ROMEO MUST DIE - Адам Фрейкс-Сайм

16 Януари 2008
news page
"Искаме да свирим добър метъл с траш привкус, но не и да звучим като някоя група от 80-те!"

Наследниците на британските метълкор зверове Stampin' Ground, Romeo Must Die, ще издадат дебютното си ЕР, озаглавено "Defined by Enemies", на 17 март 2008 г. Това бе и поводът да се свържем с вокалиста Адам Фрейкс-Сайм...

Васил Върбанов: Добър вечер, Адам! Как си?

Адам Фрейкс-Сайм: Чудесно, а ти?

В. В.: Прекрасно! Да започнем с първия въпрос - какво точно се случи със Stampin' Ground?

A. Ф.-С.: Бяхме заедно в продължение на 11 години и постигнахме повече, отколкото бяхме мечтали. В един момент някои момчета от групата поискаха да успокоят топката и да създадат семейства, но не и аз и басистът ни Бен Фрост - двамата имахме желание да продължим напред. Първоначално мислехме да вземем други музиканти в Stampin' Ground, но след това преценихме, че може би ще е най-добре да сформираме изцяло нова група. Така и сторихме.

В. В.: Би ли представил и останалите музиканти в Romeo Must Die?

A. Ф.-С.: Основните хора в групата сме аз и Бен на баса, но имаме и три млади попълнения, които са зверски надъхани да свирят (китаристите Пол Флетчър и Сам Доукинс и барабанистът Том Уинч). Писането на песни върви бързо и лесно с тях - дори успяхме да запишем дебютното си EP, "Defined by Enemies", което ще бъде издадено в Англия на 17 март.

В. В.: Разкажи ни повече за концертната ви дейност.

A. Ф.-С.: Наскоро завършихме едно британско турне заедно с Evile, Sanctity и холандците Textures. Публиката ни прие възторжено и... Беше страхотно! Сега нямаме търпение да дойдем да свирим в България, Румъния и Гърция - сигурен съм, че ще бъде едно незабравимо приключение. Вашата част на света ни бе любима и навремето, със Stampin' Ground.

В. В.: Макар вече да трупаш слава с Romeo Must Die, едва ли ще успееш да се спасиш от хорските подмятания, че това всъщност е продължение на Stampin' Ground... Притеснява ли те този факт?

A. Ф.-С.: Не. Изключително горд съм с всичко, което постигнахме със Stampin' Ground. Положението няма нищо общо с DevilDriver, например, където пее онзи пич, който беше в Coal Chamber - DevilDriver е страхотна група, но би трябвало да се срамува от Coal Chamber... защото бяха отвратителни! При мен обаче не е така - гордея се с миналото си със Stampin' Ground и не бих променил нищо от него.

В. В.: По какво се различават Romeo Must Die и Stampin' Ground в чисто музикално отношение, лично според теб?

A. Ф.-С.: Първо, двама от членовете на Stampin' Ground бяха закърмени с пънк рока от началото на 80-те, затова и ранните ни издания бяха силно повлияни от тази сцена - чист хардкор с малко метъл тук-там. Към края нещата се промениха - аз съм доста по-млад и израснах с Metallica и Pantera. Китаристите в Romeo Must Die са още по-млади, на 20-21 години, така че влиянията ни са доста различни. Освен това, Stampin' Ground бе стопроцентова концертна група, докато Romeo Must Die, макар тази характеристика отново да фигурира, е и банда, чиито песни хората могат да слушат и у дома, а не само да дивеят на концертите ни.

В. В.: Все пак, слушайки "Defined by Enemies", стигам до извода, че траш елементите в музиката ви са доста по-малко, отколкото при Evile и Sanctity, например. Всъщност, парчетата на Romeo Must Die ми напомнят доста на Stampin' Ground...

A. Ф.-С.: Виж, харесвам групите, които спомена, но лично за мен цялата тази ретро мания е най-голямата тъпотия на света... Защо да се връщам назад във времето? Човек винаги трябва да се опитва да вкарва нещо свежо в музиката си и ние правим точно това. Да, искам да свиря добър метъл с траш привкус, но не и да звуча като някоя група от 80-те. Харесвам бандите от 80-те, но мисля, че е по-добре не да се мъчим да ги копираме, а да гледаме напред и да направим всичко възможно да създадем и наложим собствено звучене. Ако съм хлапе и разбера, че Romeo Must Die са направили албум, звучащ едно към едно като Exodus, ще предпочета да отида да видя и чуя оригинала. Искам хората да идват на концертите ни с ясното съзнание, че пред тях са Romeo Must Die, а не някоя посредствена версия на бандите от сцена, съществувала преди 20 години. Искаме да бъдем в крак с времето.

В. В.: А защо се кръстихте Romeo Must Die - заради едноименния филм ("Ромео трябва да умре") или по друга причина?

A. Ф.-С.: Разбира се, знаех, че има филм с такова заглавие, но не съм го гледал, тъй като мразя филми с кунг фу! Смисълът при нас е друг. Ако погледнеш съвременното общество, всички са обсебени от манията за имиджа си, непрекъснато следят какво правят знаменитостите и т.н. - така и не можах да проумея причините за това. Исках да създадем образ, който някога също е бил такъв, но впоследствие се е осъзнал и се е откъснал от всичко, което тази култура може да му предложи - именно това е нашият Ромео. Това, което ни липсваше в Stampin' Ground, бе подобен герой - нали знаете, като Еди при Iron Maiden и т.н. Знам, че е детинско, но въпреки това ми се искаше да имаме нещо такова в Romeo Must Die.

Права: Тангра Мега Рок

Източник: