KORN - 'The Paradigm Shift' (2013)

14 Ноември 2013
KORN - 'The Paradigm Shift' (2013)
  • Лейбъл: Prospect Park
  • Издаден: 2013
  • Aвтор: Стефан Топузов
  • Оценка:

Прекалено лесно е да гледаш на KORN като на модна група с простовато звучене, разчитащо на  ограничен набор от изразни средства. Но не можеш да отречеш, че това звучене се оказа достатъчно оригинално, за да създаде цяла вълна от имитатори.

А това дори не е най-важното – KORN винаги са били песенно-ориентирана група, като в търсенето на най-добрата възможна песен през годините те са еволюирали стилово, оставяйки немалко разочаровани фенове след всяка метаморфоза в кариерата си.

Е, 'The Paradigm Shift' се вписва напълно в тенденция.

Надеждите, че с връщането на Браян 'Хед' Уелч в състава групата ще се обърне към ранното си звучене, може би остават попарени от факта, че новият албум на практика продължава от там, докъдето стигна електронният експеримент 'The Path of Totality'.

Но резултатите от опита са овладени, осмислени и вече са вплетени в музикалното ДНК на групата. А новите песни просто мачкат!

Още отварящата 'Prey for Me' влзиа рязко с характерен насечен риф, преди да направи няколко прехода между меланхолия и агресия. Класически KORN!

В 'Love & Meth' се прокрадва и електрониката – витаеща като призрачно ехо над свирепата китарна атака. Това е и ролята на този елемент в по-голямата част от албума – да добавя нов пласт мелодии, които помагат на песните да звучат по-плътно, без да се губи емоционалната динамика, на която KORN разчитат. 

Тя присъства и на ниво албум, осигурена от измамно мелодичната 'Lullaby for a Sadist' и 'Never Never' – напомнящо втежнен Моби парче, в което масата е обърната и електрониката доминира. Но това са само примери, потвърждаващи истинската сила на 'The Paradigm Shift' – в него реално липсват пълнежи и всяка една от 11-те песни би свършила еднакво добра работа като сингъл. Което наистина е нещо специално.

Противно на заявката в заглавието 'The Paradigm Shift' не е албум, с който KORN разбиват стени.

Тук те по-скоро събират в едно рафинирано цяло еволюцията в звученето си от 'Issues' и 'Untouchables' до 'The Path of Totality'. Отдавна надживели движението, на което сами дадоха начало, KORN просто са написали най-добрите песни, на които са способни в момента.

И просто няма как да отречеш качеството на резултата.