FAITH NO MORE - Били Гулд

26 Май 2011
news page
За новия си проект THE TALKING BOOK, за миналото и бъдещето на FAITH NO MORE и мн.др

Той е наш стар приятел. До голяма степен с негова помощ стартирахме Тангра Мега Рок преди 5 години.

Сега БИЛИ ГУЛД прави нов звуков експеримент, наречен THE TALKING BOOK - съвместен проект със своеобразния звуков концептуалист - ДЖАРЕД БЛУМ, създател на абстрактен поп под името 'Blanketship'.

Разговорът с БИЛИ ГУЛД е по телефона - в България е късно вечер, в Калифорния е около обяд.

едно интервю на Насо Русков

КАК СИ, БИЛИ? КОЛКО Е ЧАСЪТ ПРИ ТЕБ?
12:25 следобед.

ОКЕЙ, ТИ КЪДЕ СИ СЕГА, В САН ФРАНСИСКО ЛИ?
Да, в Сан Франсиско съм.

Е, КАК СИ?
Много добре. Доста съм зает, но това е хубаво.

FNM

ДОБРЕ. ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ НАЧАЛОТО И ЩЕ СТИГНЕМ И ДО НОВИЯ АЛБУМ,  ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОЙТО ПУСКАХМЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА, КОГАТО ТРЯБВАШЕ ДА СИ ГОВОРИМ С ТЕБ, НО ТИ БЕШЕ НА КОНЦЕРТ НА ECHO AND THE BUNNYMEN.
Да ти кажа, най-тъжното е, че не успях да вляза в залата и пропуснах концерта.

НЕ УСПЯ ДА ВЛЕЗЕШ ИЛИ ЗАКЪСНЯ?
Не можах да вляза.

ТОЧНО ТИ? ТА ТИ СИ БАСИСТЪТ НА FAITH NO MORE! КАК ТАКА НЕ СА ТЕ ПУСНАЛИ?
Знам, знам. Сърцераздирателно е, нали?

В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ИЗХВЪРЛЯМ ВСИЧКИТЕ СИ ДИСКОВЕ НА ECHO AND THE BUNNYMEN НА БОКЛУКА.
Да ти кажа, нещо странно ми се случи миналата седмица, точно когато трябваше да направим интервюто. Някой дойде у нас и ме завърза с белезници за климатика. Чувах че телефонът звъни, но не можех да се добера до него.

ЗАВЪРЗАХА ТЕ, А? ТАКА СИ И ЗНАЕХМЕ!
Да, приковаха ме към климатика и въпреки че чувах звъненето на телефона, нямаше как да стигна до него.

ЧЕСТНО КАЗАНО, НИЕ ТЪКМО ТОВА СИ И ПОМИСЛИХМЕ ХАХА!
Хахаха, ами то така и стана.

FNM

НИКОЙ НЕ ПРЕДПОЛАГАШЕ, ЧЕ Е ВЪЗМОЖНО FAITH NO MORE ДА СЕ СЪБЕРАТ ОТНОВО, НО ЕТО ЧЕ ТОВА СТАНА. ГЛЕДАЙКИ НАЗАД, КАКВО ТЕ ИЗНЕНАДА, БЕШЕ ЛИ ТИ ПРИЯТНО ЦЯЛОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ И БИ ЛИ ГО НАПРАВИЛ ОТНОВО НЯКЪДЕ В БЪДЕЩЕТО?
Определено бях изненадан. Според мен, това че го направихме, беше супер. По-скоро имах опасения, отколкото да се вълнувам. Все пак всички ние бяхме с 13 години по-стари, не се бяхме виждали от известно време и изобщо нямах представа кой в какво състояние на духа е. Просто се надявах да успеем да се съсредоточим и да свършим добра работа. Мисля че всичко се получи много, много по-добре, отколкото някога съм очаквал.

Бих казал, че....хм, нека помисля...Бих казал, че цялото това нещо бе много положително преживяване. Що се отнася до това дали бих участвал в нещо подобно отново - да, с най-голямо удоволствие. Но смятам, че ако ще продължаваме, в един момент ще трябва да направим нещо ново. Цялото преживяване трябва да е съзидателно.

Беше много яко да свирим старите парчета и отново да сме заедно като хора, но ако ще го правим отново, смятам, че трябва да развием нещата нататък.

ВСИЧКИ СИГУРНО СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО НЕ ЗАПИСАХТЕ НОВА МУЗИКА....
Аз също се чудя. Ние не сме композирали нищо ново де. Все пак взехме окончателното решение за събирането на групата едва два месеца преди началото на турнето и тогава вложихме цялата си енергия в това да влезем във форма и кондиция.

СЛЕД ТОЛКОВА ДЪЛГО ТУРНЕ, СИГУРНО ИМА ИНТЕРЕСНИ ПРИКЛЮЧЕНИЯ, КОИТО БИ МОГЪЛ ДА СПОДЕЛИШ С НАС?
От турнето ли?

АКО ИСКАШ МОЖЕ И ОТ РЕПЕТИЦИИТЕ.
Интересни приключения казваш...Трябва да помисля...По принцип цялото това нещо беше толкова сюрреалистично, толкова странна ситуация...Навремето когато правехме турнета непрекъснато трябваше да се борим, за всичко - борехме се един с друг, борехме се срещу всички онези хора, които не разбираха странната ни музика...Така че, да ти кажа, това което най-много ме впечатли, бе че този път толкова много хора знаеха за нас и харесваха музиката ни. Всичко друго остава на второ място.

 TB

ОКЕЙ, ДА ПОГОВОРИМ ЗА НОВИЯ ТИ ПРОЕКТ - 'THE TALKING BOOK', ЗАЕДНО С ДЖАРЕД БЛУМ. КАК СЕ СТИГНА ДО НЕГО И КАК ОЧАКВАШ НИЕ ДА ВЪЗПРИЕМЕМ ТАЗИ МУЗИКА?
Да ти кажа, изненадан съм, че сте пускали толкова много парчета от него по вашето радио. Защото това не е нещо, което повечето хора биха очаквали от мен. Така че, благодаря ви.

МОЛЯ.
Този проект е нещо, което...Има един пич в Сан Франсиско - Джаред. Познавам го от години и той винаги е правел такива неща, тип звукови колажи и т.н. Аз чат-пат му помагах, най-вече със смесванията и мастеринга. Така че през годините бяхме работили заедно и в един момент си казахме - защо не направим нещо по-музикално?

И ето какво сътворихме. За мен това беше нещо много различно и ни отне над шест месеца. Мисля, обаче, че е нещо много готино. Доста ми харесва как се получи, харесва ми как звучи и няма нужда от послания към когото и да е - дори не е нужно хората да го харесат, няма да плача ако не го харесат. Аз съм щастлив от това, което направихме и нощем спя спокойно.

COVER

ЗАСЕГА С ТОЗИ ПРОЕКТ ИМАТЕ ЕДИН ЕДИНСТВЕН КОНЦЕРТ, НАЛИ?
Точно така.

Е, КАК МИНА?
Беше супер. Майк Патън ни предложи да участваме в този концерт. Той вече го бе уговорил и търсеха група, която да открие. Една вечер излязохме заедно и аз му дадох диска на Talking Book - просто ей така, да го чуе. На другия ден той ми се обади и ме попита "дали можем да участваме в концерта?". Трябваше да измислим как да изпълняваме тази музика на живо. Беше си предизвикателство. Смятам обаче, че се справихме и се получи много добре.

КАК РЕАГИРА ПУБЛИКАТА? С ВЕЖЛИВО РЪКОПЛЯСКАНЕ?
С ръкопляскане, с викове и крясъци. Получи се като на рок концерт! Ние им свирим някаква експериментална музика, а те викат и се кефят! Беше много причудливо, но и много яко, с позитивна енергия. Мисля че ще се опитаме да направим турне в Европа, така че ако имаме късмет, ще се видим с вас в София.

НА ТВОЯТА СТРАНИЦА В УИКИПЕДИЯ ПИШЕ ЗА ПРОЕКТ НА ИМЕ "FEAR AND THE NERVOUS SYSTEM"...НЕ ПИШЕ НИЩО ДРУГО ОБАЧЕ....БИ ЛИ НИ КАЗАЛ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС?
Ами, ето каква е историята. Преди две години ми се обади Мънки, китаристът на KORN. Той и двама негови приятели записваха някакви неща. Имаха си студио и ми казаха, че правят нещо много по-различно от музиката на Korn. Един наш общ познат беше слушал записите им и ми каза, че са доста яки, така че реших да отскоча до там и да чуя за какво става въпрос.

Оказа се, че музиката е доста добра. Така че аз се хванах и записах басове на парчетата им. Знам, че всички те бяха много заети през последните две години и ето че чак сега, този месец, тези записи вече са миксирани и мастерирани. Всичко е готово и съвсем наскоро чух крайния резултат. И трябва да ти кажа, че съм доста впечатлен. Не знаех какво да очаквам, но според мен се е получило страхотно.

СКОРО ЛИ ЩЕ ИЗЛИЗА ТОВА НЕЩО?
Да. Все пак, те тъкмо го завършиха, така че сега тепърва решават как ще го издават, чрез коя компания и така-нататък. Аз стоя настрана от тези неща.

BG
в студиото на Тангра Мега Рок 2007

ДА ПОГОВОРИМ ЗА ТВОЯ ЛЕЙБЪЛ, KOOLARROW RECORDS, КОЙТО ОТНОВО ФУНКЦИОНИРА НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ.
Точно така!

Е, КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ ОТ ТВОЯ МАЛЪК, ЗАГАДЪЧЕН, ЕКСЦЕНТРИЧЕН ЛЕЙБЪЛ? ЧУВАМ ЧЕ ИМАТЕ НОВИ, ВЪЛНУВАЩИ ПОПЪЛНЕНИЯ...
Да, така е. Подписахме с Dubioza Kolektiv. Те са от Сараево и ако всичко върви по план, скоро ще ги гледате и в София. Те са готини. Удоволствие е да се работи с тях. Моят лейбъл е малък и ако искам да продължи да съществува, мога да издавам най-много два-три албума на година. Затова когато реша да издавам някоя група, гледам да е банда, с която можем да работим заедно, да си сътрудничим. С тези пичове се чувствам точно така. Както и с La Plebe. Общо взето се занимавам само с групи, с които ми е приятно да работя.

МЕЖДУ ДРУГОТО, СЪВСЕМ НАСКОРО ТАНГРА МЕГА РОК НАВЪРШИ ПЕТ ГОДИНИ.
Между другото - честито!

БЛАГОДАРЯ. ТИ ОЧАКВАШЕ ЛИ ДА СЕ ЗАДЪРЖИМ ТОЛКОВА ДЪЛГО?
Познавайки духа на вашето радио и хората, които стоят зад него, никога не съм се съмнявал в това, дори за секунда.

ЗНАЧИ СМЯТАШ, ЧЕ ВЪРВИМ В ПРАВИЛНА ПОСОКА?
Вие винаги вървите в правилна посока.

КАЖИ ТОГАВА КАКВО СТАВА С РЕМИКСА НА ПАРЧЕТО НА TANGRA MEGA MULLETS?
А-ха! Mega Mullets! Ами, работя по ремикса и по едно време стигнах до задънена улица, така че реших да си взема почивка, но обещавам че ремикс на Mega Mullets ще има!

ПРЕДСТОИ НОВ АЛБУМ НА JANE'S ADDICTION. ЧУ ЛИ НЕЩО ОТ НЕГО?
Знам че ще има нов албум, но не съм слушал нищо от него.

BG

КАКВО ЩЕ ПРАВИШ СЛЕД ТУРНЕТО ПРЕДСТАВЯЩО THE TALKING BOOK? ИМАШ ЛИ ДРУГИ ПРОЕКТИ И ПЛАНОВЕ?
Вече мисля за следващия албум на Talking Book. Има много неща, всеки ден правя по нещо. Имам си студио и постоянно композирам. В момента, обаче, няма нещо, за което бих могъл да говоря. Твърде рано е. Веднъж, преди около пет години, споменах за един тогавашен проект, но той не се материализира, а до ден днешен ме питат зе него. Затова предпочитам да си мълча, докато няма нещо готово. Гарантирам обаче, че предстои много музика. Вижте и нашия уебсайт - www.koolarrow.com

И НАКРАЯ - СТАНАХТЕ ЛИ ОТВРАТИТЕЛНО БОГАТИ ОТ ТУРНЕТО НА FAITH NO MORE?
Чак отвратително - не...За съжаление. Така че все още ми се налага да се държа учтиво с хората.

права Тангра Мега Рок
 

Източник: