ‘Please Please Me’ и ‘Ask Me Why’ (в ръцете на Universal); и ‘Penny Lane’ (собственост на австралийската милиардерка, Катрин Холмс а Корт).

В началото на тази година, още преди смъртта на Майкъл Джексън, се чуха упорити слухове, че Краля на поп-а може би щял напише в завещанието си, че оставя на Маккартни своя дял от правата, но това се оказа невярно.

Гореспоменатият закон е последната надежда на Маккартни да си върне това, което му е принадлежало някога. След 9 години, той ще бъде на 76.

friends

Източник: www.exclaim.ca