MOTORHEAD - 'Aftershock' (2013)

18 Ноември 2013
MOTORHEAD - 'Aftershock' (2013)
  • Лейбъл: UDR GmbH
  • Издаден: 2013
  • Aвтор: Стефан Йорданов - СТИФФ
  • Оценка:

Ние сме MOTORHEAD и ще ви сритаме задниците!” - заявява почти всеки път ЛЕМИ от сцената с онази арогантна нотка в прокъсания си глас, която моментално те праща в света на най-добрите филми на Серджо Леоне.

Тази реплика не е заплаха, а по-скоро обещание, защото MOTORHEAD ритат задници вече почти 40 години. Те заслужиха легендарния си статут по трудния начин, като оцеляха през безбройни музикални моди, търкания с мениджъри и звукозаписни компании, прериоди на творческа безизходица и дори през здравословните проблеми на ЛЕМИ напоследък, които прекратиха участието им на Вакен и ги накараха да отменят цялото турне около новия албум за следващата пролет.

'Aftershock' е 21-ият албум на MOTORHEAD. Помисли над това за секунда. Колко активни банди знаеш, които имат зад гърба си издадени 21 албума? Не много, нали?

Следователно, сигурно си мислиш, че след толкова много издания, тези типове тотално са се издухали и едва ли имат какво да предложат. Грешка!

'Aftershock' вероятно е най-добрият им албум през последните години. Не е неземно гениален като повечето им неща от началото на 80-те, но доста тежък и учудващо динамичен. 

Всичко си е на мястото - юмрукът в долната част на корема ('Heartbreraker'), високооктановият пънк рокенрол ('Going To Mexico'), отношението ('Death Machine'), блуса ('Lost Woman Blues') плюс обичайните атипични изненади като 'Dust And Glass'.

'Keep Your Powder Dry' и 'Silence When You Speak To Me' стоят в по-бавния спектър на албума и го поддържат достатъчно разнообразен и свеж през почти цялото време.

Сред лошите страни на 'Aftershock' е това, че той в никакъв случай не е убийствен или нечуван. Не всички песни в него оцеляват до високите стандарти, поставени от споменатите по-горе песни.

'Coup de Grace' е доста бледа, а 'Paralyzed' направо досадна, особено като за край. Освен това, въпреки впечатляващите си продажби в САЩ, за съжаление този албум едва ли ще промени мнението на категорията от стари фенове, които смятат, че MOTORHEAD са изгубили жегата отдавна и сега просто вяло преповтарят формулата.

Тук там има някои недоразвити идеи, които можеха да се получат по-завършени и убедителни. Има и пълнеж, но като този 21 диск в историята на групата е солидна и сериозна работа, срещу която трудно ще се изправи която и да е млада група.

'Aftershock' дава абсолютно точна представа какво е MOTORHEAD. Това нещо никога не е било красиво или добронамерено. То мирише на  разлята бира, потни кожени якета и мръсотии в бекстейджа.

Актуалният диск не е изключение и всъщност точно това има най-голямо значение, когато го слушаш, нищо друго.