AVANTASIA - Тобиас Замет

26 Ноември 2007
news page
"Аз съм хеви метъл фронтмен и няма как да не съм влюбен в себе си!"

След като нахлу в официалната немска класация за сингли на 9-о място с актуалния си хит "Lost in Space", Тобиас Замет се изповяда пред Тангра Мега Рок относно спомените си от скорошното си гостуване в София с Edguy и феноменалния си успех с проекта си Avantasia. Фурорът, предизвикан с "Lost in Space", ще бъде затвърден след около два месеца, по-точно на 25 януари, когато ще се появи и дългоочакваният албум "The Scarecrow". Още отсега около него се вдига страхотен шум, най-вече заради впечатляващия списък от гост-музиканти и вокалисти, сред които Алис Купър, Боб Катли, Йорн Ланде, Михаел Киске, Ерик Сингър, Рудолф Шенкер, Кай Ханзен... Изобщо, има ли някой, който да е отказал поканата на Тоби за участие в новата Avantasia? Кога да очакваме четвъртия албум на проекта? Ами следващия диск на Edguy? И какво, по дяволите, е общото между Bon Jovi и Кери Кинг от Slayer? Да видим...

Васил Върбанов: Хей, Тоби, радвам се да те чуя отново! Как си?

Тобиас Замет: Чудесно! Всичко е прекрасно!

В. В.: Да, току-що разбрахме, че новият сингъл на Avantasia, "Lost in Space", е дебютирал на 9-о място в немските класации.

Т. З.: Да, и аз научих преди половин час. Великолепно е, тъй като това си е победа за хеви метъла като цяло! Вярно, песента е лека, но ще бъде последвана от доста по-тежък албум. Мисля, че това е най-хубавото, което можеше да се случи на любимата ни музика.

В. В.: Преди около три седмици изнесе първия концерт в кариерата си с Edguy в България. Какво се случи с теб след това?

Т. З.: От София заминахме за Москва и... Като цяло, организирам и планирам нещата, свързани с албума на Avantasia. Предстои ми да давам много интервюта и... Да, миналата седмица имах и рожден ден - станах на 30 и вече минавам за дъртак, ха-ха! Накратко, много неща се случват около мен.

В. В.: От твоя гледна точка, как мина концертът на Edguy на фестивала 20 Years Nuclear Blast в София?

Т. З.: Страхотно! Велико! Публиката беше разнородна, но изглежда всички оценяваха това, на което ставаха свидетели. Беше фантастично, макар да свиреха и доста различни групи като Kataklysm... Не, не Kataklysm... Кои бяха другите банди?

В. В.: Benediction и Amorphis.

Т. З.: Да, Benediction и Amorphis и Agathodaimon... Получи се един истински хеви метъл купон, на който всички се забавляваха, а това е и целта, в крайна сметка - да не се бием помежду си, а да бъдем една голяма и силна общност и да подкрепяме китарната музика. Определено ми хареса публиката и мисля, че отсега нататък ще идваме доста често. Това бе един прекрасен старт за нас в България.

В. В.: Радвам се! Време е да се концентрираме над Avantasia. Маркус Гроскопф, басистът на Helloween, който играеше важна роля в предишните записи на Avantasia, вече не участва. Защо?

Т. З.: Защото аз самият вече свиря на бас. Обичам Маркус - нямам предвид физически, ха-ха! Маркус е страхотен човек и единствената причина, поради която не го помолих отново да участва в записите, е, че аз самият исках да изсвиря бас партиите. Иначе не са много хората, които да обичам повече от Маркус... и един от тези малцина избраници съм аз, ха-ха! Нали знаете, аз съм хеви метъл фронтмен и няма как да не съм влюбен в себе си, ха-ха-ха!

В. В.: За сметка на това, в новия ти албум участват други световноизвестни певци и музиканти, например Алис Купър, Боб Катли, Йорн Ланде, Михаел Киске, Ерик Сингър, Рудолф Шенкер, Кай Ханзен... Има ли някой, който да отказа поканата ти?

Т. З.: Да, имаше един човек, но причините бяха свързани с натоварения му график. Опитах се да привлека Брайън Мей да изсвири едно соло, но проблемът бе... че е Брайън Мей. Той е един от най-великите рок китаристи на този свят и исках да участва, но не желаех да му пращам някое кофти звучащо демо, затова реших първо да завърша албума. Записахме и смесихме всичко и едва тогава му изпратихме една от песните и го попитахме дали би записал солото си върху нея. Отвърна: "Парчето е страхотно, но в момента съм прекалено зает." Нямаше как да чакаме, затова замисълът ми пропадна. Не знам дали ме ебаваше, но това бяха думите му.

В. В.: Между другото, изминаха цели пет години от появата на предишния албум на Avantasia, "The Metal Opera Part II". Защо ти отне толкова дълго да запишеш "The Scarecrow"?

Т. З.: Защото изобщо не възнамерявах да записвам нов албум. Смятах да издам първите две части и дотам, но, както винаги става, една сутрин просто се събуждаш с някоя нова идея. В моя случай не беше сутрин, а по време на разговор с приятели. Те ми казаха: "Тоби, защо не го направиш отново?" Отвърнах: "Защото не искам. Работата и напрежението са прекалено много, освен това си имам Edguy," но те настояха: "Ти си глупак! Имаш опит, имаш връзки, имаш и достатъчно пари, за да направиш нещо наистина мащабно." Помислих малко и казах: "Ами... Добре, хайде!"

В. В.: С какво се занимават останалите от Edguy сега?

Т. З.: И те са доста заети. Имахме мащабно турне в Америка, след това свирихме в Европа, другата събота сме в Чехия... В момента аз съм заетият, но работата е на приливи и отливи - нещо изниква, изчезвам за 3-4 дни и се връщам. Вече композираме нови песни и се подготвяме за репетициите за следващия ни албум, които ще започнат в началото на годината. Не ни остава много свободно време.

В. В.: А какви са плановете ти за Коледа?

Т. З.: Работа. Мразя празниците! Те са просто няколко дни, през които не ти е позволено да работиш, а аз имам нужда да върша нещо непрекъснато. Не желая да ме карат да вися с роднините си и да ям шибани патици! Адски е скучно - само седят, ядат и се тъпчат, докато гръмнат!

В. В.: Нека тогава се върнем на темата за Avantasia. Ти самият каза, че "Lost in Space" е леко парче. Ако трябва да бъде честен, напомня ми на Bon Jovi...

Т. З.: Сериозно? Радвам се, тъй като Джон Бон Джови пише страхотни песни.

В. В.: А коя от 11-те композиции в "The Scarecrow" ти е любимата?

Т. З.: Веднага бих посочил заглавната, тъй като е най-разнообразна, но обожавам и "Lost in Space", "Carry Me Over", "Another Angel Down"... Мога да назова всичките. За мен бе невероятно вълнуващо да присъствам на раждането на парче като "Lost in Space" - никога не бях писал нещо подобно, а се получи страхотно и доказах, че съм в състояние да създавам и такава музика. Смешно ми е да слушам днешните хлапета да отсъждат: "О, това звучи като Bon Jovi - значи е гадно!" Хей, та преди 20 години Bon Jovi бяха хедлайнъри на фестивала Monsters of Rock - цяла година преди Iron Maiden! Мисля, че преди двайсетина години всички бяха едно голямо семейство - Bon Jovi, Iron Maiden, Slayer, Helloween, Van Halen, Scorpions... Всичко се правеше само в името на любимата ни китарна музика.

В. В.: Ще кажа на Кери Кинг, че е в едно семейство с Bon Jovi - ще си умре от кеф!

Т. З.: Така и трябва! Сигурен съм, че ще умре от кеф, ако е в същото финансово семейство като Джон Бон Джови...

В. В.: Всеки би се радвал... Планираш ли четвърти албум с Avantasia?

Т. З.: Да. Голяма част от материала вече е композирана и записана. Липсват вокали, хорове и китарни сола, но основите са положени. Мисля, че ще ми отнеме около две години да изкарам албума. Сега смятам да се посветя на работата си с Edguy, а по-нататък, когато ми изникне малко свободно време, ще завърша и албума на Avantasia.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: