RIVERSIDE - Мариуш Дуда

03 Май 2011
news page
Европейският прогресив феномен празнува 10 години - идва за втори концерт в България!

RIVERSIDE имат изключително сериозно количество верни фенове и в България.

В момента, групата от Варшава отбелязва своята 10-та годишнина със специално турне, както и интересно ново CD. На 9 май, RIVERSIDE ще се представят пред българската публика - на най-престижната сцена в страната - зала 'България'!

За всичко това, говорим с басиста-вокалист МАРИУШ ДУДА.

едно интервю на Насо Русков

ЗДРАВЕЙ МАРИУШ! КАК СИ, КЪДЕ СИ?
В момента съм в моя роден град, Варшава, в Полша. Тъкмо гледам облаците и изглежда, че ще вали. Дано не се депресирам.

О, НЕЕЕ! НЯМА ДА СЕ ПОТИСКАШ! ТУК СЪЩО ВАЛИ, НО НИЕ СМЕ ВЕСЕЛО ПИЯНИ!
Хахаха, добре тогава.

КАЖИ НИ КАКВО ЗАКУСВА.
Засега нищо, тепърва ще си правя закуска. Днес е почивен ден, във Варшава 1-ви и 3-ти май са почивни дни, във връзка с конституцията. Затова днес си позволих да стана малко по-късно.

RIVERSIDE

ТУРНЕТО ВИ ТЪКМО ЗАПОЧВА. СЪПОРТ ГРУПАТА Е TIDES FROM NEBULA. КАК СТАНА ТАКА, ЧЕ ГИ ВЗЕХТЕ? ЛИЧНО ВИЕ ЛИ ГИ ПОКАНИХТЕ И КАКВО МОЖЕШ ДА НИ КАЖЕШ ЗА ТЯХ?
Те искаха да дойдат с нас. Познаваме ги отдавна и много харесваме първия им албум, а сега те издават и втори. Те също са от Варшава. Мисля че са много интересна и оригинална група, и стилово има връзка помежду ни. Много хора ще останат доволни от тях.

ТУРНЕТО БЕЛЕЖИ 10 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА RIVERSIDE. ГЛЕДАЙКИ НАЗАД, КОИ СА ВЪРХОВЕТЕ И СЪОТВЕТНО НАЙ-НИСКИТЕ ТОЧКИ ОТ КАРИЕРАТА ВИ ДО ТОЗИ МОМЕНТ?
Ами, върховете са подписването на договора с германския лейбъл InsideOut. Благодарение на това вече сме добре познати в определени кръгове. Също и турнето с Dream Theater. А също и някои албуми, които сме издали тук-таме хаха.

Най-неприятните моменти са някои концерти, за които дори не ми се говори.

ТОЛКОВА ЛИ ЗЛЕ БЯХА?
Да.

ЗАЩО СЕ ПОЛУЧИ ТАКА - БЯХТЕ ПИЯНИ ИЛИ ОЗВУЧАВАНЕТО БЕШЕ ШИТ?
Точно така - втория вариант. Благодарение на което не звучахме особено добре.

RIVERSIDE

ИМАТЕ ЛИ ХУБАВИ СПОМЕНИ ОТ ПЪРВИЯ ВИ КОНЦЕРТ В БЪЛГАРИЯ? ИМАШЕ ЛИ ИЗВРАТЕНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ ИЗПЪЛНЕНИ С ЛУДОСТ, СЕКС, НАСИЛИЕ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?
О Боже, хахаха! Според мен този концерт бе най-голямата изненада от цялото миналогодишно турне, защото не очаквахме, че ще дойдат толкова много хора. Не подозирахме, че сме толкова известни в България. Затова се получи един от най-яките концерти от турнето.

По тази причина решихме, че задължително трябва да се върнем тази година, този път с музика не само от новите албуми, но от всички периоди. Смятам, че пак ще стане страшен концерт.

МЕЖДУ ДРУГОТО СЕГА ПРАВИМ СЕДМИЦА НА MARILLION ПО РАДИОТО. ВИЕ ХАРЕСВАТЕ ЛИ ГИ?
Не съм голям фен на последните им няколко албума. Спрях да ги слушам някъде след 'MARBLES'. Но въпреки това изпитвам голямо уважение към тях. Повечето от нас ги харесваме, нашият барабанист е луд фен на Marillion, независимо какво издават. Аз мисля, че са велика банда, макар да не са 100% нашия тип музика.

RIVERSIDE

НАСКОРО НАПРАВИХМЕ ИНТЕРВЮ С ЕСА ХОЛОПАЙНЕН, КИТАРИСТА НА AMORPHIS. ТОЙ СПОДЕЛИ, ЧЕ ВИЕ СТЕ ЛЮБИМАТА МУ НОВА ГРУПА.
Ами, това е чудесно, хаха.

ВИЕ СРЕЩАЛИ ЛИ СТЕ СЕ С ТЯХ? ХАРЕСВАШ ЛИ МУЗИКАТА ИМ?
Харесвам ги много, правят интересна музика. Мисля че се засякохме на един фестивал в Щатите. Те са пичове и когато чуя, че някой е казал нещо такова за нас, това ме кара да се усмихвам.

RIVERSIDE


ИМАТЕ ЧИСТО НОВО EP - 'MEMORIES IN MY HEAD'. КАКВО МОЖЕШ ДА НИ КАЖЕШ ЗА НЕГО?
Това е много специално издание, свързано с 10-годишнината на групата. Всичко - текстовете и музиката - са свързани с миналото ни. Бих казал, че това приключва един цикъл от съществуването на групата.

В него влиза всичко от първия ни албум до 'MEMORIES IN MY HEAD'. От тук нататък ще видим. Но това определено е краят на един цикъл и има специално значение за нас. Надявам се да има специално значение и за онези, които ще си го купят и слушат.

ЩЕ ГО ПРОДАВАТЕ ЛИ НА КОНЦЕРТА ТУК, В СОФИЯ?
Да, може да бъде и поръчан предварително още този месец. Официално 'MEMORIES IN MY HEAD' излиза в средата на месец юни. Но от началото на май всеки, който дойде на наш концерт ще може да си купи диска.

ИНТЕРЕСУВАШ ЛИ СЕ ОТ ФУТБОЛ?
За съжаление, никак. Аз съм единственият, който не се интересува. Зег ми е луд футболен фен и един такъв у дома е достатъчен.

ПИТАМ ТЕ ЗАЩОТО АЗ СЪМ ОТ АРСЕНАЛ И ТАМ ИМА ДВАМА ПОЛСКИ ВРАТАРИ, ЕДИНИЯТ ОТ КОИТО ИМА НЕПРОИЗНОСИМОТО ИМЕ WOJCIECH SZCZESNY.
А, да, произнася се "счйешни".

ЕХ ВИЕ С ВАШИТЕ СЪГЛАСНИ! ДА ПОГОВОРИМ НА АКТУАЛНА ТЕМА. СМЯТАШ ЛИ, ЧЕ ОСАМА БИН ЛАДЕН НАИСТИНА Е МЪРТЪВ?
О Боже, хаха! Честно казано мисля, че е жив и се е превърнал в Лейди Гага. Не, ако трябва да говорим сериозно, смятам, че е мъртъв и може би не трябва да се шегуваме за такива неща. Изминаха десет години и може би беше време да се приключи с тази история. Надявам се да е мъртъв.

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ВАС НА КОНЦЕРТА В СОФИЯ?
Много изненади. Няма да свирим музика само от последните два албума, както направихме миналата година. Ще има парчета от последните десет години, плюс някои изненади и кавъри.

ДЪЛЪГ ЛИ ЩЕ БЪДЕ СЕТА?
Да, планираме два часа. Мисля че на хората ще им хареса. Надявам се никой да не заспи.

права Тангра Мега Рок

RIVERSIDE

Източник: