2014 - the TANGRA year - recaps

06 January 2015
news page

English version coming soon

 

2014-та, всъщност, се оказа много успешна и много приятна година. Сега ще приложим и неопровержими и много убедителни доказателства!

Завършихме годината с добрата новина, че в рамките на тези 12 месеца, редовните слушатели на радио ТАНГРА МЕГА РОК са се увеличили с 30 000 души, според изследването на водещата социологическа агенция Алфа Рисърч.

Така, аудиторията на единственото независимо радио у нас вече е от 210 000 личности. 

И отново е важно да се подчертае, че радиото работи от близо 9 години в "по-тесния" сектор на онлайн, сателит, кабелно и мобилно радио, БЕЗ ЕФИРНА честота. В това изследване НЕ СА включени хилядите наши слушатели-българи в нашата диаспора, студенти или работещи в Англия, Германия, Щатите, Канада, Швеция, Австралия и други.

Но причините за възхода се трупаха (вероятно) постепенно през цялата година...



2014-та започна с особено положителна равносметка за 2013 и както обикновено и през новата година хората от екипа на ТАНГРА МЕГА РОК не се задоволиха да наблюдават със скръстени ръце рок и пънк живота, но и в много случаи бяха преките двигатели и участници или подстрекатели.

През тези 365 дни на годината, във време на дълбока политическа и икономическа криза, радиото организира рекордно малък брой концерти - общо 4 в София и Пловдив, но пък всичките с много високо качество.

За сметка на това, гостите в студиото се оказаха три пъти повече в сравнение с предишната година. Много интересни събеседници - не само музиканти, но и общественици, спортисти и други участници в културния живот на София и България. 



През февруари бяха поставени основите на постоянна експозиция в Студио 1 от рентгенови снимки на хора от радиото, която ще се обогатява постоянно, а в края на същия месец, нашето хардкор шоу 'ПАНИК АТАК' на АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ представи новата си графична емблема - виж тук.  

В същия момент, старата софийска рокендрол шайка DAILY NOISE CLUB включи в новото си видео 'The Art of Art' точно 2 секунди и 3 стотни кадри от Студио 1 на радио ТАНГРА МЕГА РОК (ще ги видите към края на клипа).



В средата на март, вече масово се пиеше по повод предстоящите тържества за 8 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК

Първо се появи новата официална фланелка на радиото по повод празника, която дойде след невероятно успешния модел '7', а след това ни удари и големият КОНЦЕРТ.




На 18 март колосите AMORPHIS дойдоха в София, подкрепени от HAMFERD - дуум банда от Фарьорските острови, за да отпразнуваме заедно рождения ден на радиото.

Билетите свършиха тотално 2 седмици преди шоуто, а няколко часа преди него, вокалистът ТОМИ ЙОУТСЕН и китаристът ЕСА ХОЛОПАЙНЕН посетиха студиото ни, за да поговорим откровено за всичко, което се сетихме....слушай тук.

 

На самото шоу, 800 фенове и специални гости възторжено приветстваха AMORPHIS в клуб *MIXTAPE 5*, а след края, мнозина споделиха, че това е "най-якият им концерт у нас от всичките 4" (до един организирани от радиото).

ЙОУТСЕН поздрави от сцената ТАНГРА МЕГА РОК за рождения ден и му посвети парчето 'Nightbird's Song'  - репортаж и снимки тук.



И още на другия ден след концерта на AMORPHIS за рождения ден на радиото, един от патриарсите на ТАНГРА МЕГА РОК - АНДРЕЙ ВЛАДОВ, който управлява алтернативното предаване 'МЕГАЧАС' от Лондон, стана баща на близнаци - ДИМИТЪР и МАРГАРИТА.

Съответно, 19 март ни се губи тотално...или почти...



Но ние все пак оцеляхме и почти веднага монтирахме мобилното студио в 'АРЕНА АРМЕЕЦ СОФИЯ', за да осъществим поредния успешен експеримент - официалното фестивално радио на 'METAL ALL STARS'

Звездите започнаха да идват 2 дни преди началото в титулярната ни централа в сърцето на София (снимки от петъксъбота и неделя), а в деня на самото шоу, споделиха най-съкровени мисли пред нашите микрофони, а някои от тях дори посвириха на нашата малка китара.

ЗАК УАЙЛД, БЛАСКО, МАКС КАВАЛЕРА, УДО, ДЖОУИ БЕЛАДОНА....и всички останали, екслузивно по радио ТАНГРА МЕГА РОК



На 1 април си позволихме само една шеговита лъжа, но пък каква - Басистът на D2 се присъединява към КИКИМОРА. Естествено, всички повярваха, защото ние вдъхваме доверие и стабилност!

Два дни след това започна първото съвместно турне на LAST HOPE и ODD CREW. Две от водещите български групи действат (съответно) от 20 и 15 години, но това беше първият случай, в който се представиха заедно в пакет в пет български града.

Вокалистите на двете банди - АЛ. БОЯДЖИЕВ (вдясно) и ВАС. РАЙКОВ (вляво) са също така и водещи в радио ТАНГРА МЕГА РОК. Естествено!



На 12 април на обяд дойде тъжната новина - почина внезапно БОРИС КАРАДИМЧЕВ - големият български композитор, автор на безсмъртни песни като 'БЯЛА ТИШИНА' на ГЕОРГИ МИНЧЕВ и ЩУРЦИТЕ, 'НАШИЯТ ГРАД' на ТАНГРА и много друи се отиде от инфаркт, две седмици, след като навърши 81 години.  

"Видяхме се онзи ден, беше адски жизнен. Говорихме си за музика, работа и такива неща." - каза неговият близък приятел, поетът АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ пред радио ТАНГРА МЕГА РОК.



На 25 април, радиото за първи път започна да излъчва от Пловдив!

В продължение на три дни - петък, събота и неделя, предавахме директно от сцената и зад кулисите на фестивала 'ПОЛИНЕРООК'. За много от групите чувахме за първи път, но това беше чудесна възможност да се запознаем с тях. Сред участниците имаше, разбира се, и наши стари приятели - виж галерия.



Ще последва един относително спокоен месец май, в който акцентирахме като посетители върху концерта на LAIBACH в София (след шоуто на ТРИКИ през април) и преди MASSIVE ATTACK в началото на юни, а по повод 24 май по традиция организирахме 2 седмици посветени на ИСТОРИЯТА на БЪЛГАРСКИЯ РОК по радиото.



В първата седмица на юни, обаче, нов взрив от емоции в радиото!

ВАСИЛ ВЪРБАНОВ се жени за своята дългогодишна партньорка ДАНИЕЛА ФИЛИПОВА!

Един от основните водещи на ТАНГРА МЕГА РОК и административният директор на радиото избират да встъпят в свещен брачен съюз на 6 юни - на Световния ДЕН на SLAYER

"След 12 години заедно и 2 деца, датата за нашата сватба не можеше да не бъде специална. Изборът беше незабавен и без никакво колебание!" - сподели водещият. Тържеството се осъществява в широк приятелски кръг, с много гости от чужбина и с подходящ Dress code, музика и фестивални напитки.
Втори повод някой да се "похвали с нещо в личен план" след бебетата на ВЛАДОВ! Водещи и изоставащи пеят с цяло гърло!



На 11 юни (сряда), в 14:00 радио ТАНГРА МЕГА РОК заживя и с най-популярното спортно състезание в Света – Първенството на планетата по футбол.

Култовото светско-спортно радио шоу ‘ДЖИТБОЛ’ започва да излъчва специална всеки ден, от понеделник до петък в продължение на един час - от 14:00 до 15:00 - 'ДЖИТБОЛ РАДИО БРАЗУКА' с главните действащи лица Коко Стойнов & Сектор Ф...и приятели - (aдски колаж).

Шоуто постига рекорден рейтинг, също и заради популярните гости и разговорите, които (най-общо казано) се движат в посоката "всичко, което искате да знаете, но ви е неудобно да попитате".

Правим го със съдействието на телевизори TOSHIBA!



Лятото на 2014 ще се запомни и с липсата на SPIRIT OF BURGAS - фестивала, където радио ТАНГРА МЕГА РОК в продължение на 5 поредни години организираше втората по-големина сцена - JACK DANIEL'S ROCK ARENA.

Това даде повече свободно време на хората от нашия екип, които посетиха в качеството на свободни фенове летните концертни събития у нас като концертите на IRON MAIDENТОРИ ЕЙМЪС, DREAM THEATER, TESTAMENT и фестивала SOFIA ROCKS 2014, някои от нас все пак бяха ангажирани с отразяването им, което ще оцените, когато натиснете върху всяко от изброените имена. 



ТАНГРА МЕГА РОК се оказа сред малкото, които разпространиха документи за фестивала SEA OF BLACK в Бургас, като преди това подкрепи и първото издание на WRONG FEST, което надвисна над София в края на юни. 

Липсата на професионални ангажименти към несъстоялия се SPIRIT OF BURGAS 2014, обаче, не предразположи агентите на ТАНГРА да изкарат лятото предимно на дивана с кръстосани ръце и крака - те вече работеха за големия концертен проект в края на лятото - PARADISE LOST щяха да свирят през септември в Античния театър в Пловдив, при това за първи път с оркестър. 

Малоброен екип пътува до Белгия, за да се срещна с групата предварително на фестивала Graspop за едно късо видео интервю, в което вокалистът НИК ХОЛМС и китаристът и основен композитор ГРЕГОР МАКИНТОШ изразиха нетърпение за срещата си с феновете в България. 

 

В същия момент, на 24 юни, радио ТАНГРА МЕГА РОК започна да разпръсква специфично знание. Специална операция, с която се опитаме да разбием митовете в българската и световната история с главен разказвач ЕМИЛ ДЖАСИМ.

Поредицата предизвика обществен интерес и бе отразена от БНТ, а освен това, епизодите са достъпни и до днес в нашата секция PODCAST.

Тази секция бе и една от главните придобивки на новия сайт www.RadioTangra.com, който бе открит за широката публика в разгара на лятото.



Но оставаха най-горещите дни. И именно тогава в новия сайт се появи посланието:

"Живеем в бурни времена. Или още по-точно казано - живеем в разбъркани времена.  Сега, в средата на 2014, отново става нужно да си припомняме нашата национална идентичност. Ние можем да го направим основно на ниво РОК."



И така, в проделжение на 6 седмици, до началото на септември представихме историята на българския рок с участието на главните действащи лица и свидетелствата на очевидците.

Преминахме през всички поколения - от първите - БЪНДАРАЦИТЕ и ЩУРЦИТЕ, ГОШО МИНЧЕВСРЕБЪРНИТЕ ГРИВНИ, ТАНГРА, ФСБ и другите, след това ЕРА, АХАТ, КОНКУРЕНТ, КОНТРОЛ, РЕВЮ и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ, през следващите - BABYFACE CLANPANICAN WHYASKER, АНИМАЦИОНЕРИТЕ...до най-новата вълна - SMALLMAN, ODD CREW и още... и още....  

Чухме отново гласовете на някои от големите музиканти, които загубихме.



Още на 27 юли, ОРЕШАРСКИ най-после подава оставка! Не е зле! Есента приближава, а на нас ни остават 3 основни концерта. В същото време официалният FACEBOOK на ТАНГРА става все по-популярен. 

"Художественият съвет" на радиото вече трескаво мисли по въпроса КОЙ? Кой ще произнесе алтернативното новогодишно обръщение към нацията? Има време...

На 12 септември, легендарните КОНТРОЛ съобщават името на своя нов певец - ИВАН ГАТЕВ и правим световна премиера на първия им запис с него - песента 'Герой' екслузивно по ТАНГРА МЕГА РОК (интервюто).



Новият концертен сезон на радио ТАНГРА МЕГА РОК е открит с шоу тна американските метъл кор машини UNEARTH.

В седмиците преди това, ценителите са озадачени от избора на малката зала на *MIXTAPE 5* за тази група еталон, но развоят на събитията потвържава тезата, че "хората от Тангра си знаят много добре работата."

"Шоуто на UNEARTH ...бе едва третото на такава група у нас. И първото хедлайнърско. В известен смисъл това беше първият допир на българската публика с “истинското нещо”. А истинското нещо кара всички негови имитации, които сме гледали досега – местни и европейски – да изглеждат като карго култ*. - отбелязва репортажът за концерта.



Още преди това шоу да е завършило - основните сили на нашата армия се предислоцират в  Пловдив - предстои грандиозният спектакъл на PARADISE LOST.

Емблематичната английска група пристига няколко дни предварително, за да започне репетиции с Оркестъра на държавна опера Пловдив под диригенството на магнетичния ЛЕВОН МАНУКЯН.

Интересът е огромен - близо половината гости в Античния театър ще бъдат от чужбина - Великобритания, Полша, Франция, Германия, Русия, дори от Щатите.

Привлича ги това, че става дума за първи концерт на PARADISE LOST в историята с истински оркестър. Участва и българският хор 'Родна песен'.

   

Концертът е обезсмъртен от множество камери - PARADISE LOST ще го издадат като филм на DVD и Blue-ray, както и от нашия ТОП РОК фотограф, ЕЛЕНА НЕНКОВА, която снима всичко - ГАЛЕРИЯ КОНЦЕРТ и ГАЛЕРИЯ РЕПЕТИЦИИ.

Не пропускаме да запаметим всички подробости и в два репортажа - на Стифф и на Шахпазов. След края се черпим обилно - още един културен феномен, случил се в България, ще се разпространява в целия свят. Гордост!

 



Последните месеци от годината се отдаваме предимно на слушане, коментиране и пускане на студийна музика по радиото.

Реколтата в края на 2014 се оказва много богата - сред най-съществените издания, които своевременно получават рецензии в RadioTangra.com и са ознаменувани с цели тематични седмици, идват от FOO FIGHTERS, QUEEN, PINK FLOYD, MACHINE HEAD, SLIPKNOT, AT THE GATESBLOODBATH, а талантливото перо на КОКО СТОЙНОВ от 'ДЖИТБОЛ' дебютира и в музикалното поприще с едно наистина запомнящо се ревю на новия албум на AC/DC.

С началото на новата академична година, ТАНГРА МЕГА РОК става арена за обучение на студенти по журналистика от Софийския университет. Ние посещаваме факултета облечени прилично, но и те идват в нашето студио. Теория и практика! Успех, колеги!

"Радиото е мания! Радиото е страст!" - в общи линии, това е Урок №1...

 

И все пак, на 15 ноември отново концерт - разцепваме се като за последно - завършваме акциите си на живо с MADBALL

По-малко от година след предишната си инвазия, зверовете на NYHC са отново тук да махат глави и пак успяват - репортаж и снимки. 

Нашите LAST HOPE продължават с MADBALL за всички останали дати от европейското турне. АЛЕКСАНДЪР БОЯДЖИЕВ разказва след това впечатления в шоуто си 'ПАНИК АТАК' по радиото.  

(Между другото, на концерта в София, около сцената има екрани и всички виждат загубата на ПУЛЕВ от КЛИЧКО.)


Но ние вече гледаме трескаво и към 2015-та, защото FAITH NO MORE предупреждават, че ще издадат новия си албум през април, а на 29 ноември, ден след премиерата на новия сингъл 'Motherfucker' - първи нов запис от 17 години насам, групата изпраща специално видеопослание към феновете в България по радио ТАНГРА МЕГА РОК

 

Вече се водят интересни преговори и за концертни приключения на радиото през предстоящата 2015.... Все по-ясно става и КОЙ ще произнесе ЧНГ....

Малко преди Коледа се появява неустоимо предложение - интересна фланелка, в която са вплетени много от ценностите - справедливост, смирение, успех и благоденствие - един прекрасен подарък за най-близките ви хора.

Все пак, в елхата има няколко стрити заплахи, но животът е пълен с изненади, нали? 



В средата на декември стигнахме до договорка, логото на радио ТАНГРА МЕГА РОК да присъства на новите екипи на мъжкия отбор на един от водещите ръгби клубове в страната - ЯНТРА (Габрово) през новия сезон. Освен основната емблема на гърдите на фланелките, watermark-ът на ТМР ще бъде и отзад на шортите (виж макета долу). 

Клубът е създаден в града в сърцето на България през 1973, близо 20 години след раждането на първите ръгби организации у нас, но много бързо се превръща в основен център на благородния спорт в страната.

Пред есента на 2014, веднага, след като отпразнува своя 40-ти юбилей като вицешампион, ЯНТРА (Габрво) влезе силно в Държавното първенство (8 отбора) и записа рекордни победи в своите мачове. Може би, през пролетта, отборът ще успее да завоюва първата ШАМПИОНСКА титла в своята история.

Празниците са интензивни и силни, изпълнени с много незабравими срещи в студиото и радиопрограми като тричасово шоу с участието на ДАНИ ГАНЧЕВ - основна фигура в ТАНГРА II и АЛЕКСАНДЪР ОБРЕТЕНОВ от Д2.

В последните дни на годината, водещият ВАСКО РАЙКОВ и групата, в която пее - ODD CREW се оказаха готови да скочат на следващото ниво - ще запишат четвъртия си албум в студио Audiohammer във Флорида с прочутия продуцент ДЖЕЙСЪН СЮКОФ (TRIVIUM, CHIMAIRA, DEVILDRIVER, WHITECHAPEL, SIX FEET UNDER).

На 27 декември те започват кампания за набиране на средства в IndieGoGo и само за няколко дни достигат 20 % от необходимото. Ясно е, че ще успеят!



Да, 2014 беше добра за нас. Намерихме много нови приятели, слушателите ни чувствително набъбнаха, през студиото ни преминаха стотици гости, направихме и интересни интервюта със звезди по телефона и всичко изброено по-горе.

Гордеем се с уникалното алтернативно предаване на АНДРЕЙ ВЛАДОВ от Лондон - 'Мегачас', както и специализирани за метъл, хардкор, класически рок, българската сцена, джитбол лудории, спорт, градски истории и смърт, концерти...

Вече е ясно, че 2015-та ще ни донесе още много нови вълнения - и на нас и на вас. Посрещнахме я с гласа на пророка на бог ТАНГРА - ЙОЛО ДЕНЕВ - виж долу.

Известни са и два концерта, с които ще отбележим '9 ГОДИНИ ТАНГРА МЕГА РОК':

4 март 2015 - KULTUR SHOCK i КОНТРОЛ в клуб *MIXTAPE 5* - виж и
5 март 2015 - CROWBAR в клуб *MIXTAPE 5* - виж

Приключението продължава! И е адски вълнуващо! Радваме се, че сте с нас! Благодарим сърдечно! 

Beat the Bastards!

 

Source: www.RadioTangra.com