MARK FOGGO'S SKASTERS - Марк Фого

20 Март 2007
news page
"Пея за основното предимство на живота в Холандия в песента "Hashish from Amsterdam", ха-ха!"

Британският ска-злодей Марк Фого тръпне от нетърпение да посети България с бандата си Mark Foggo's Skasters на 23 март. Поводът е концерта по повод първия рожден ден на Тангра Мега Рок!

Васил Върбанов: Хей, Марк, как си?

Марк Фого: Хей, чудесно, благодаря!

В. В.: Къде се намираш в момента?

М. Ф.: В Белгия съм, в град Антверпен. Седя си край морето.

В. В.: Как е времето?

М. Ф.: Ужасно! Тук винаги е гадно.

В. В.: Ха-ха! Знаеш ли, че всъщност точно днес, 20 март, е рожденият ден на Тангра Мега Рок?

М. Ф.: Честит рожден ден!

В. В.: Благодаря! След три дни ще свирите тук, в София, именно по този повод. Защо едва сега ще дойдете за първи път в България?

М. Ф.: О, не знам, трябва да питаш букинг агента ни. Никой не ни е канил досега.

В. В.: Знаеш ли, че тук сте много популярни с песента си "Hashish from Amsterdam"? Кажи ни нещо повече за нея. Интересно е, например, че я няма в сборния диск с най-добрите ви парчета...

М. Ф.: Да, странно е. Сигурно сме я оставили за следващия сборен албум, ха-ха! А историята е, че преди години бяхме на турне в Германия. Ние сме от Холандия и веднъж, по време на саундчек, един от музикантите засвири популярната песен "Tulips from Amsterdam" ("Амстердамските лалета"). Лека-полека всички се включихме, а аз реших да пея "хашиш" вместо "лалета". Впоследствие, когато се върнахме у дома, записахме версия на парчето в ска-вариант със заглавие "Hashish from Amsterdam".

В. В.: Знаем, че си роден в Ливърпул. Защо избяга от Англия?

М. Ф.: В края на 70-те свирех в английска пънк банда, но се разпаднахме. Тогава барабанистът ни замина за Ротердам, за да се присъедини към едни местни пънкари. Поддържахме връзка известно време и веднъж той ми предложи да му отида на гости за две седмици, за да се повеселим както в доброто старо време. Така и направих и оттогава живея в Холандия.

В. В.: Какви са предимствата на живота в Холандия?

М. Ф.: Е, пея за основното предимство в песента, за която си говорихме преди малко, ха-ха-ха! Иначе... Когато пристигнах в Холандия, се запознах с няколко музиканта и решихме да видим какво можем да направим заедно. Посвирихме, изнасяхме концерти и записахме сингъла "New Shoes" - има го в сборния албум - който стана хит в Северна Европа. Оттам нещата потръгнаха и нямаше никакъв смисъл да се връщам в Англия.

В. В.: В петък ще ви видим и чуем на живо в София заедно с още 4 банди. Какво мислиш за The Toy Dolls?

М. Ф.: Не ги познавам лично, но се кефя много на музиката им. Голяма забава!

В. В.: А какво очакваш от престоя си в България?

М. Ф.: Нищо не знам за страната ви, така че изненадата ще е пълна. Очаквам посещението си при вас с нетърпение.

В. В.: Би ли ни представил групата си, Mark Foggo's Skasters?

М. Ф.: Съществуваме от двайсетина години. В състава сме седмина, но от основателите на бандата останахме само аз и Паул Бердинг, саксофонистът, който, между другото, стана баша преди 2-3 дни. Иначе групата ни е доста стабилна - барабанистът ни Рене Беарт, например, е с мен почти 10 години. Последната смяна, която направихме, стана факт преди няколко месеца, когато старият ни китарист Мистър Фиш реши, че е време да сформира собствена ска банда, така че на негово място взехме едно 22-годишно хлапе, което свири феноменално! Казва се Люк Хуверт.

В. В.: Какво казаха родителите му, когато разбраха, че ще свири с Mark Foggo's Skasters?

М. Ф.: Не знам, не съм ги питал, хе-хе! Люк вече свиреше в една друга холандска ска банда, така че просто го отмъкнахме оттам. Кофти е, защото той беше водещата фигура там. Чувствам се леко виновен, но, в крайна сметка, Skasters заслужават само най-доброто, ето защо трябваше да си го вземем на всяка цена.

В. В.: Е, остава да ви пожелая приятен полет до България вдругиден.

М. Ф.: Да, ще започнем купона още в самолета, ха-ха!

Права: Тангра Мега Рок

Източник: