Тихомълком демонтираха барелефа на ДЖОН ЛЕНЪН в центъра на София

08 Януари 2019
news page
Барелефът на ДЖОН ЛЕНЪН, който бе поставен в центъра на София по повод 30-годишнината от неговото убийство, е бил демонтиран. Извършителят все още е неизвестен!  
 
Още след Коледа, Радио ТАНГРА МЕГА РОК сезира кмета на район 'Средец', МАРИЯ АЧКОВА, която ни увери, че започва проверка във всички институции, които биха имали отношение към случая. И ще подаде сигнал и в 1 РПУ на МВР. 
 
Барелефът на художника ПЕТЬО МАРИНОВ бе монтиран през 2010 на стената на сградата на бившия нотариат откъм 'Граф Игнатиев' и в последните месеци бе недостъпен за гражданите, защото се оказа в ничията зона зад загражденията по повод ремонта на улицата.  
 
След отварянето на тази част от улицата за движение, 'ДЖОН ЛЕНЪН' вече не е на стената, а според г-жа АЧКОВА, от Столичен инспекторат нямали никаква информация по случая. От строителната фирма GP Group знаели за липсата още преди Коледа, но стената не била в обхвата на техния ремонт.
 

снимка: registersofia.bg
 
Радио ТАНГРА МЕГА РОК се свърза и с отдел 'Връзки с обществеността' на КПКОНПИ, които са сегашните стопани на бившия нотариат. Те ни увериха, че нямат нищо общо с демонтажа на барелефа и очакват цялостния край на всички строителни дейности в района (в това число и станция на метро), за да започнат цялостна реконструкция на къщата. Изпратеният от КПКОНПИ екип е установил, че плочата наистина е махната и е демонтирана, а не счупена!
 
Авторът ПЕТЬО МАРИНОВ потвърди, че е бил информиран за 'изчезването на ДЖОН ЛЕНЪН', но не знае други подробности.

"В днешния ден, все повече си даваме сметка за смисъла и значението на символите. Неслучайно стражи с автомати наобиколиха онази нагла елха до църквата 'Света Неделя' преди Коледа." - сподели програмният директор на радиото, ВАСИЛ ВЪРБАНОВ  - 'Вече повече от половин век, в целия свят, ДЖОН ЛЕНЪН е от големите символи на стремежа към светлина и свобода. Изчезването му от сърцето на София едва ли е случайно! Вижда се, че не е откраднат от вандали. Демонтиран е в периода, в който гражданите нямахме достъп до тази стена. Няма нищо случайно!'
 
По следата на 'ИЗЧЕЗНАЛИЯ ДЖОН ЛЕНЪН' вече тръгват BBC, Euronews и други световни медии.
 
 
снимка: registersofia.bg
 
'Стената на Джон Ленън' на задната част на сградата на бившия нотариат, на 10 метра от 'Попа', от десетилетия има култово място в българската рок история. В годините преди 10-и ноември, почитатели на свободата се възползваха от нощта в комунистическа България и под прикритието на тъмнината, изписваха изрeчения и думи на английски в памет на ДЖОН ЛЕНЪН. В последните години преди "промяната", ситуацията бе по-открита, а още на 8.12.1989, стотици хора се събраха със свещи, пеейки песните-химни на ЛЕНЪН.
 
В новия век, 'стената' изглеждаше леко забравена, но на 8 декември 2010, по случай 30-ата годишнина от убийството на музиканта-икона, на същата тази стена, в 12 на обяд официално бе открит барелефът на художника ПЕТЬО МАРИНОВ
Източник: RadioTangra.com