NUCLEAR BLAST - Яап Вагемакер

16 Май 2007
news page
"Всеки може да ни изпраща демо записи, тъй като никога не се знае откъде ще изникне следващото голямо нещо."

Разговор с Яап Вагемакер - продуктов мениджър и шеф на рекламния отдел на Nuclear Blast, по повод 20-ия юбилей на най-мощния метъл лейбъл...

Васил Върбанов: Кои са водещите ви заглавия за настоящата 2007 г.?

Яап Вагемакер: Ха-ха, разполагаш ли с десетина минути, за да ме изслушаш? Значи, през януари издадохме "Gothic Kabbalah" на Therion и двойния концертен DVD на Kataklysm "Live in Deutschland". През февруари изкарахме "Nine Destinies and a Downfall" на Sirenia, през март - "Resurrection" на Chimaira и "Dead Reckoning" на Threshold. През април излезе едноименният диск на After Forever и безспорно най-силният блек метъл албум за годината - "In Sorte Diaboli" на Dimmu Borgir. Сега, през май, сме изцяло концентрирани над новата ни група Sonic Syndicate, която е един от приоритетите ни за 2007 г. Освен това, в Интернет ще се появи дългоочакваният нов сингъл на Nightwish. През юни идва ред на Candlemass и албума им "The King of the Grey Islands", записан с новия им вокалист Робърт Лоу от Solitude Aeturnus, последван от диска на швейцарците Samael. През юли ще издадем новия Nile, през септември - албума на Nightwish, през октомври най-вероятно ще последват Meshuggah и Exodus, а през ноември - Soilwork. Виждате, че имаме доста силни издания, а ако и това не е достатъчно - ще пуснем и два специални албума по случай 20-ия юбилей на Nuclear Blast.

В. В.: На практика, Nuclear Blast е най-популярната и силна метъл компания в света. В кого виждате най-големия си конкурент днес?

Я. В.: Със сигурност Roadrunner Records. Когато тръгнем да се оглеждаме за нови групи или се опитваме да подпишем договор с някое голямо име, винаги се налага да се състезаваме с Roadrunner. На второ място може би са Century Media, но освен тях не мисля, че имаме конкуренция.

В. В.: Когато се засичате с хората от тези две фирми, гледате ли се злобно или напротив - пиете заедно и си говорите приятелски?

Я. В.: Хората, занимаващи се с метъл, са като едно голямо семейство, дори и когато работят за конкурентни фирми. Да, има конкуренция, но тя е полезна, тъй като те кара да държиш очите и ушите си отворени, да се мъчиш да бъдеш първи, да откриваш добри групи, да правиш неща, за които никой не се е сетил. Макар да сме съперници, когато се срещаме по фестивали седим заедно, обменяме информация, дори си сътрудничим и планираме съвместни турнета. Конкуренцията между нас определено е здравословна и никой не гледа на другия като на враг.

В. В.: Имайки предвид позицията ти в Nuclear Blast, сигурно си един от първите в света, които чуват парчетата на някои от любимите ти групи. Това кефи ли те?

Я. В.: Да. Чувствам се привилегирован. Освен това, всички тези групи се интересуват от мнението ми и дали харесвам или не песните им от чисто фенска гледна точка, а това е голяма чест за мен.

В. В.: Освен с промоцията, ти се занимаваш и с подбора на групите и албумите, които Nuclear Blast да издаде. Получаваш ли много демо записи от България?

Я. В.: Всеки ден получаваме записи от целия свят, включително и от България, но не ме карайта да назовавам конкретни имена. Всяка седмица ми се налага да изслушам между 35 и 50 демо записа на групи, желаещи да подпишат договор с нас, така че ми е трудно да запомня всички имена. Още по-трудно е да попаднеш на истински добри банди... Освен това, графикът ни вече е тотално запълнен чак до април 2008 г.

В. В.: С други думи, посланието ти е: Не ми изпращайте демо записи!

Я. В.: Не, не е така. Посланието е: Всеки е добре дошъл да ни изпраща демо записите си, тъй като никога не се знае откъде ще изникне следващото голямо нещо. Току виж след седмица попадна на новите Soilwork? Или новите Children of Bodom? Или новите Sonata Arctica? Всичко е възможно. Ако не обръщаш внимание на това, което се случва в ъндърграунда, никога няма да разбереш дали има нещо ново, заслужаващо си да бъде чуто и подкрепено.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: