Делото за 'Смайли' дизайна на NIRVANA се движи към споразумение

11 Юли 2024
news page

Точещото се с години съдебно дело за легендарната фланелка на NIRVANA с усмихнатото личице и очички-хиксове, като че ли се движи към разрешаване.

Дизайнът, който сиатълската група използва през 1991 около кампанията за митичния албум “Nevermind“, стана обект на няколко съдебни иска.

Първо, мениджмънтът на NIRVANA погна фирмата за дрехи Marc Jacobs през 2018 за пусната на пазара фланелка с леки изменения в дизайна. Мотивът на представителите на групата е, че въпросното човече с очички Х е идея на КЪРТ КОБЕЙН.

Това доведе до нов съдебен спор, този път заради главния дизайнер на тогавашната фирма издател Geffen Records - РОБЪРТ ФИШЕР, според когото изображението било измислено от него, а групата лъжливо си приписвала авторство.

Мналата година неговите претенции бяха временно отхвърлени, след като представителите на NIRVANA успяха да убедят съда, че дори и ФИШЕР да е участвал в създаването на изображението, то той е бил просто член на екипа на Geffen, който по силата на договора е трябвало да изпълни изискванията на NIRVANA.

Сега списание Billboard съобщава, че всички страни в този спорен казус са се разбрали във вторник, 9 юли, да стигнат до окончателно съдебно споразумения в рамките на следващите три седмици. Параметрите на споразумението не са известни.

Източник: https://www.theprp.com/