COLDPLAY оспорват обвиненията в плагиатство! Сатриани не бил оригинален

08 Април 2009
news page

Музикантите от групата са се явили пред Федерален съд в Съединените Щати, пред който са отрекли да са заимствали елементи от музиката на легендарния китарист Джо Сатриани за хита си 'Viva La Vida'.

Адвокатите на Coldplay твърдят, че няма достатъчно прилики между 'Viva La Vida' и 'If I Could Fly' на Сатриани, което правело иска на китариста несъстоятелен.

Джо Сатриани заведе дело срещу Coldplay през декември, като ги обвини, че са заимствали значителна част от неговото парче от 2004-та. Той търси парична компенсация, а също и всички приходи от хита на Coldplay.

От своя страна, Coldplay заявиха, че композицията на Сатриани е "лишена от оригиналност" и не би трябвало да е защитена от закона за авторско право.

Според адвоката на Сатриани - Хауърд Е. Кинг, реакцията на Coldplay била типична за такива случаи, а също така - всичко е можело да се разреши без да се стига до съд.

В изявление на уебсайта на британците пише, че 52-годишният китарист "не е участвал в композирането на Viva La Vida, нито пък е оказал каквото и да е влияние върху песента".

"Ако има някакви прилики между двете парчета, те са съвсем случайни и са също талкова изненадващи за нас, колкото и за него", добавят от групата.

В момента Coldplay са на световно турне, за да промотират албума 'Viva La Vida or Death and All His Friends.'

Източник: news.bbc.co.uk