KING DIAMOND - Анди ЛаРок

02 Август 2007
news page
"Пеем на измислени теми и забавляваме хората чрез разкази на ужасите, нищо повече."

Разговор с шведския китарист, клавирист и композитор Андерс Алхаге, по-известен като Анди ЛаРок, по повод появата на новия студиен албум на King Diamond, злокобно озаглавен "Give Me Your Soul... Please" и видял бял свят в края на юни 2007 г. чрез лейбъла Metal Blade...

Васил Върбанов: Хей, мистър ЛаРок, как си?

Анди ЛаРок: Всичко е наред, благодаря.

В. В.: С какво се занимаваш напоследък?

А. Л.: Новият албум на King Diamond, "Give Me Your Soul... Please", излезе преди месец и оттогава даваме интервюта. Планирахме да предприемем европейско турне през октомври и ноември, но се наложи да го отложим заради проблемите с гърба на Кинг. В момента се опитваме да пренасрочим всичките си ангажименти за есента на 2008 г.

В. В.: Толкова ли е зле Кинг?

А. Л.: Проблемът се появи през март, докато смесвахме албума, и все още е налице, така че - да... Необходимо е доста време, за да се възстановиш от подобно нещо, но все пак се надяваме да успеем да направим американското си турне през април и май.

В. В.: Да поговорим за новия ви албум. Повечето големи американски групи се скъсват да пишат песни против войната и Джордж Буш, но вашият диск очевидно няма нищо общо с тази тематика. Защо? Защото сте изцяло европейска банда или...?

А. Л.: Не, а и барабанистът ни Мат Томпсън е американец, Кинг също живее в Щатите... Отговорът на въпроса ти е, че не сме и никога не сме били политически ангажирана група. Пеем на измислени теми и забавляваме хората чрез разкази за ужаси, нищо повече.

В. В.: Половината парчета в албума са написани от теб, другите - от Кинг. Защо не написахте поне една песен заедно?

А. Л.: Ха-ха-ха, много просто - аз живея в Швеция, а Кинг е в Далас, щата Тексас, така че ще ни е трудно да седнем и да работим заедно. Освен това, нещата се получават добре по настоящата схема - като изпращаме идеите си един на друг, записани на дискове - така че не виждам нужда да променяме каквото и да било в начина си на работа.

В. В.: Значи още използвате дискове и не сте преминали към доста по-удобния начин за обмен на файлове чрез ftp-сървъри!?

А. Л.: Не, Интернет-връзката на Кинг е твърде бавна, хе-хе!

В. В.: Групата King Diamond съществува от дълго време, така че къде откривате голямото предизвикателство днес? Все така да създавате развлекателно-ужасяваща музика или...?

А. Л.: Всичко е въпрос на оцеляване, ха-ха! Иначе - да, целта ни е да композираме и свирим музика, да пишем добри песни, да се забавляваме, да ходим на турне, да се срещаме с феновете си. Тези неща ни поддържат живи. Вероятно знаете, че миналата година свирихме за първи път и в България - беше фантастично!

В. В.: Да се върнем към "Give Me Your Soul... Please". Именно едно от написаните от теб парчета, "Never Ending Hill", бе избрано да "представи" албума на сайта на Metal Blade. Това означава ли, че тя е най-добрата песен в диска?

А. Л.: Не бих казал, тъй като нямаме абсолютно нищо общо с избора на Metal Blade. Все пак, бихме могли да приемем, че парчето е представително за албума.

В. В.: Къде записахте диска?

А. Л.: На различни места. Първият етап от работата бе свършен в собственото ми студио в Швеция, Los Angered Recordings... което вече не се казва така, между другото, тъй като съвсем наскоро се преместих от Гьотеборг в едно малко градче на юг, Варберг, и прекръстих студиото на Sonic Train Studios. Мястото е чудесно, тихо и спокойно, на три минути от океана...
И така, след като привърших с първоначалния етап на работата, отлетях за Далас с част от апаратурата си, където записахме барабаните, а след това ритъм китара и баса в къщата на Кинг. След това се върнах у дома, а Кинг се зае с текстовете и вокалите, докато аз записвах сола. Накрая, през март 2007 г., се събрахме и смесихме готовия материал.

В. В.: Ако зависеше от теб, коя песен би избрал за представителна за албума?

А. Л.: Може би "Give Me Your Soul".

В. В.: И накрая, като изключим работата ти с King Diamond, с какво друго се занимаваш?

А. Л.: Свиря в още една група, наречена The X-World, заедно с Магнус от HammerFall, Нилс от Pagan's Mind и китариста на Дейвид Боуи, Рийвс Барелс. Ще подпишем договор с AFM Records и ще издадем дебютния си албум през февруари 2008 г.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: