SAMAEL - Ворф

10 Май 2007
news page
"Никога не сме искали да кажем нещо само на швейцарците. Искаме да говорим пред света."

Швейцарските екстремни индъстриъл метъл авангардисти Samael издават може би най-впечатляващия си, разнообразен и изпипан албум на 1 юни чрез Nuclear Blast. Озаглавен "Solar Soul", "този диск представя всички най-силни страни на Samael през годините. Опитахме се да обединим всичките си най-добри идеи и мисля, че успяхме", сподели специално за Тангра Мега Рок вокалистът и китарист на квартета, Ворф...

Васил Върбанов: Ворф, здравей! Как си?

Ворф: Добре, а ти?

В. В.: Чудесно! Много сме впечатлени от новия ви албум. Ти самият доволен ли си от "Solar Soul"?

Ворф: Да, определено. Работата по него ни отне цяла година  - започнахме да композираме музиката веднага след края на турнето ни през януари 2006 г., след това записвахме и продуцирахме песните, а смесването бе осъществено през януари 2007 г.

В. В.: Вие сте от Швейцария. Разбира се, знаем за ваши световноизвестни сънародници, например Celtic Frost или Gotthard, но държавата ви като че ли не е синоним на рока. Произходът ви повлия ли по някакъв начин на кариерата и развитието ви?

Ворф: Разбирам какво имаш предвид, но положението далеч не е толкова лошо, хе-хе... По-скоро считам за плюс факта, че сме от държава като Швейцария, тъй като единственият начин да успееш с музиката си в толкова малка страна е да я изнасяш в чужбина. Трябва да разсъждаваме интернационално, не национално - това винаги е била една от основните ни цели със Samael, а и никога не сме искали да кажем нещо само на швейцарците. Искаме да говорим пред света.

В. В.: Двете основни движещи сили в Samael сте ти и брат ти, Кси (клавир, програминг и перкусии). Кои са предимствата и недостатъците от това, че сте заедно в една и съща група?

Ворф: Като че ли няма недостатъци. Мас, нашият басист, е с нас почти от самото начало и е добре, че понякога се намесва в отношенията помежду ни. Имам предвид, че решенията в Samael се взимат от всички, не еднолично, макар че Кси пише музиката, а аз - текстовете.

В. В.: Да поговорим и за новия ви албум. Коя е най-силната страна на "Solar Soul" лично според теб?

Ворф: Ще ми бъде ужасно трудно да посоча само едно нещо. Мога да заявя най-отговорно, че този диск представя всички най-силни страни на Samael през годините. Опитахме се да обединим всичките си най-добри идеи и мисля, че успяхме.

В. В.: На сцената сте вече близо 20 години. Къде откриваш основната разлика между сега и тогава?

Ворф: Мисля, че днес сме много по-опитни и зрели. Влагаме много повече смисъл и съдържание в песните си и смятам, че това е нещо съвсем логично.

В. В.: Какво следва за Samael след издаването на "Solar Soul"?

Ворф: Ще свирим на някои от големите летни фестивали, след което, около октомври, възнамеряваме да се отправим на турне, но все още нищо не е сигурно. Засега се оглеждаме за най-подходящите предложения.

В. В.: Между другото, имайки предвид факта, че сте от френскоговорящата част на Швейцария, получавате ли упреци от страна на съгражданите си, че се изразявате на английски?

Ворф: Хе-хе, не. Винаги сме слушали групи, идващи или от Англия и Америка, или от Скандинавия. Никога не сме се увличали от френската рок сцена и не бих казал, че имаме каквито и да било музикални влияния оттам.

В. В.: Ако все пак ти се наложи да напишеш песен на френски, какво заглавие би й избрал?

Ворф: Хе-хе... Никога не се е случвало, макар че едно от парчетата ни действително е с френско име - става дума за "Ailleurs" ("Другаде") от албума "Eternal" (1999). Вероятно бих запазил това заглавие.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: