CLAWFINGER - Зак Тел

04 Август 2009
news page
"Това не е ядрена физика, а рокенрол!"

CLAWFINGER са ко-хедлайнер на третата и заключителна вечер на фестивала ‘Spirit of Burgas’ 2009. Групата, която се прочу с хитовете ‘The Truth’, ‘Nigger’, ‘Do What I Say’, ‘Biggest & The Best’ и т.н. ще излезе пред публиката в 21:30.

Последният (засега) албум на шведско-норвежките машини CLAWFINGER се появи преди 2 години от Nuclear Blast.

За миналото, настоящето и бъдещето, говорим с вокалиста ЗАК ТЕЛ, в 11:00 сутринта.

едно интервю на Насо Русков

ДОБРО УТРО, КАК СИ?
Честно казано, адски съм уморен. Много тежък уикенд, но не се оплаквам.

КАЗВАШ ТЕЖЪК...ДА НЕ СТЕ БИЛИ НА ПАРТИ? ИЛИ МОЖЕ БИ СТЕ СВИРИЛИ...ИЛИ ПЪК НЕЩО ЛИЧНО?
И двете. В събота свирихме в Германия, а в неделя участвахме на Уудсток в Полша – това е най-големият фестивал в Европа.

ПОЛСКИ УУДСТОК?
Да, невероятно мащабен фест – близо 400 000 души, абсолютна лудница.

ZAK TELL 

КАКВО НОВО В ЛАГЕРА НА CLAWFINGER?
Хм...трудно мога да дам отговор на това, но ще се опитам да го обобщя. Новото е, че се опитваме да оцелеем, също като много други групи. Музикалният бизнес не е онова, което беше преди 15 години. В днешно време не можеш да се издържаш само от групата, затова работим и други неща, за да си плащаме наемите, като се стараем да намираме достатъчно време и за Clawfinger.

Единственото, което планираме е да презапишем и преиздадем албума 'DEAF DUMB BLIND' за 20-годишнината на бандата. Планът е да презапишем всички парчета от албума и да поканим някои гост-музиканти. Говорим си за това с Rammstein и Питър Тегтгрен (Pain/Hypocrisy). С течение на годините се сприятелихме с някои хора и се надяваме те да добавят нов цвят и привкус на старите песни.

ЗНАЧИ НАПЪЛНО ЩЕ ПРЕЗАПИШЕТЕ ПЕСНИТЕ, ТАКА ЛИ?
Да. Защото догодина е 20-годишнината, откакто направихме групата, така че това ще е нещо като отпразнуване на този факт. За нас така или иначе всеки път, когато свирим е празник. Освен това ще е подарък за най-верните ни фенове, които са с нас от самото начало.

Ще видим какво ще стане, но ако наистина успеем да привлечем и приятелите ни от други групи за този проект, може да се получи нещо по-интересно от един обикновен римейк на оригинала. Планът е да се получи нещо по-различно.

ИНТЕРЕСНО ЧЕ СПОМЕНА RAMMSTEIN. ВАШИЯТ БАРАБАНИСТ ХЕНКА УЧАСТВА В EMIGRATE - СОЛОВИЯ ПРОЕКТ НА РИХАРД КРУСПЕ. ДОКОЛКО СТЕ БЛИЗКИ С RAMMSTEIN?
Всъщност Хенка вече не свири с нас, но той действително участваше в албума на Рихард. Не знам доколко може да си близък с хора от други групи в днешно време, при положение, че всеки е толкова зает със собствените си проекти. Много хора, обаче, не знаят че през 1995-та година Rammstein бяха съпорт на Clawfinger. По онова време ние бяхме много по-известни от тях. Така че ги познаваме още оттогава. Разбира се, по-късно те ни се отплатиха като ни поканиха да им бъдем съпорт на голямото турне, което правиха през 2001-ва. Освен това сме правили ремикси за тях и така-нататък, така че има връзка между двете групи, но не е като да си бъбрим всеки ден по телефона.

КОГАТО ПЪРВОНАЧАЛНО ПРОБИХТЕ, НЕПРЕКЪСНАТО ВИ СРАВНЯВАХА С RAGE AGAINST THE MACHINE. МНОЗИНА ТВЪРДЯХА, ЧЕ И ДВЕТЕ ГРУПИ БИЛИ ГНЕВНИ, С ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕКСТОВЕ И МУЗИКА, СЪДЪРЖАЩА РОК, РАП, МЕТЪЛ И ДОРИ ФЪНК ЕЛЕМЕНТИ...
Ами... разбирам защо биха си го помислили, но честно казано аз лично не намирам много сходства между нас и тях. Освен че и той се казва Зак, и че и двамата рапираме... Иначе те използват много фънки-блус метъл рифове и текстовете им са много по-политически, докато ние... ние се придържаме към по-ясна структура - музиката ни е по-"германска", по-"маршова". При нас няма много фънк. А и моите текстове са може би малко по-лични от неговите, които са в повече в стил Че Гевара. Аз приемам сравненията с тях като комплимент и не ме дразнят, но просто не виждам много прилики между нас и тях. Често са ни сравнявали с Rage Against The Machine - това не ме притеснява, но просто не мога да го разбера.

КАТО СТАНА ВЪПРОС ЗА ПОЛИТИКА, ВСИЧКИ ПОМНИМ ВАШАТА ПЕСЕН 'STEP ASIDE' ОТ 2003-ТА, КОЯТО ПРЕДИЗВИКА БУРНА РЕАКЦИЯ В ЩАТИТЕ ЗАРАДИ ТОВА, ЧЕ КРИТИКУВАХТЕ ДЖОРДЖ БУШ. КАК ТИ СЕ ВИЖДА ПОЛИТИЧЕСКАТА ОБСТАНОВКА В СВЕТА ДНЕС?
Е, политиката си е политика. Неслучайно думата "politics" се римува с "polytricks". Иначе, това е много сложен въпрос. Не казвам, че ние никога не сме били политически ангажирани, но сме го правили по един по-личен начин, по-скоро сме гледали какво се случва и сме коментирали. Аз никога не съм бил нито с леви, нито с десни убеждения. Ако трябва да споря на тема политика с някой, който е врял и кипял в тези неща, ще загубя спора за нула време.

Аз винаги съм се доверявал по-скоро на разума и сърцето си да ме насочват кое е редно и кое не, кое е добро и лошо. Естествено коментирам теми като хомофобията и расизма, тъй като това са неща, които би трябвало да вълнуват всеки нормален човек, който има поне някакви чувства.

CLAWFINGER

ВИЕ ЩЕ СВИРИТЕ НА ТРЕТИЯ ДЕН ОТ ФЕСТИВАЛА В БУРГАС, ДОКАТО FAITH NO MORE СА ХЕЙДЛАЙН НА ПЪРВАТА ВЕЧЕР.
Да, видях това - жалко че не сме в един и същи ден. Гледахме Faith No More преди около месец на един от най-големите шведски фестивали.

КОГАТО СПОМЕНАХМЕ НА БИЛИ ГУЛД, ЧЕ И ВИЕ ЩЕ УЧАСТВАТЕ НА SPIRIT OF BURGAS, ТОЙ КАЗА: "СУПЕР, ХАРЕСВАМ ТЕЗИ ПИЧОВЕ".
Видяхме се с тях за малко на въпросния фестивал. Всъщност, именно Били ни вкара в списъка на гостите. 

Ние свирихме с Faith на Monsters of Rock в Южна Америка през 1995-та. Нашият пианист се свърза с Били чрез Facebook и той без проблеми ни вслючи в тяхния списък от гости за феста в Швеция. Концертът на Faith No More беше просто фантастичен. Определено още си ги бива.

CLAWFINGER СТЕ В ЕДИН И СЪЩИ ДЕН С CRYSTAL METHOD...
Помня ги, имам един техен албум. Мисля, че се казва 'VEGAS' и страшно много ми харесва. Особено парчето 'Trip Like I Do' е направо велико.

Иначе не ги следя постоянно - има толкова много яка музика, че човек просто губи дирите на някои групи.

CLAWFINGER СТЕ СВИРИЛИ И СТЕ БИЛИ НА ТУРНЕТА С ЕДНИ ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА В РОК МУЗИКАТА - КОИ БЯХА НАЙ-ЯКИТЕ АГЕНТИ?
Най-готините типове бяха Alice In Chains. Ясно си спомням как преди първия концерт с тях - в лондонската 'Брикстън Акадeми' - Джери и Лейн дойдоха в нашата гримьорна и ни казаха, че ако има нещо, което ни притеснява или от което сме недоволни, непременно трябва да ги уведомим.

Искаха да са сигурни, че си прекарваме добре и че всичко ни е окей, защото самите те са били третирани много лошо от Van Halen, когато са били техен съпорт.

Двамата бяха като Бийвъс и Бътхед - в най-добрия смисъл. Дойдоха в гримьорната ни да си поговорим и ни казаха тези неща. А това беше много важно за нас, защото това бе първото ни европейско турне. Да не говорим, че бяхме зверски фенове на Alice In Chains. Даже когато ни се обадиха с предложението да откриваме за тях на цялото им европейско турне, ние помислихме, че някой се ебава с нас.
Те бяха направо невероятни на концерт... и предполагам, че все още са. Макар че липсва един много важен човек, поне аз смятам така. Знам, че сега отново се завръщат и вероятно са все така добри. Не съм слушал нищо с новия вокалист, но аз съм от старата школа и за мен истинските Alice In Chains бяха с Лейн Стейли. Знам, че като казвам това сигурно звуча като някакъв дъртак, но това е положението.

CLAWFINGER

КАКВО ЩЕ СВИРИТЕ В БУРГАС? СТАРИТЕ ХИТОВЕ? НЕЩО НОВО?
Ами, нямаме чистонови парчета. Най-'новото' е от албума 'LIFE WILL KILL YOU' от 2007-ма. Това е най-последното засега. Иначе ще свирим неща от всичките албуми. Съществуваме вече 20 години и първият ни албум беше в далечната 93-та, но това не значи, че никога не свирим 'Nigger', 'Truth' или която и да е от онези песни - те са класики за своето време.

А И ПУБЛИКАТА ОТКАЧА, КОГАТО ГИ СВИРИТЕ...
Тъкмо затова и на нас все още ни е приятно да ги изпълняваме - защото когато се покачи адреналинът и хората се забавляват, тогава няма значение дали си свирил някое парче хиляди пъти. Така или иначе ние сме написали тези песни. Не ги махаме от репертоара само защото са ни писнали. Разбира се променяме подредбата на парчетата и може би с някои отнема малко повече време докато ни "изстрелят", но когато си на сцената и ти е кеф, всичко се връзва.

ХАЙДЕ, ЧАКАМЕ ВИ В БУРГАС!
И аз благодаря. Нямаме търпение да дойдем. Ше се постараем да направим голямо парти на сцената, заедно с публиката - това е големият план. Сигурен съм, че всички ще си изсараме чудно. Това не е ядрена физика, а рокенрол!

права Тангра Мега Рок

WARNING

Източник: