MR. BIG - Ерик Мартин

18 Май 2011
news page
За музиката, концертите, Ерик Клептън и др

ЕРИК е великолепен певец! Това бе доказано и на първия концерт, който MR.BIG направиха у нас - през есента на 2009 - във Вечерта на радио Тангра Мега Рок на фестивала Arena Muzika 2009.

Сега, MR.BIG се завръщат в България, за съвместно шоу със CINDERELLA на 15 юни в София.

Свързваме се с вокалиста по телефона...

едно интервю на Насо Русков

ХЕЙ, ЕРИК, КАК СИ ПИЧАГА?
Много добре, благодаря. Работя по време на третия си почивен ден. Тъкмо се върнахме от югоизточна Азия с Mr Big. Прекарахме осем седмици в Япония, Тайван, Корея, Китай...Докато свирехме на един фестивал в Китай, се разрази най-голямата пясъчна буря, която са имали от 30-те години на миналия век. Нагълтах се с пясък и затова сега ме боли гърлото и звуча така.

ДА НЕ БИ БУРЯТА ДА ОТНЕСЕ ПУБЛИКАТА?
Не, хаха, имаше към 10,000 души, които попаднаха в пясъчна виелица.

КЪДЕ БЕШЕ ТОВА, В КИТАЙ?
Да, в Пекин.

MR

ВИЕ СТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПОПУЛЯРНИ В ОНЗИ РЕГИОН. И ТОВА БЕШЕ ДОБРЕ ДОШЛО ЗА ВАС ВЪВ ВРЕМЕНАТА, КОГАТО ВСИЧКИ ОНЕЗИ СНОБИ В ЩАТИТЕ ОТРИЧАХА ХАРД РОКА.
Хаха, наистина ли можеш да ги наречеш "сноби" без да има последствия? Е, виждам, че можеш.

ДА, ВСИЧКИ ОНЕЗИ НАЧУМЕРЕНИ КОПЕЛЕТА С КАРИРАНИТЕ РИЗИ.
Хахах, точно! И с големите кубинки. Но знаеш ли какво - това беше само камуфлаж. Отдолу пак си е рокенрол. Да, помня как се беше променил музикалния климат през 1996-та. Ние определено имахме късмет, че можехме да свирим из Европа, да не говорим колко добре вървяхме в страни като Индонезия, Тайланд...

И В ЯПОНСКИТЕ КЛАСАЦИИ...
О, да, Япония ни прие с отворени обятия от самото начало. Работата е там, че те обожават рокенрола. Едно от най-големите тамошни списания се казва 'Burrn'. Не знам колко пъти съм виждал Ричи Блекмор на корицата! Хората там дишат рокенрол и живеят с него!

ПАДАТ СИ ПО РИЧИ БЛЕКМОР, А?
О, да - Deep Purple...изобщо по класическия рок.

НЕЩО КИХАШ. ДА НЕ ТЕ БОЛИ ГЪРЛОТО?
Ами, да, както вече казах, нали се нагълтах с пясък от онази буря...Тъкмо свирехме 'Just Take My Heart' и усетих как почвата се движи...само че под езика ми.

 ПИ

ОКЕЙ ТОГАВА - АЗ ЩЕ ГОВОРЯ ПОВЕЧЕ, А ТИ СИ ПАЗИ ГЛАСА. ИСКАМЕ ТЕ В ТОП ФОРМА ЗА КОНЦЕРТА В СОФИЯ.
Е, нищо не може да ме спре. Имам още два свободни дни. Всъщност имам днес, а утре вече имам концерт - ще свирим с Whitesnake в Балтимор, Мериленд.

АМИ? КАК ТИ СЕ СТРУВА НОВИЯ ИМ АЛБУМ?
Не съм го слушал, чух само едно парче. Чух го в youtube и много ми хареса. По принцип харесвам Дейвид Ковърдейл. Нека ти разкажа една забавна история. Преди две години се запознах с моя идол Пол Роджърс, на една церемония на наградите на Pollstar.

ЗНАЧИ, НЕ НА КОНЦЕРТ НА QUEEN?
Не, това беше след Queen. Той беше там, за да връчи някаква награда. Та, седя си аз и си говоря с Пол Роджърс, говорим си цял час. Беше пълно с фенове и рок звезди. Всички се бяхме омешали. И всички ме зяпаха докато си говоря с Краля!

Изневиделица, морето от хора се разтваря, за да направи път на...Дейвид Ковърдейл! Проправи си път до нас и ми вика: "Здравей Ерик, би ли ме запознал с приятеля си?" Стори ми се толкова нереално! "Пол Роджърс - запознай се с Дейвид Кавърдейл!"

ОТ ВСИЧКИ ОНЕЗИ РОК ГРУПИ ОТ 80-ТЕ, КОИ СПОРЕД ТЕБ БЯХА НАИСТИНА ВЪЛШЕБНИ?
Може ли да кажа Mr Big?

ЕСТЕСТВЕНО. МОЖЕШ ДА КАЖЕШ КАКВОТО СИ ПОИСКАШ - АКО ЩЕШ  RATT, LA GUNS, FASTER PUSSYCAT ИЛИ ДОРИ ENUFF'Z'NUFF...
Всъщност Трейси Гънс ми е приятел и ми допадаше по-бунтарския рок от онези години.

ТОЙ Е УБИЙСТВЕН КИТАРИСТ!
Да, страшен е. Освен това е готин пич и много истински. Преди две години се запознах с Марк Слотър и станахме много добри приятели. От самото начало си паснахме, само дето аз с голямата си уста му казах: "Ей, красавецо, къде ти е коженото яке?"

А

Е ТИ СИ ГО ВЪРНАЛ В ДНИТЕ МУ С VINNIE VINCENT INVASION.
Ами да, именно. Всичко в рокенрола е наследствено. Всеки е свирил с всички останали. Когато се запознахме, Марк ми каза: "А,да - ти си оня дето пее 'To Be With You'".

ВСЪЩНОСТ ИМЕННО ТИ СИ АВТОРЪТ НА 'TO BE WITH YOU'. ПЕСЕН, КОЯТО ВСИЧКИ ОТВОРКОВЦИ СМЯТАТ ЗА КОМЕРС. НО ИСТИНАТА Е, ЧЕ ТОВА Е СТРАХОТНО ПАРЧЕ.
Да, наистина е страхотно.

И ТИ СПАСИ ЖИВОТА, НАЛИ?
Да, странното е, че хем ми спаси живота, хем го написах когато бях на 16. После, около една година преди да се присъединя към Mr Big...Моята оригинална версия беше повече в стил Crosby, Stills, Nash & Young.

Чрез един издателски договор се случи да работя с един пич на име Дейвид Греъм. Той беше актьор - играеше басист в пиесата 'Бийтълмания'. Той ми предложи да направим парчето само с една каса, която да отмерва такта и да има пляскания - нещо като 'Give Peace a Chance'. И - хоп - получи се!

Общо взето Mr Big' винаги сме били малко по-необичайна група - вкарваме елементи от различни стилове, но основата е рок. Имаме и парчета като 'Green Tinted Sixties Mind', които са леко психеделични.

НА КОНЦЕРТ ПЕЕТЕ НА НЯКОЛКО ГЛАСА И ГО ПРАВИТЕ ИЗУМИТЕЛНО ДОБРЕ. РЕПЕТИРАТЕ ЛИ ГИ?
О Боже! Питаш дали репетираме? Ами - по седем часа дневно в продължение на три седмици. Виж, аз съм в група с Били Шиън и Пол Гилбърт. Тези хора са машини. Работим върху всичко и не използваме луупове, не пускаме нищо на запис, не правим никакви такива шашми. Всичко е на живо и влагаме много усилия в това.

За това турне репетирахме един месец и сега ще обикаляме година-две, след което може да се разделим за известно време. В момента шоуто ни е...Онзи ден викам на Били: "Ние да не сме Grateful Dead? Какви са тези концерти от по два часа и половина?"

А Били ми каза: "Виж какво, правим го заради феновете." Два часа и половина! Не е за вярване!

MR

ОКЕЙ, РАЗКАЖИ НИ НЯКОЯ ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ.
Добре. Когато бяхме в Япония, някъде в началото на 90-те...Нека първо споделя, че веднъж попитах Пол Гилбърт - това беше когато тъкмо се бяхме запознали - та,, всъщност той ме попита: "Ти какви китаристи харесваш?"

Отвърнах му: "Харесвам Ерик Клептън. Ти фен ли си му?" А той ми вика: "Ами, не си падам особено много по Клептън." Аз направо се втрещих! Едва ли не бях готов още тогава да напусна групата.

РАЗБИРАМ ТЕ. ТОВА Е ВСЕ ЕДНО ГАДЖЕТО МИ ДА НЕ ХАРЕСВА ФИЛМИ С ВИНСЪНТ ПРАЙС - ВЕДНАГА БИХ СЕ РАЗДЕЛИЛ С НЕЯ.
Именно. А, нека ти кажа - когато се запознах с бъдещата си съпруга, й казах: "Ако не знаеш кои са Beatles - край!". И тя ми ги изброи поименно: "Ринго Стар, Пол Макартни, Джон Ленън и Джордж ХАМИЛТЪН!" Е, простих й го. Както и да е, да се върнем към историята с Ерик Клептън.

Бяхме в Осака и Ерик Клептън имаше концерт. Веднага замкънах Пол на шоуто и той остана шашнат. Каза ми: "Леле, този Клептън е велик!" Той все пак беше млад и не знаеше за него. Отиваме ние в гримьорната на Ерик Клептън и аз почвам да си говоря с него. По едно време се появява Пол и ето че аз ОТНОВО запознавам две велики личности. "Ерик, това е Пол Гилбърт, той е китаристът, с който свиря."

А Ерик възкликна: "А, вие сте онези с бормашините!"

ТИ ИМАШ КЪСМЕТ, ЧЕ КОСАТА ТИ НЕ СЕ ЗАПЛЕТЕ В ОНАЗИ БОРМАШИНА.
Да, както се случи с Пол.

КОНЦЕРТЪТ ВИ В СОФИЯ Е ЗАЕДНО СЪС CINDERELLA. ДОСЕГА СВИРИЛИ ЛИ СТЕ С ТЯХ?
Не. Гледал съм ги само по MTV. Но Том Кийфър ми приличаше на Мик Джагър, така че ми хареса. Зад всичките шалове, воали, индийски шарении и кадифе се крие една отлична класическа рок-блус банда. когато за пръв път ги чух по радиото през 80-те и 90-те, веднага ми харесаха. Така че е странно, че след толкова години...Досега не сме свирили с тях, а сме свирили с кой ли не. Не ми пука кой ще е пръв и кой е хедлайнер - важното е, че ще мога да гледам Cinderella безплатно.

права Тангра Мега Рок

 

Източник: