TARJA TURUNEN played at Bulgaria hall

18 December 2015
news page

 ТАРЯ ТУРУНЕН

и трио в състав: МАКС ЛИЛЯ (чело), ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ (роял), ЧАВДАР ВЪЛКОВ (цигулка)

Коледен концерт на ТАНГРА МЕГА РОК

18 декември 2015, зала 'България', София

текст: Христина Димитрова, снимки: Орлин Николов 

Очаквайте ГАЛЕРИЯ
 
Любимата финландска дива ТАРЯ сътвори коледна магия за стотиците си фенове, събрали се в мъгливата декемврийска вечер в най-хубавата концертна зала в София – зала 'България'.
 

Сняг няма, изглежда няма и да има, ако се вярва на прогнозите, но и без него вечерта беше празнична.

С деветия си концерт в България, част от Ave Maria Christmas TourТАРЯ представи свои интерпретации на на коледни песни и дебютния ѝ албум с класически изпълнения - 'Ave Maria - En Plein Air'. В него тя поднася 12 версии на молитвата 'Ave Maria' – на 11 известни композитори и една своя.

Възторгът на публиката избухна още при самата поява на ТАРЯ на сцената и феновете я посрещнаха с обичайните продължителни овации на крака, още преди да е изпяла и една нота под акомпанимента на МАКС ЛИЛЯ (виолончело), ЧАВДАР ВЪЛКОВ (цигулка) и ГЕОРГИ МИЛТИЯДОВ (роял).

Видимо трогната до сълзи, ТАРЯ поздрави публиката на български и благодари.

Коледната магия се разля още с първите две изпълнения на 'Ave Maria' и необичайната лирична интерпретация на хита от 80-те години на ШЕЙКИН СТИВЪНС - 'Merry Christmas Everyone', с аранжимент, както и на всички останали песни, дело на МАКС ЛИЛЯ.

Очаквано ТАРЯ изпълни и традиционна финландска коледна песен 'Varpunen Jouluaamuna', последвана от първото солово изпълнение на тримата музиканти.

 Между песните ТАРЯ сподели, че е щастлива, че най-после представя традиционния си коледен концерт и пред българските си почитатели и изпълни и собствената си композиция 'Ave Maria' с латинския текст на католическата молитва към Дева Мария.

Тържественото религиозно настроение беше разнообразено от инструменталните  изпълнения на традиционната английска песен 'Green Sleeves' и неземната версия на американската 'The Little Drummer Boy'която беше сред най-коментираните от публиката неща след края на концерта.

По време на закачливата интерпретация на хита на БИНГ КРОСБИ - 'White Christmas' на публиката ѝ се иска да попляска с ръце, дори се чуват плахи опити, които обаче отмират бързо.

Следват още две версии на 'Ave Maria' и 'Walking in the Air'която изтръгна възторжена въздишка и овации от феновете. Всички скочиха на крака и най-после се осмелиха да извадят телефоните си да поснимат. Концертът е към края си, ТАРЯ е затрупана с букети.

Тя се извини че е болна от една седмица и гласът ѝ не е в най-добрата си форма, но въпреки това изпълненията ѝ бяха на достатъчно високо ниво.

Концертът завършва със 'Silent Night, Holy Night' и нови продължителни овации на крака.

Вероятно ще гледаме ТАРЯ отново и отново – ту като рок, ту като лирична оперна певица, но коледният ѝ концерт ще остане нещо специално, не само защото сбъдна мечтата на хилядите ѝ български почитатели, а и благодарение на фантастичните аранжименти на МАКС ЛИЛЯ и великолепния акомпанимент на музикантите.

Ето и снимки на фенове на ТАРЯ от ТМР:

 

Source: RadioTangra.com

Tangra Top 40

  • 1top40 #1Dark Matter
    PEARL JAM
  • 2The Algorithm
    PUSCIFER
  • 3Dyavol Mraz
    FYELD
  • 4Rumen (да живей)
    ALIENS IN SEARCH OF SPACE NAR
  • 5The Walk
    LAVASONIC

Gig guide

27
Jul
Sofia Metal Fest 2024 Арена София
27
Jul
HILLS OF ROCK 2024 Гребна база, Пловдив
27
Jul
BEHEMOTH Колодрума, София
30
Jul
TOXIC HOLOCAUS Клуб 'При черепите', София
3
Aug
SEA OF BLACK 2024 Летен театър, Бургас