ITSI - 'Engur' (2014)

10 Април 2014
ITSI - 'Engur' (2014)
  • Лейбъл: ITSI
  • Издаден: 2014
  • Aвтор: Стефан Топузов
  • Оценка:

Повече от десет години ITSI съществуват като хибриден звяр, обитаващ граничните райони на най-екстремния метъл, но стъпил с единия си крак в алтернативната музика.

С настоящия си трети албум 'Engur' обаче напълно преобразената група – от състава, записал предишния, са останали само двама души – мести този си крак от другата страна на границата и атакува фронтално с брутален техничен дет метъл. Промяната в стила на пръв поглед може и да изглежда рязка, но в случая на ITSI тя отдавна бълбука под повърхността. Сега изригва.

И го прави по впечатляващ начин! Следвайки кратко атмосферично интро със звук на течаща вода и ехтящи над него тайнствени шепоти, отварящата 'Freash Meat' се стоварва отгоре ти като лавина от изкривени дет рифове, злокобни вокали и двойни каси, която те отнася със себе си – и те влачи безпощадно до самия край на албума.

Атаката на ITSI продължава със същата сила и в песни като 'Leeching', 'Pleasers of Installation' и 'Eternal Beings', прекъсвана за малко от редки лирични моменти като този в края на 'Edelweiss'.

Макар и разделен на отделни песни, 'Engur' е монолитно чудовище, парчетата в което преливат едно в друго, следвайки тематична нишка, свързваща началото и края му в затворен кръг.

Темпото се успокоява до атмосферичен дуум в края на 'The Old Invoker', преливащ съвсем неусетно в прогресарския финал 'Leap' – който пък на свой ред заглъхва до същия звук от течаща вода, с който започва албумът.

Именно тази концептуална дълбочина и завършеност на 'Engur' е най-голямото му достойнство. Във време, когато огромна част от метъл групите са по-заинтересовани от това как звучат, ITSI са се постарали и да казват нещо.

В новия им албум под повърхността се крият удивителни факти, като например, че нечовешките барабани са записани 100% на живо, а текстовете са писани под влияние единствено и само на музиката, без предварително заложени идеи и концепции.
 
А това, че от групата отказват да обяснят за какво става дума в 'Engur', говори за самочувствието им, че албумът заслужава да му отделиш време, за да стигнеш сам до отговорите. Самочувствие с покритие.